Friday, December 02, 2005

Findikli Makaron

Iste bunlar da dun yaptigimiz findikli makaronlar. Tarif bir onceki iletideki Fistikli Makaron tarifinin ayni, sadece fistik yerine findik kullandim. Arasina krema niyetine Turk bakkaldan aldigimiz krokanli findik ezmesini koymak kolayima geldi. Tabii, normalde koydugumdan daha az kullandigim halde makaronlar bana gore fazla tatli oldu ama evin sekerle aralari iyi olan erkekleri en cok bunu begendiler, ve ilginctir ki aci badem kurabiyesine cok benzedigini soylediler. Boylece makaron calismalarimin sonuna gelmis bulunuyorum. Sizinle daha paylasmadigim tek bir makaron tarifim kaldi, onu da yakinda yazacagim.

Bu arada daha onceki iletimde dikkatsizlikle bazi Amerikan olcu birimleri birakmisim. Fatos yorumlarda dikkatimi cekince duzelttim. Tesekkurler Fatos!

17 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur, çok çoook güzel görünüyor makronlarının hepsi harika olmuş. Senin ellerin dert görmesin. Yiyenlerin mideleri bayram etsin :))

Summer

12/02/2005 08:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Summer ve Melek, tesekkur ederim. Umarim benim basta benim basima gelenler sizin basiniza gelmez ve ilk seferde basarili olursunuz.

evcini, ahududulu olsa gerek. Gerci pastanelerde gida boyasi ve ahududu esansi kullanilarak yapildigindan supheleniyorum acikcasi. Fakat senin bu sorun uzerine buzlukta bulundurdugum koyu kivamli ahududu sosunu kullanarak bir makaron denemesinde daha bulunmak sart oldu. Bakalim tutacak mi?

12/02/2005 12:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

evcini, bu gece ahududu degil de cilek sosuyla makaron denemesinde bulundum. Kivami cok sulandirmasin diye 2 kasik sos ekledim sadece makaron hamuruna. Ama o bile her zamankinden daha sulu olmasina neden oldu. Pismeden once ucuk pembe renkteydiler. Piserken o da uctu gitti. (Suracikta resimleri var.) Tabii 2 kasikcik sos cilek tadi vermeye de yetmedi, badem tadi baskindi. Ustune ustelik makaronlarim her zamanki kadar kabarmadi ve kimisi catladi. Sonuc: pembe makaronlarin yapiminda ister istemez gida boyasi kullanilacak. Tadi vermek icinse ahududu ya da cilek esansi eklenebilir. Sonradan aklima geldi, Mine de makaron denemesinde gida boyasi kullanilmisti.

12/02/2005 09:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ben hic sevmiyorum kullanmayi Ipek. Ama profesyonel pastacilikta galiba kacinilmaz oluyor. Cunku dogal yollarla elde edilen renkler bekledikce soluyorlar. Arkadasimin kizi evlenirken yaptigim ahududulu pasta kremasini ev yapimi ahududu sosu ile tatlandirmistim. Cok guzel renk de vermisti. Amam yine de kitabin tavsiyesine uyarak bir damla da gida boyasi koydum. Iyi ki koymusum. 2 gun sonra kremanin gida boyasi katilmayan kisminin rengi tamamen solmustu. Digeri ise hala pembeydi. Gida boyalari cok etkili oldugu icin cok azi yetiyor aslinda. Bir cok kere gereginden fazlasi kullaniliyor. Az kullanilinca, bir cok kisiye pay edilecegi de dusunulurse herhalde elzem oldugu durumlarda kullanmakta mahzur yok. Tabii onlari alirken de malzemelerine bakmali ayrica.

Ote yandan satin aldigimiz gidalardan bir suru kimyasal olan ve olmayan zararli seyin vucudumuza girdigi de gercek. Kendi bindigim dali kesmek olacak ama zaten seker bunlarin basinda geliyor.Dolayisiyla benim bu konuda fazla sey soylemeye hakkim yok sanirim :) Ama son olarak inaniyorum ki, genel saglik kurallarina uyar ve yedigimiz seylerde asiriya kacmazsak insan vucudu bu zararli maddelerle bas edebilecek kadar mukemmel bir mekanizma.

12/03/2005 09:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evcini'cigim, zahmet olur mu, ev halki cok memnun! Umarim memnun kalirsin yesil cayli denemenin sonucundan.

12/03/2005 09:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Deniztuzu, benim de esimin ailesinin bir bolumu Karadenizli. Ozel bir sevgim vardir o yorenin insanlarina o yuzden. Ben genellikle findiga finduk derim o sempati ile :) Ama senin yorumun bazi arkadaslari uzebilecegini dusundurdu bana, onun icin degistiriyorum basligi.

12/03/2005 09:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili deniztuzu, yanlis yazmis filan degilsin inan. Sadece daha once dusunmedigim bir yanini dusundum olayin senin yorumun sayesinde.
Sevgiler

12/03/2005 12:33:00 PM  
Blogger ycurl said...

Ben cok tatli insani olmadigim icin sanirim hic makaron yemedim.
Gorunus ve tat olarak bezeye benzeyebilecegini dusunuyorum. Bu kadar zahmetli oldugunu gordukten sonra yapabilecegimi de sanmiyorum :) Bunlar cok ama cok guzel gorunuyorlar. Bizim pastane bir gun senin mutfagindan cikip gercek bir pastaneye donusurse ne guzel olur ama.

12/03/2005 01:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler, ycurl. Makaron acibadem kurabiyesine daha cok benziyor galiba. Cunku beze biraz daha kirilgan ve sert bir kurabiye. Bu icindeki seker miktarinin farki ve bademden dolayi daha yumusak oluyor, citiri sadece kabugunda. Karsina cikarsa bir kere denemege deger bence.

12/05/2005 07:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnurcum aslinda sende haklisin hem maerikan hemde turk olculerini yazmakta ama amerikadakiler turk olculerini turkiyedekilerde amerikan olculerini tutturmakta zorlaniyorlar.mesela ben simdi amerikan olculeride olsa keske daha kolay olurdu isim diye dusunuyorum.zira burda bardak olcusu kullanarak ne yaptiysam(kek ,kurabiye...) ya civik civik yada tas gibi kati oldu.acaba ozellikle makaron gibi hassas tariflerde iki olculeri birden verebilsen senden cok seymi istemis oluruz.cok tesekkurler

6/08/2007 12:21:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

adimi birakmayi unutmusum :) ben esra

6/08/2007 12:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Esra, siz de haklisiniz tabii. Bir daha makaron yaptigimda olcum yaparak iletiyi degistiririm. Su ara tatile cikmaya hazirlandigimizdan ancak yaz sonu olabilir gibi geliyor ama :(
Sevgiler,

6/12/2007 06:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Sonunda fındıklı makaronuda denedim. Bende senin gibi arasına fındık ezmesi sürdüm. Gene çok güzeldi tadı. Ama denediğim kestaneli, çikolatalı, fıstıklı ve fındıklı arasında en çok fıstıklıyı beğendik biz. Hatta dün akşam fındıklı yaparken eşim keşke fıstıklı yapsaydın diye geldi yanıma. Ben en çok malzemeyi un haline getirmekte zorlanıyorum. Rondom tamamen ezmediğinden eliyorum ama bir miktarı hep kalıyor. Dokuyu kaybetmek istemediğimden de kalan kısmı eklemiyorum. Bir kahve değirmeni edinsem daha iyi olacak sanırım.

Bu arada cevizli bir turta denedim dün akşam. Henüz kremasını sürmedim ama senlik bir pasta gibi geldi bana. Sanırım o kitap sende vardır. Çikolatalı tatlılar ve pastalar sanırım adı. Denemiş olabilirmisin? Unsuz, ceviz ve çikolatayla yapılıyor. Beğeneceğini düşündüm.

Sevgiler...

6/15/2007 07:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, ben de en cok fistikliyi seviyorum ama cikolataliya da hayir demem dogrusu :) Benim de senin gibi robotumla basim dertte. Her seferinde badem, fistik unu vs yaparken kokular cikariyor emektar robotum, yine de eleyince ince cekilmemis olan bir kisim bulup, ben de senin gibi ayiriyorum. Buna ragmen yaptigim makaronlarin uzeri hafif purtuklu oluyor. Ama bana uzun yillar hizmet eden vefakar robotumu da elden cikarip, gucendirmek istemiyorum ote yandan :)

Senin bahsettigin kitap bende yok ama o cins tatlilara asinayim. Cikolatayi en yogun olarak gosteren tatlilar bence tortlar, hatta Cocolat kitabinda bahsettigin tarife cok benzeyen bir tarif de var. Yine yaparsan azicik suda eritilmis kahve granulu de ekleyebilirsin, ceviz ve cikolataya cok yakisiyor.

Ellerine saglik.

6/15/2007 08:02:00 AM  
Blogger Unknown said...

ellerinize saglik bende maceroon mecerasina atilmaya karar verdim. Cok guzel anlatmissiniz.

1/27/2011 10:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar tarifin çok güzel. ancak kaç kere yaptım bir türlü etekleri cıkmadı :( 1 bucuk saatten fazla kurutmaya calıstım cok fazla kurumadılar.neden olabilir acaba? arkadasım yapıyor cok güzel tutturuyor ama benimkiler bir türlü etek olmuyor. yardım et lütfen

5/04/2011 08:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz yorumcum, yardimci olmayi cok isterdim ama uzaktan uzaga bu cok zor. makaronun tarifiyle bitmiyor is, cok nazli bir kurabiye oldugu icin bir de yapanin eli, malzemesi, firini, hatta hava sartlari (cok nemli havada iyi sonuc alinmiyor) isin icine giriyor. Mumkunse iyi sonuc aldigini soyledigin arkadasin ile birlikte dene bir gun. Olmasi gereken kivami ordan anlarsin. Hatta bir gun de senin evinde birlikte yapin. Bunlar benim uzaktan tavsiyelerimden daha faydali olacaktir. Yine de uzun surede kurumadigina gore kivami sulu olmus galiba diyecegim. Tabii bunun nedenleri de cesit cesit: az cirpmis, ya da malzeme eklenirken fazla karistirmis olabilirsin, sekeri az gelmis olabilir vs. Sac kurutma makinesiyle kurutma olayini hizlandirmak mumkun, aklinda olsun.

Basarilar diliyorum ilerki denemelerinde.

5/05/2011 10:28:00 AM  

Post a Comment

<< Home