Friday, November 18, 2005

Polonya Usulu Cheesecake

Ricotta peynirini ucuz bulup 1,5 kilo birden almistim. Mehmet'in istegi uzerine Nar-YE icin yaptigim tatliyi yeniden yaptim. Uzerine Sibel'in lorlu sakizli kurabiyeleriyle biraz daha azalttik peynirimizi ama yine de yarisi duruyordu. Ne yapayim diye Steven Wheeler'in The Book of Cheesecakes'ini biraz karistirinca karsima Polonya Usulu Ricottali Cheesecake cikti. Sibel'in Sakizli kurabiyelerinde lor yerine ayni miktarda ricotta kullaninca iyi bir sonuc almistim. Umarim tersi de dogrudur, ve bu cheesecake lor kullanilarak yapilabilir. En azindan diger yonleriyle fikir verebilir diye tarifi Bizim Pastane'ye de koymaya karar verdim. Esas tarifte sari kuru uzum kullaniliyordu, ben evde findik fistik ve meyva kurusu cinsinden ne bulursam attim icine: badem, antep fistigi, kuru kiraz, kuru kayisi, kus uzumu, portakal rendesi... Guzel de oldu. Cheesecake'in tabanini hamurdan yaptim ve ustunu yine hamurdan seritlerle kafes seklinde ordum. Her ne kadar benim kafesin bir kismi cheesecake kabarinca altta kaldiysa da gorunumu hos, lezzetli ve hafif bir cheesecake oldu.


  • Taban ve kafes icin hamur (Tarifi asagida)
  • 680 g (gram) ricotta (Benim ricottam bundan daha azdi, onun icin herseyi orantili olarak azalttim.)
  • 2/3 bardak cig krema
  • 1/2 bardak seker
  • 1 yemek kasigi un
  • 3 yumurta
  • 2-3 yemek kasigi kuru uzum (ya da arzu ettiginiz findik-fistik, meyva kurusu kombinezonu)
  • 1 yemek kasigi portakal cicegi esansi (Ben daha az koydum.)
  • Arzu edilirse portakal kabugu rendesi
Firininizi 200C ye isitin. 23 cmlik kelepceli kalibinizi yaglayin. Taban hamurunu 3 mm inceliginde acin. Kalibinizin taban ve kenarlarini hamurla kaplayin. (Kenarlari hamurla 3-3,5 cm kadar yukseltin.) Ricotta peyniri, cig krema, seker, un ve yumurtalari bir kaseye alip cirpin. Meyva kurularini, findik fistigi, portakal kabugu rendesi ve esansini da katin. Kaliptaki hamur tabaninin icine cheesecake karisimini bosaltin. Kalan hamuru acip ince seritler halinde kesin ve cheesecake'in uzerini kafes seklinde seritlerle susleyin. 200Cde 20 dakika kadar pisirdikten sonra firin isisini 175Cye indirin ve yaklasik 45 dakika daha pisirin. Hamur kizarmiyor, onun icin pisme kriteriniz bu olamaz. Bence kenarlarin kabarip kaliptan hafifce ayrilmasina bakin. Ortasi hala yumusak olabilir. Firindan cikarip sogutun. Servisten once ustune ilinmis kayisi marmeladi surup file bademle susleyebilirsiniz.

Taban Hamuru:
  • 1 3/4 bardak un
  • 2 yemek kasigi pudra sekeri
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis soguk tereyag
  • 1 yumurta
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Unu ve pudra sekerini birlikte eleyin. Tereyag parcalarini ekleyin, bir catalla ezerek unla butunlestirin. (Bu kismi mutfak robotunda da yapabilirsiniz.) Yumurta ve vanilyayi ekleyin. Catalinizla karistirarak hamuru olusturun. Elinizle toparlayip sekillendirin ve strecle sarip bir saat buzdolabinda dinlendirin. Buzdolabinda 4 gun, dondurucuda ise 6 hafta muhafaza edilebilir.


8 Comments:

Blogger zinnur said...

Burcu, aslinda cheesecake'ler oldukca kolay yapiliyor. Herseyi birbirine katinca oluveriyor, bir kek icin gereken kadar cirpmak bile gerekmiyor. Bu tarifin tek zahmetli yani hamuruydu herhalde ama hamur acma konusunda cok maharetli olan Turk hanimlarina o kismi da kolay gelecektir, eminim. Zor olmadigi halde emek ister gibi gorunmesi de ayrica iyi bir ozellik, degil mi ;)

11/19/2005 08:05:00 AM  
Blogger Burcu Özdoğan said...

Bu mamalar harika olmuş:)Okudukça hayran oldum ellerinize sağlık

11/20/2005 11:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur görüntüler harika, elin sağlık. tadlarını da merak ettim doğrusu :))

11/20/2005 11:48:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcu ve Sule, ikinize de tesekkur ederim. Sule, madem merak ettin, tattiramayacagima gore azicik daha anlatayim: Bu oldukca hafif tadli bir cheesecake idi. Tatlilarda meyva kurusu ve portakal tadi severseniz hosunuza gidebilir. Altta ve ustteki hamurun cheesecake'in lezzerine pek bir katkisi yok bence, sadece biskuvi tabana kiyasla daha az sekerli alternatif arayanlar icin iyi olabilir, tabii bir de daha ekonomik. Sonucta muhtesem bir cheesecake degil bu, mesela daha once tarifini verdigim Cikolatali ve Portakalli (lor) cheesecake kesinlikle bundan daha guzel.

11/21/2005 05:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba..babamın eşi polonya'lı.. çok değişik cheescakeler yapıyor..
ona bir sürpriz yapıp bu tarifi uygulamak istiyorum..polonya'lıya polonya usülü cheescake yamak hoş sanırım:)
ellerine sağlık..sevgiler..yelda..

2/28/2006 01:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Yelda, ben de bu gercekten Polonya cheesecake'i mi imis diye merak ediyordum. Bakalim babanin esi bu konuda ne diyecek? Umarim memnun kalirsiniz.
Sevgiler,

2/28/2006 03:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

selamlar,
yemegi cok seviyorum, pisirmesi nasil diyerek cheesecake i tarifinizle hazirlamaya basladim.
kullandiginiz olculeri birebir uyguladim ama elimde 150gr a yakin mix kaldi.20+45 dakikanin sonunda cheesecake hazirdi.guzel kabardi,goruntusu de cok guzeldi ama tatdigimda sekernin az oldugunu farkettim. ben balla servis yaptim ama bir dahaki sefere sekeri 1 bardak kullanacagim. kisa bir feedback vermek istedim:)kolay gelsin

6/20/2006 05:03:00 AM  
Blogger freebird said...

merhaba, bu tarifinizi 2 dir kullanıyorum, herkes pastanedenmi aldın falan dedi, yanlız fark sadece limon rendesi koyuyorum içine, birde iç kremayı 3 paket labne ve 1 yumurtalı olarak değiştirdim..teşekkürler

4/17/2011 12:24:00 AM  

Post a Comment

<< Home