Saturday, November 19, 2005

Bademli Visneli ve Cift Cikolatali Tort



Bu cikolatali tortu Zeynep ile Babalar Gunu icin yapmis ve Our Patissere'ye tarifin Ingilizcesini koymustuk. Ipek yorumlarda unu az bademi cok cikolatali bir pasta tarifi aradigindan bahsedince o tarifi Turkceye cevirdim. Gerci bu arada Ipek ne yapmak istedigine karar vermis ama Bizim Pastane'nin de visneli cikolatali bir tortu olsun diyerek buraya da koyuyorum. Bu tarif Alice Medrich'in Cocolat kitabindan. Once kitaptaki muhtesem resimde gordugumuz gibi alttaki cikolatali kek hic belli olmayacak sekilde beyaz cikolata ile kaplamak istemistik tatlimizi. Ama keki iyi duzlemedigimizden olacak bu is biraz fazla beyaz cikolata gerektirince yari yolda vazgecip kenarlardaki az glazurlu yerleri file bademle "sakladik" kendimizce. Aslinda hic glazursuz de harika bir tadi var bu tortun ama beyaz cikolata, icindeki visnenin mayhoslugunu ve cikolatanin aciligini cok guzel dengeliyor gercekten, kesinlikle denemege deger. Pastanin uzerindeki ufak gulleri badem ezmesinden yaptik, yapraklari ise bahceden topladigimiz gul yapraklarini cikolata ile kaplayarak elde ettik. Biz 23 cm lik kalip kullanmistik, eger siz tarifteki gibi 20 cm lik kalip kullanirsaniz tortunuz en alttaki resimde gorundugunden daha yuksek olacaktir. Son olarak, malzemelerde gecen bardak Amerikan cup olcusune karsilik gelen 226 gram lik bir bardak, Turk bardaklarindan daha buyuk.
  • 1/4 bardak suzulmus, kurulanip dorde bolunmus konserve visne
  • 1/4 bardak visne konservenin surubu
  • 1/8 tatli kasigi badem esansi
  • 170 g (gram) kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis tereyag
  • Aki ve sarisi ayrilmis 3 yumurta
  • 1/2 bardak arti 3 yemek kasigi seker
  • 1/4 bardak un
  • 2/3 bardak ince cekilmis kabuksuz badem
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi
  • Beyaz Cikolatali glazur (Tarifi asagida)



Firininizi 190C ye isitin. 20 cm lik kelepceli kalibinizin dibini yaglayip uygun capta pisirme kagidi ile kaplayin ve kagidi da yaglayin. Ufak bir kapta visne parcaciklari, surubu ve badem esansini karistirin ve bir kenarda bekletin. Cikolata ve tereyagini ben mari usulu eritin ve bir kenarda ilinmaya birakin. Ayri bir kapta yumurta sarilarini 1/2 bardak sekerle iyice yogunlasip rengi acilana kadar cirpin. Buna ilinmis cikolatanizi, cekilmis badem ve unu katin. Biraz cirptiktan sonra visne, visne surubu ve badem esansini da ekleyin ve karistirin. Bundan sonra yumurta aklarini cirpacagimiz icin mikserinizin cirpicilarini sicak deterjanli su ile guzelce yikayip yagdan arindirin ve kurulayin.

Ote yandan temiz ve yagsiz bir kaba aldiginiz yumurta aklarina tartar kremini ekleyip orta hizda yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Artan 3 yemek kasigi sekerinizi de yavas yavas ekleyerek sert tepecikler olusuncaya kadar yumurta aklarinizi cirpmaya devam edin. Yumurta aki kopugu sert olmakla beraber kuru gorunuslu olmamamali. Kopugunuzun dortte birini cikolatali karisima ekleyip iyice karistirarak, cikolatali karisimin kivam olarak yumusamasini saglayin. (Eger bekleme sirasinda cikolatali karisim asiri sertlestiyse, yine ben mari usuluyle yumurta aklari karistirilabilecek yumusakliga gelmesini saglayabilirsiniz.) Simdi kalan aklari da ekleyin. Ama bu sefer karistirma islemini mumkun oldugunca az hareketle yapin ki kek hamurunun icine hapsolan havayi kaybetmeyin; tarifte kabartma tozu olmadigi icin kekin kabarmasi bu hava sayesinde olacak. (Yine bu sebeple, bu kekin kabartma tozu kullanilan diger tariflerdeki kadar cok kabarmasini beklemeyin. Firina koyarkenki yukseklik ne ise, bes asagi bes yukari kekinizin yuksekligi de o kadar olacak. Ama cikolata tadi o kadar yogun ki, inanin sonuctan sikayetci olmayacaksiniz.) Hamurunuzu kelepceli kalibiniza aktarip ustunu duzleyin ve 30-40 dakika kadar, ya da kenardan 3 cm iceri batirilan bir kurdan nemli kirintilarla cikana kadar pisirin. Kekinizin ortasi sulu olmamakla birlikte tam olarak pismemis olacak. Torta guzelligini veren bu az pismis orta kisim bence.

Tortunuz soguduktan sonra (tercihan ertesi gun) pisme sirasinda yukselen ustunun ince bir kabuk olusturdugunu ve muhtemelen catlayarak asagi indigini goreceksiniz. Butun bunlar normal. Tortunuzu kalibinizdan cikarin; servis yapacaginiz tabaga ya da olcerek kesilmis mukavva daireye ters cevirin. Simdi uste gelen pisirme kagidini siyirin. Ustten iki elle dikatlice kenarlara bastirarak tortun duzlenmesini saglayin. Bu isi layikiyla yapmazsaniz, bizim basimiza gelen sizin de basiniza gelir; glazurleme asamasinda cok glazur gerekir ya da glazurunuz esit kalinlikta dagilmaz tortunuzun uzerine. Arzu ederseniz glazurle kaplayin. Tortunuzu mukavva uzerine yerlestirirseniz glazurleme asamasinda kolaylik saglar. Buyuk bir tabagin uzerine bir izgara, onun uzerine de mukavvasiyla tortunuzu koyup oyle glazurleyebilirsiniz. Boylece akan glazurleri tabaktan toplayip saklamak ve baska bir projede degerlendirmek mumkun olur. Glazur sertlestikten sonra tortunuzu istediginiz gibi susleyebilirsiniz.

Beyaz Cikolatali Glazur

Bu malzemeden 20 cm-25 cm lik bir torta yetecek kadar glazur cikiyor.
  • 283 g kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata
  • 1/2 bardak cig krema
  • 1 yemek kasigi bal
Krema ve bali bir sahanda kaynama noktasina getirip altini kapatin. Beyaz cikolata parcalarini icine katip, puruzsuzce eriyene kadar karistirin. Glazuru 38Cye soguyuncaya kadar bekletip oyle kullanin.


14 Comments:

Blogger tugce:-) said...

vişne ve çikolata benim hep birbirine çok yakıştırdığım ve beraber kullanacağım tarifler denemekten zevk aldığım bir ikilidir. bu pasta da çok güzel görünüyor, ellerine sağlık

11/21/2005 02:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim Tugce. Evet, soyledigin gibi visne cikolataya yakisiyor. Ve ben bu memlekette visne bulamiyorum, ne kotu degil mi? Kiraz var ama visneyi ancak komposto olarak ya da konservede bulabiliyoruz. Bu tatlida kullandigim da oyle, Italyadan gelmis. Siz tazesiyle yaparsiniz visne mevsiminde, eminim cok daha hos olur. Visne bu torta cok hos bir nemlilik veriyor.

11/21/2005 05:30:00 AM  
Blogger ipek [mail adresimden ulaşın] said...

Sevgili Zinnur,birkaç gün uğrayamadım.Sen neler yapmışsın.Emin ol,şu an gözlerim doldu.Seni kucaklıyor,ve yanaklarından öpüyorum.Mutlaka yapacağım ,bu güzel tortu.Çok naziksin.O güzel ellerin dert görmesin hiç.

11/21/2005 01:18:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur, yani tozu dumana katiyorsun sen. Olacak seyler mi bunlar? Boyle lezzetleri yap yap, ben burada mide kramplarina maruz kalayim. Yok bu boyle olmuyor vallahi:) Bugun yapabilecegim tek sey visneyi gercek bitter cikolata eriyigine bulayip bir damla da kremaya surup yemek olacak. Az seker, hic hamur!!!
Ellerin dert gormesin.

11/21/2005 11:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ipek'cigim, daha once yaptigim bir tatlinin tarifini sayende buraya da koyabildigim icin mutluyum. Ben de sana nezaketin ve guzel yorumun icin tesekkur ediyorum.

11/22/2005 06:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Oya, senin tarif her zamanki gibi hem guzel, hem cok daha saglikli ve pratik. Bayilirim cikolataya bulanmis meyvaya. Fransizlarin mendan dedikleri bir cesit tatlilari var bu fikrin uzerine giden, ne zamandir yapip da tarifini koyacagim.

11/22/2005 06:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bişey sorabilirmiyim niye pasta değil yada tart değilde tort ?
bi de 238 g beyaz çikolata ve 38 derece mi yazıyor tarifte ?
238 g beyaz çikolata bu kadar net bir bilgi iken yarım bardak krema tuhaf tabii eleştirmedim yanlış anlaşılmasın anlamadım sadece :)

11/25/2005 04:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, pasta ya da tart degil tort cunku hepsi farkli seyler. Tabii aslinda tort diye Turkce bir kullanim var mi emin degilim, bu acidan burda bir kelime uydurmus oldugumu hakli olarak elestirebilirsin :) Icinde kabartma tozu olmayan, yumurta aki kopugu ile kabaran yogun keklere Ingilizcede torte deniyor; bir ara turta diye cevirmeyi dusunduysem de sonradan vazgectim. Dogrusunu biliyorsan bana yaz, hemen degistiririm.

Cikolata miktari gordugum kadariyla 283 g 238 degil. 38C dedigim sey dogru anladigin gibi 38 santigrat derece. Yani vucut isisindan birazcik sicak olacak. Dudagina degdirdiginde hafif ilik gelmeli.

Yarim bardak kremaya gelince o bu blogu takip edenler icin net bir bilgi cunku bir cok kereler bardak dedigim seyin tam olarak 225 g lik Amerikan cup olcusu oldugunu tekrarladim ve normal Turk bardagindan daha buyuk oldugunu vurguladim. Ama belki siz o tekrarlara rastlamadiniz diye siz ve sizin gibiler icin tarife gramajini da ekleyeyim.

Yorumunuz icin tesekkur ederim.

11/25/2005 05:14:00 AM  
Blogger Burcu said...

Vişneli ve çikolatalı pastalara bayılırım, zaten başka hiçbir çeşit pasta yemem :) Bu da enfes görünüyor, özellikle süslemesine de bayıldım...

11/25/2005 06:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

SEvgili Burcu, cok tesekkur ederim. Madem visne ve cikolatayi birlikte seviyorsun, o zaman Karaorman pastasi favorin olmali. Elimde iyi bir tarifim var, onu da siraya koyayim o zaman :)

11/26/2005 01:08:00 PM  
Blogger Nilay said...

Zinnur Hanim, bu beyaz cikolatali glazuru brovni uzerine ya da cikolatali kek uzerinde kullanabilirmiyiz? Baska alternatifler nelerdir? Muslu paylarin uzerine de kullanabilirmi?
Sevgiler
Iyi bayramlar

1/10/2006 09:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nilay, evet, cikolatali kek ve brownilerin uzerinde kullanilabilir. Muslu tatlilara gelince, biraz problemli olabilir. Eger henuz koyuca kivamda dokup spatula ya da bicak degdirmeden yayilmasini sagliyabilirseniz ne ala. Ama bicakla duzeltme yapilacaksa, mus da yumusak kivamli oldugu icin ikisi birbirine karisabilir. Soguduktan sonra sertlesiyor. Keserken de yumusak musun uzerinde sert bir tabaka zorluk cikarabilir.

1/11/2006 05:15:00 AM  
Anonymous haticeist said...

bu tortu denedim cok guzel oldu sitenizdeki tarifleri hazir resimleride varken kitaplastirin derim. ben sutlu cikolata ile de glazurledim .her iki halide cok lezzetliydi. tarifler icin tesekkurler

3/07/2012 12:45:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hatice, cok tesekkur ederim yorumun icin. Kitap olayi beni asiyor, ama kimbilir belki bir gun o da olur.
Sevgiler...

3/07/2012 01:10:00 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home