Friday, September 16, 2005

Ucuncu 10 Elmali Lezzet Duragi

Gezimizin ucuncu ayagina Istanbul'da Yesimin Mutfagi'ni ziyaret ederek basliyoruz. Istahlar acik, keyifler yerinde. Hele Yesim'in hazirladiklarini gorunce daha da keyifleniyoruz. Yesim'in pratik Elmali Cevizli Toplarinin yapilisi Pastaci Burcu'nun Elmali Cikolatali Biskuvi Toplarininkine benziyor ama sunumlari farkli. Yesim'in ikramlari tarifleri annesine ait olan iki elma klasigi ile devam ediyor: Elmali Tart ve Elmali Kurabiye. Ozellikle dislari gevrek hamurlu, icleri elma rendesi, ceviz ve tarcinla doldurulmus kurabiyeler beni cocukluk yillarimin mutfagina geri goturuyor. Sanirim bu iki guzel tatliyi annelerimizin elinden yemis olanlarimiz pek coktur. Hepimizin sevdigi bu klasik lezzetleri zeytinyagi ile yapip gunumuzun mutfagina uyarladigi icin Yesim'e ayrica tesekkur ediyor ve ikinci duragimizin sehri Bursa'ya dogru yola cikiyoruz.

Benim Elma-YE sayesinde tanistigim bloglardan 2ileri1geri, degisik konsepti ile hemen begenimizi kazaniyor. Duygu Elma-YE icin --agabeyinin de katkisiyla-- tarifini buyuk annesinin verdigi eski bir yemek kitabindan aldigi Elma Pureli Keki yapmis. Bu sefer kekini bizim icin resimleyememis ama, gormesek de malzeme listesinden tarcin, karanfil ve yenibaharin aromasini, elma puresinden gelen lezzet ve yumusakligi, kakao ve findigin kekine kattigi lezzeti tahmin edebiliyoruz. Bu doyurucu, yapimi kolay keki de elmali lezzetler dagarcigimiza katarak ucuncu duragimiza yoneliyoruz.

Simdi Istanbul'da, guzel pasta ve kekleriyle tanidigimiz Hatice'nin Semaver'indeyiz. Hatice bu sefer alisilagelmisin disinda bir lezzet ikilisi secmis. Elma-YE icin hazirladigi ustu elma dilimleriyle bezenmis kekinden tadar tadmaz henuz tam erimemis kahve granullerinden gelen belirgin kahve tadini aliyoruz. Cogumuz daha once bu ikiliyi birlikte denememis olmakla birlikte, tatli elmalarin kahvenin asiditesini dengeledigini ve hem lezzet hem de goruntu acisindan Elmali ve Kahveli Keke cok yakistigini dusunuyoruz. Bu degisik tarifi icin Hatice'ye tesekkur ediyor, rahatsiz olan babasina acil sifalar dileyerek Ankara'daki dorduncu duragimiza yoneliyoruz.

Elma-YE'nin beni mutlu eden bir yani da katilimin yemek bloglarina sinirli olmamasiydi. Bugun dorduncu duragimiz Kucuk Hikayelerini zevkle okudugumuz Zeynep'in blogu. Zeynep bizim icin tarifini annesinden aldigi ve Ermeni mutfagina ait olan Nane Likorlu Elma Tatlisini hazirlamis. Sarah'in Elma Dolmasi ve Sibel'in Kaymakli Elma Tatlisinda oldugu gibi, Zeynep'in tatlisi icin de soyulup cekirdekleri cikarilan elmalar butun olarak pisiriliyor, fakat onlardan farkli olarak aromalarini nane likorunden aliyorlar. Bu hafif ve pratik tatli vanilyali dondurma ya da kaymak esliginde servis edildiginde cok guzel oluyor.

Bir sonraki duragimiz Tokyo'da Plov et Confit. Evsahibimiz Olsai Elma-YE icin geleneksel Rus mutfagi tariflerinden Pirogu elmali icle hazirlamis. Elmali Rus Pirogu ustalik isteyen ve el alan bir tatliya benziyor fakat Olsai yapiminin asamalarini o kadar acik ve detayli bir sekilde resimlemis ki, ben kendi adima bu cok guzel tatliyi denemek icin bayagi cesaretlendim. Olsai, ikinci olarak Elma Kugu dekorasyon fikrini bizimle paylasiyor. Asamalari yine detaylariyla resimlemis. Tokyo'dan Olsai'nin el becerisine hayran olarak ve yeni bir Turkce yemek bloguyla tanismis olmanin mutluluguyla ayriliyoruz. Tesekkurler Olsai!

Uzun bir yolculuktan sonra Japonya'dan Istanbul'a donuyor ve biraz soluklanmak icin bir Portakal Agacinin golgesinde konakliyoruz. Istanbul'da bir portakal agacina rastlamanin saskinligini henuz uzerimizden atamamisken biraz otemizde elindeki tirmikla dokulen guz yapraklarini kumeleyen kirmizi elbiseli kucuk kiz ortadan kayboluyor ve az sonra elinde tepeleme dolu bir tepsiyle yanimiza yaklasiyor. Kucuk kizin birbirinden guzel ikramlari ile yolculugumuzun yorgunlugunu uzerimizden yavas yavas atiyoruz. Cikolatali sos ve cevizle sundugu Elmali Gelato hararetimizi dindiriyor, tekli minik Elmali Isvec Kekleri ve Karamelli Elmalardan da tadinca yolumuza devam edecek enerjiyi depoladigimizi hissediyoruz. Adinin Hatice oldugunu ogrendigimiz kucuk kiza misafirperverligi ve ikramlari icin tesekkur ederek bir sonraki duragimiz olan Ankara'ya hareket ediyoruz.

Pino'nun Yeri 2 aylik arsivleriyle yepyeni bir cizim gunlugu. Pinar Elma-YE'ye Internette buldugu cesitli tariflere kendi yorumlarini da katarak ortaya cikardigi Karamelli Elma Turtasi ile katiliyor. Kalibin en altina ev yapimi karamel dokuluyor, bunun uzerine sirasiyla elma dilimleri ceviz ve seftali receli, derken yine elma dilimleri diziliyor ve en ust kek hamuruyla kaplaniyor. Pistikten sonra karamelli elmalar ustte kalacak sekilde ters cevirip cepecevre nane yapraklariyla susledigi turtasi hem damagimiza hem gozlerimize hitap ediyor. Pinar turtasini yaparken mutfaktaki halini de bizim icin resimlemis. Buna ve blogundaki diger civil civil, insanin icini isitan ve mutluluk yansitan cizimlerine hayranlikla baktiktan sonra ayriliyoruz.

Simdiki duragimiz Irlandali Kiz'in blogu Bir Tutam Baharat. Irlandali Kiz elmayi bir cok farkli sekilde kullandigi halde Elma-YE icin yeni bir tarif hazirlamak istemis. Surpriz Elma Toplari Pastaci Burcu'nun elmali cikolatali biskuvi toplarina ve Yesim'in cevizli toplarina benzemekle beraber Irlandali Kizin malzemelere kattigi zencefil ve sutlu toz kahve tadlarini farkli kiliyor. Iclerinden badem, findik ya da draje cikolata cikan lezzetli surprizli toplarimizi yerken cok hos vakit geciriyoruz. Icimizden birinin bu toplari selofan kagida sarip el emegi goz nuru hediye paketcikleri hazirlama fikri hosumuza gidiyor. Irlandali Kizin kaliplarla farkli sekillerde kestigi degisik sunum bicimini de gordukten sonra tesekkurlerle ayriliyoruz.

Emel'in Yemek Gunlugum'deyiz simdi de. Hamur islerinin guzelligiyle bilinen Emel Amerikanin adeta milli tatlisi olan elmali bir tarif hazirlamis. Elde ince acilmis hamur katlari arasinda pisen seker ve tarcinla harmanlanmis elma dilimleri, henuz ilikken yaninda dondurmayla sunulunca hepimizin begenisini kazaniyor. Emel'in Elmali Tartini yeyip "Ellerine saglik!" dedikten sonra bugunku son duragimiz olan elmali paylar diyari Amerika'ya dogru yola cikmaya hazirlaniyoruz.

Bugunun gezisini New Jersey'de noktaliyoruz: Bezen ve Adil'in Hindistan'i benim Elma-YE sayesinde tanistigim bloglardan biri. Etkinligi Bezen'e bu sefer kendisi katilamayan arkadaslari Dilara haber vermis, cok da iyi etmis. Bezen'in tarifini irlanda-information web sitesinden aldigi Elmali Pudingi elmayi asurelik bugdayla beraber pisirip koyulastirarak hazirlanan cok ilginc bir tatli. Soguduktan sonra icine biraz krema ekleniyor. Bezen'in tarcin ve cirpilmis krema ile sundugu tatlisi bana cok sevdigim asure tatlisini hatirlatti; hem saglikli, hem besleyici bir secim... Tesekkurler Bezen!

Daha hala gezecek bloglarimiz, gorecek elmali lezzetlerimiz var. Yolculugumuzun daha kisa olacak son ayaginda yakinda bulusmak uzere hoscakalin. Bu arada Elma-YE gezimiz nedeniyle cevap vermeyi birkac gundur ihmal ettigim guzel yorumlariniz icin hepinize tesekkurler...

5 Comments:

Blogger yEşiL said...

Tskler Zinnur bu biraz zahmetli fakat güzel elmali lezzet gezisi icin. Hic konuk olmadigimiz evlere konuk olduk :)

9/17/2005 10:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

keyifle okuduğumuz elmalı lezzetler gezintisi için teşekkürler zinnur... üstelik bu sayede bilmediğimiz pek çok blogla da tanışma fırsatı bulduk...herkesin ellerine sağlık...
ayrıca güzel sözlerin ve acil şifa dileğin için de çok saol...
sevgiler...

9/17/2005 12:24:00 PM  
Blogger Yesim said...

Evsahibeliğin için çok teşekkürler Zinnur...

9/17/2005 01:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Yesil, h@tice ve Yesim, ben de sizlere tesekkur ederim hem de bircok kere... Elma-Ye'ye guzel tariflerle katiliminiz, ilginiz ve yorumlariniz icin.

9/19/2005 02:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Duygu, dedigin gibi, ufkumuz genisledi: hem birbirimizi tanidik, hem de yemek yapmanin bence en guzel yani olan paylasabilmeyi sanal alemde bile olsa yasadik. Yorumun icin tesekkurler.

9/21/2005 06:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home