Friday, September 02, 2005

Kestane ve Cikolatali Tatli


Bugunlerde pek keyfimiz yok. Katrina'nin sonrasindaki manzara o kadar tatsiz ki, insanin cani ne tatli yapmak, ne yemek, ne de blogu guncellemek istiyor ama gecen hafta sonu pasta yaparim diye buzluktan cikardigim (sonra da kullanmadigim) kestane puresi bozulmasin diye Internet'te buldugum en basit gorunen tarifi yaptim. Guzel oldu, zaten kestane ve cikolata birlesince baska turlu olmasi imkansiz. Tarife gecmeden bir kac notum olacak. Ben kendi yaptigim sekerli kestane puresini kullandigim ve hafif tatlilardan hoslandigim icin hic pudra sekeri eklemedim, purenin ve cikolatanin tatlisi yetti. Siz kendi malzemelerinizin durumuna gore arzu ederseniz pudra sekeri ekleyebilirsiniz. Yarim olcu 2 mini tart kalibi doldurdu. Tatlinin kolay cikmasi icin kaliplara tulbent serdim. Sizler tulbent yerine strec film ya da folyo kullanabilirsiniz. Ayrica butun malzemeyi ufak dortgen bir kek kalibinda bicimlendirip dilimleyerek servis yapmak da guzel olur. Ha, bir de esas tarifteki malzemeler arasinda 3 yemek kasigi Kirsch (bir cesit kiraz likoru) vardi, onu da kullanmadim.
  • 450 gm kestane puresi
  • 170 gm kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
  • 113 gm oda sicakliginda tereyag
  • Pudra sekeri (miktarini zevkinize gore ayaralayabilirsiniz.)
  • Vanilya
  • 4 corba kasigi cig krema
  • Arzu ederseniz suslemek ve servis yapmak icin kestane sekerlemesi, cikolata sosu
Kalibinizin altina uclari disari sarkacak sekilde strec, tulbent ya da folyo serin. Cikolatayi mikrodalga ya da ben mari usulu ile eritin. Bir kenarda sogumaya birakin. Kestane puresi ve kremayi bir kapta elektrikli mikser ile cirpin. Baska bir kapta tereyag ve pudra sekerini cirpin. Sogumus cikolatanizi tereyagina katip yine cirpin. En son kestane pureli karisimi ve vanilyayi da ekleyip, butunlesinceye kadar karistirin. Kalibiniza dokun. Ustunu duzleyip, sarkan strecle orterek buzdolabina koyun. Mumkunse ertesi gune kadar dinlendirin. Kaliptan cikardiktan sonra kestane sekerlemesi ile susleyip, cikolatali sos ile servis edebilirsiniz.

14 Comments:

Blogger Burcu ÜNAL said...

sevgili zinnur,
bende hergün bloguna girip bakıyordum neden güncellemiyor acaba diye merak ediyordum. artık yarın mail atacaktım..neyseki güncelledin ve rahatladım:))
ama haklısın öyle bir durumda insanın canı hiç istemez..ne desek boş...
ama tatlın süper gözüküyor ellerine sağlık çok canım çekti..
kendine iyi bak sevgiler..

9/02/2005 02:50:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Burcu. Biraz can s1k1nt1si, biraz badana isleri derken guncelleyemedim, ama telafi edecegim. :) Sen de kendine iyi bak canim.

9/02/2005 11:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zunnur,

Tatlın çok güzel görünüyor. Ellerine saglık. Haklısın öyle durumlarda insan gerçekten çok kötü oluyor. Allah bir daha yaşatmasın

9/03/2005 12:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur...
nasıl moralini bu şekilde bozarsın? Sen harika pastalar ve daha bir sürü şeyler yapabilen bir kadınsın... Unuttun mu Prometheus'u bana değil sana göndermişti uzaylılar?

Şaka bir yana kısa zamanda tüm blogu görsel hafızama kaydettim ve bir dahaki mutfak maceramda keçileri kaçırıp kendimi alışverişe vurduğumda güzzzel bir hediyeyle kapında bitebilme ihtimalini düşünerek daha da keyif alacağım.

O gün anonymous olmuşum yanlışlıkla... Ama ben Hande ... ve seninle karşılaştığıma çok memnun oldum.

9/03/2005 05:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Bugünleri çabuk atlatır, eski günlerine en erken zamanda dönersin inşallah.
Tatlı harika gözüküyor, Ellerine sağlık. Bizim buralarda ne yazık ki Hazır kestane püresi ve kestane şekeri bulunmuyor.Sen kestane püresini kendinin yaptığından bahsediyorsun. Mümkünse tarifini verebilirmisin.Ve bu püre derin dondurucuda saklanabilirmi.
sevgi ve sağlıkla kal
Canan

9/03/2005 08:15:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, haklisin ben de cok sinirli ve uzuntuluyum. Yok yere binlerce insan oldu ve olmeye devam ediyor.

Pastan harika gorunuyor. Kestaneyi cok sevmememe ragmen fotograftan agzim sulandi.

Sevgiler,
Devrim (www.mutfaktadevrim.com)

9/03/2005 12:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Uzuntumu paylastiginiz ve moral verici sozleriniz icin hepinize tesekkurler...

Hande, tarifleri yazarken cok detayli anlatimlara girdigimde, hep bana Prometheus'u yakistiran Anonymous aklima geliyor ve gulumsemekten kendimi alamiyordum. Artik bu isimsiz imajin bir de ismi var! Nihayet tanistigimiza cok memnun oldum :)

Canan, uzun yillar Turkiye'den Amerika'ya tonla Kafkas kestane puresi tasidiktan sonra iyi bir tarif bulup kendi kestane puremi yapmaya basladim. Kestane burada Christmas civari marketlere makul bir fiatla geliyor. O zaman bolca yapip, 1 bardaklik porsiyonlar halinde donduruyorum. Eger sana acilen lazim degilse, kestaneler ortaya cikar cikmaz yapar, tarifini burada veririm.

9/03/2005 09:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur ,
Elbetteki bekleyebilirim.Bizde de aralık ayından itibaren bol miktarda kestane çıkar. Senin tarifin sayesinde zamanı gelince bende bol bol kestane püresi yapabileceğim. Çok teşekkürler.
Sevgiyle ve sağlıkla kal.
Canan.

9/04/2005 06:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum geçmiş olsun canım. Allah böyle felaketler göstermesin. Pastan her zamanki gibi nefis canım. Bende kestane püresi tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.

Sevgilerimle
Funda & 2 yaş 1 günlük abi Mete

9/04/2005 11:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Funda'cigim ve artik 2 yasindaki tatli Mete'si,

Gercekten de bir felaket yasandi ve hala yasaniyor. Bir yandan da baskalarinin acisini en yogun sekilde paylasip hissedebilmemiz cogu zaman boyle olaylar ertesinde oluyor. Bu felaket sonrasinda orada aci cekenlerin yaralarina merhem olmak icin sayisiz kisisel ve toplumsal girisim oldu. Bu da ne kadar uzucu olsalar da bu felaketlerin faydasi galiba. Bize aslinda ayni vucudun uzuvlari oldugumuzu hatirlatmak..

Kestane puresi tarifi kestaneler supermarkete gelir gelmez geliyor. Ama ondan once birkac kestaneli tarif gelebilir. Yeni mahsul kestane purelerime buzlukta yer acabilmek icin eskilerini kullanmam lazim cunku.

Mete'cigimin gecmis dogum gunu kutlu olsun annesi..

9/05/2005 10:03:00 AM  
Blogger uykusuzadam said...

yapılmasın böyle pastalar..
dünyanın bi köşesinde yapılıyosa da bu köşesinde bilinmesin yapıldığı..

:)

9/23/2005 02:24:00 AM  
Blogger NAZLICA said...

Zinnur; Harika gözüküyor, yemesem de seyretsem yeter bana.Geçmiş olsun, dilerim yakın zamanda herşey yoluna girer.Sevgiler

9/23/2005 06:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Kac zamandir denemek istedigim bu tarifi sonunda senin tarifini gore yapip dolapta beklettigim kestane purelerimle yaptim ve sonuc harika, nasi pisman oldum daha cok kestane puresi yapmadigima!!!cok tesekkurler boyle guzel bir tarifi bizolerle paylastigin icin...

Selamlar,

2/21/2006 07:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Afiyet seker olsun Arzu. Cok tesekkur ederim yorumun icin, beni cok mutlu etti.

2/21/2006 08:16:00 AM  

Post a Comment

<< Home