Thursday, September 15, 2005

Ilk 10 Elmali Lezzet Duragi

Ve iste nihayet bekledigimiz Elma-YE gunu geldi. Bugun gece yarisindan itibaren sitelerinizde birbirinden guzel elmali solenlere misafir olmak beni cocuklar gibi mutlu etti. Hatta o mutluluk ve heyecanla, kendi tarifimi de yasadigim yerde 15 Eylul olmadan yayinlayivermisim. Fiziksel olarak hepimiz farkli yerlerde olsak bile, ayni konu ve amac etrafinda boyle birlesebilmemiz bence cok guzel ve anlamliydi. Umarim YE'lerin devami ilerde daha da anlamli ve guzel sonuclara ulasmamiza arac olur. Sitelerimizi beraberce ziyaret etmege baslamadan katilan butun arkadaslara tesekkur etmek istiyorum.

Ben de yontem olarak Hatice'nin yaptigi gibi ziyaret siramizi bana gelen e-postalara gore belirledim. Tam olarak kac kisilik katilimimiz olacagini su anda bilemiyorum ama her seferimiz icin 10 duragi uygun gordum. Hazir miyiz Elma-Tur yolculari? Haydi o zaman yola cikalim:

Ilk duragimiz icin fazla uzaga gitmemize gerek yok. Almanya'da yasayan Elcin arkadaslarinin cok sevdigi Elmali Tart tarifini bana e-postayla yolladi. Elcin'in kamerasi Turkiye'ye giden annesinde oldugundan resimlemek amaciyla tartini ben yaptim. Incecik dilimlenmis yarim elmalarin arasindan tasan limon aromali tart hamuru gercekten lezzetliydi. Ailecek afiyetle yedik, arkadaslarimizla paylastik ve cok begenenler kervanina biz de katildik. Tesekkurler Elcin!

Ikinci tarifimiz cicegi burnunda bir siteden... Koln'de yasayan Melek'in yeni blogu hayatintadi ilk postu Elmali Sey ile bugun bloglar dunyasina katildi. Melek'in secimi benim cok sevdigim kisiye ozel tek porsiyonluk tatlilardan; iki incecik tart hamuru kati arasinda tarcinla tatlandirilarak pisirilmis elma dilimleri ve cirpilmis sut kremasi... Uzerine pudra sekeri serperek servis yaptigi tatlisi hem cok s1k gorunuyor, hem de cok lezzetli.

Ucuncu duragimiz Ankara'da Mekanimiz Mutfak. Sule annesiyle beraber sectigi iki tarif ile katiliyor Elma-YE'ye: Elmali Piza ve Elma Sulu Kurabiyeler. Tarcin, kuru uzum ve ceviz gibi elmaya en cok yakisan tatlari biraraya getiren bu farkli pizayi elma severler eminim ki cok begenecekler. Elma sulu kurabiyeler zeytinyagi ile yapiliyor, malzemeleri arasinda servis edilirken uzerine serpilen pudra sekerinden baska seker yok. Sucluluk duymadan yiyebilecegimiz bu kurabiye tadini pisirildikten sonra icine atildigi elma suyundan aliyor. Sule'ye bu guzel secimleri icin tesekkur ederek dorduncu duragimiza dogru yol aliyoruz.

Simdi Estelle'in Mutfagi'ndayiz. Estelle'in kizkardesi Sarah ve annesinin Elma-YE ile ilgili sohbetine kulak misafiri olurken gulumsemekten kendimizi alamiyoruz. Sarah'in Elma Dolmasini yerken ise memnuniyetimiz dudaklarimizdan midemize yayiliyor, cunku bal ve tarcinla tatlandirilan bu pratik tatliyi hem cok hafif, hem cok lezzetli buluyoruz. Sarah'ya tesekkur edip vedalastiktan sonra besinci duragimiza yoneliyoruz.

Biraz soluklanmak icin Istanbul'da Burcu'nun Gelincik Tarlasinda konakliyoruz. Burcu'nun karamelli elma sekerini sevimli oglu Doruk cok sevmis, hatta fotograf cekiminde de yardimci olmus. Tadinca Doruk'a hak veriyoruz, ev yapimi karamel, beyaz ve siyah cikolata elmayi kaplayinca sevmemek mumkun mu? Burcu, ikinci olarak da elmali boreklerinden ikram ediyor bize. Borekleri icin katmerli hamurdan bohcalar hazirlamis, iclerini elma, kuru uzum ve tarcinla doldurup, 3 defa sekerli surupla islatarak pisirmis. Ilik ilik ikram ettigi boreklerin goruntusunu cok begeniyoruz. Tabii piser pismez borekleri tadan arkadaslarinin da onaylayacagi gibi lezzetlerine de diyecek yok.

Bu sefer de Ankara'da evcini'ne misafir oluyoruz. Evcini bu aralar epey mesgul ama bize guzel bir elmali tatli sunmak icin farkli alternatifleri degerlendirmis, en sonunda BBC Food sitesindeki yuzlerce elmali tarif arasindan kucuk elmali tartlari secmis. Tarifinde elmanin iki farkli kullanimini goruyoruz; hem pure olarak tart tabaninin uzerine suruluyor, hem de tereyaginda sotelenen elma dilimleri bu katin uzerine bir gul estetiginde siralanarak gozumuze hitap ediyor. Rustik gorunuslu tartlarina ovguler yagdirarak Ankara'dan ayriliyoruz.

Simdiki duragimiz yine Ankara'da, Banu'nun Paylasilan Tatlar'i. Burada ozellikle beni guzel bir surpriz bekliyor. Cok yapmak isteyip, vakit darligi ve elma yoklugundan yapamadigim Elmali Sarlotu Banu yapmis. Pastasinin disini pandispanya rulo dilimleri ile olusturmus, ici icinse agartine ile koyulastirdigi elmali harika bir dolgu hazirlamis. Birkac asamali bir tarif oldugu icin biraz zaman almis butun bunlar, ama dogrusu tatlisinin tadi ve goruntusu bu zahmete degmis. Banu bununla kalmamis, bir de Yesil Elma Salatasi hazirlamis bizler icin. Elma ve badem kattigi salatasinin mayonezi az, yogurdu bol sosunu yine elma sirkesi ile lezzetlendirmis. Bunca tatlinin ardindan Banu'nun salatasiyla damaklarimizi yeni tatlilar icin hazirliyor ve bir sonraki duragimiza dogru hareket ediyoruz.

Yemek Zevki'nde bizi Melda Elmali Tartarinleriyle karsiliyor. Melda, minik tartlarini seker ve limon suyu katkisiyla pisirdigi elmali bir icle yapmis ve bizlere cig krema esliginde sunuyor. Hem lezzetli, hem de pratik olan ikramini cok begeniyoruz. Sohbetimiz sirasinda Yemek Zevki'nde bir sure once tarifi yayinlanan cok degisik bir baska elmali lezzetten, Delik Elmali Kekten bahsetmekten kendimizi alamiyoruz. Bir sonraki duragimizda Pinar'i bekletmemek icin aceleyle ayriliyoruz.

Evet, iste Zonguldak Eregli'sinde Pinar'in Blogu'ndayiz. Pinar ilk baslarda elmali tarif bilmediginden soz etmisti ama simdi bizi iki guzel tatliyla karsiliyor. Ilk tatlisi en eski arkadasi Sezen'den aldigi tarifle yaptigi Elmali Kek. Ardindan ilk defa yaptigi Elmali Tartindan da ikram ediyor. Tarifi kucuk bir borcamda yaptigi icin artan hamurla tartin uzerine kafesler yaparak guzel bir goruntu elde etmis. Bana annemin elmali tartini hatirlatan bu guzel tatlidan tattiktan sonra tesekkur edip yolumuza devam ediyoruz.

Bugunku son duragimiz Almanya ve Hikayee'de Gulsen'in misafiriyiz. Gulsen'in bu gunku ikramiyla ilgili bir hikayesi var tabii ki. Tatli yegeni IFE'nin tatilde vapur yapip yuzdurmege calistigi kamerasi bakima gidince haftasonunda Elma-YE icin yaptigi yas pastanin resmini cekememis. Ama daha once yaptigi birbirinden guzel tatlilardan Elmali Kolay Tarti secmis bizim icin. Milfoy hamurundan bir tabanin uzerinde peynirli bir krema kati ve en ustte tarcinli ve toz sekerli incecik elma dilimleri... Tartinin adi ve yapilisi kolay olmakla beraber, tadi ve goruntusu yapiminin saatler almis olabilecegini dusunduruyor. Yas pastasinin cep telefonuyla cektigi resimlerini de en kisa zamanda Hikayee'de gorme sozu alarak Gulsen'den ayriliyoruz.

Bugun on farkli sitede konuk olduk, ondan epey fazla elmali lezzet tattik. Gezimizin bu gunku kismini bundan sonraki duraklar icin enerji toplamak uzere sonlandiriyoruz. Yarin yeni sitelerde ve yeni elmali lezzetlerde yeniden bulusmak uzere hoscakalin...

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur bu ne hız. Maşallah çok güzel olmuş.. Eline sağlık..

9/14/2005 11:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bütün tarifler birbirinden güzel. Bir sürü emek harcamışsınız hepinizin ellerine sağlık. Devamini merakla bekliyorum Zinnurcum :)

Sevgilerimle
Funda & kuşum Mete'm (24 aylık canım)

9/15/2005 12:31:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur gerçekten çok hızlısın :))
yaptıklarında çok güzel olmuşşş..
ve herkes süper şeyler hazırlamış..
herkesin ellerine sağlık..
sevgiler..

9/15/2005 01:27:00 AM  
Blogger pınar said...

tariflerin hepsi çok güzel. özellikle de görüntüleri. bize bunları bu kadar çabuk ulaştırdığın için teşekkürler zinnur.
herkesin ortak bir amaçta toplanıp emek vermesi de çok güzel.

9/15/2005 01:29:00 AM  
Blogger Doruk said...

Sevgili Zinnur,
Ev sahibeliğin için çok teşekkür ederim. Yaptıkların ise her zamanki gibi harika görünüyor. Ellerine sağlık.

9/15/2005 05:16:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Zinnur gercekten masAllah dünya turunu cok hizli basladin. Tüm arkadaslar harikalar yaratmis, sagolsunlar! Bugünkü gezini merakla bekliyorum! Ev sahibeligin ve elmali dünya turunda güzel ve ince rehberligin icin tesekkürler!

9/15/2005 09:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur cok güzel hazirlamissin, seninle beraber siteleri gezmek cok zevkli. Arkadaslarin hepside cok emeklerle katilmislar ve hepside birbirinden sahane tarifler, resimler ve yazilar. Herkezin ellerine saglik.

9/15/2005 11:54:00 AM  
Blogger Banu Ucak said...

Sevgili Zinnur, nazik evsahibemiz misafirperverliğin için çok teşekkür ederiz...
sevgiler

9/15/2005 01:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Arkadaslar, hepinize nazik yorumlariniz ve Elma-YE'ye gosterdiginiz ilgi icin cok tesekkur ederim. Sayenizde cok guzel bir etkinlik oldu.

9/19/2005 02:22:00 AM  

Post a Comment

<< Home