Thursday, September 15, 2005

Ikinci 10 Elmali Lezzet Duragi

Elma-YE gezimizin ikinci gununde ilk olarak Koln'de Ozgul'un blogu Soframiz'da konakliyoruz. Ozgul bizim icin unlu Ingiliz ahci Jamie Oliver'in bir elmali tarifini uyarlamis, Elma Sepeti adini verdigi tarifi Ozgul'un yaptigi degisikliklerle sanirim Jamie'ninkinden de guzel olmus. Ceviz ezmesi ve elma rendesi ile doldurup firinladigi yagli yufka sepetlerini, ilik elma sulu tatli sosu ve vanilyali dondurma esliginde tadiyor ve tesekkurlerle Koln'den ayrilip ikinci duragimiz olan Istanbul'a yoneliyoruz.

Istanbul'da birbirinden guzel pastalari ile tanidigimiz Pastaci'dayiz simdi. Pastaci Burcu, bu sefer ogrencilik yillarinda yapip severek yedikleri pratik ve lezzetli bir elmali tarif hazirlamis bizim icin: Elmali Cikolatali Biskuvi Toplari. Firin kullanmaya gerek kalmadan kisa surede yapabileceginiz biskuvi toplari Burcu'nun meshur cikolatali sosu ile kaplanip birkac saat buzdolabinda bekledikten sonra cok guzel bir pasta tadinda oluyor. Burcu'nun ikramlari bununla bitmiyor, uzerine ev yapimi Elma ve Ahududu marmeladini surerek sundugu labneli ekmek dilimi hem keyifli haftasonu kahvaltilari icin ideal, hem de cheesecake sevip de yemek istemeyenlere guzel bir alternatif.

Ucuncu duragimiz Ipek'in blogu ipekkuscu.blogspot.com. Ipek bizim icin Sofra dergisinde gordugu armutlu bir tarifi elmaya uyarlamis. Kitir kitir milfoy hamurundan bir taban uzerinde krem patiseri, ve en ustte bir cicegi hatirlatan dizilisleriyle elma dilimleri.... Karamelize sos ve uzerine serpistirilmis cevizler esliginde tattigimizda Ipek'in Karamelli Elma Tartarin'ine tam not veriyor, yeni blogunun hayirli olmasini dileyerek ayriliyoruz.

Elmali yeni bir Lezzetin Izinde, Istanbul'da Basak'in misafiri oluyoruz simdi de. Basak, bize bir degil, iki degil, uc birbirinden degisik ve guzel elmali lezzet hazirlamis. Bunlardan Elmali Tatlinin tarifi gectigimiz gunlerde sitesinde yayinladigi--hic de tembel isine benzemeyen-- Tembel Mantisini yapan mantici ablasindan. Firin gerektirmeyen bu tarifi kristal kadehlerde sununca yandaki harika goruntu olusuyor. Basak'in ikinci tarifi Elma-YE'nin ikinci Elma Salatasi. Ana malzemeleri semizotu, elma ve domates olan salatasi icin Basak, sarimsak, nar eksisi, soya sosu ve zeytinyagindan degisik bir salata sosu hazirlamis. Bu tarifi denenecekler listesine kaydettikten sonra Basak'in uc tarifi arasinda bence en ozgun olanina geciyoruz: Elmali Tursu. Ince uzun domatesler, aci minik biberler ve mayhos elma kupleri biraz sirke ve kayatuzu esliginde cabucacik yenmege hazir hale gelen bir tursuya donusuvermisler! Bir cok tatli denedikten sonra damagimizi temizlemek icin tursuya ihtiyacimiz olacagini Basak cok iyi tahmin etmis. Guzel tarifleri icin tesekkur edip yolumuza devam ediyoruz.

Okyanusu asarak geldigimiz Montreal'de Hanifeden Tarifler'in misafiriyiz. Hanife once bircok elmali tariften hangisini yapacagina karar vermekte zorluk cekmis, sonra Kraft dergisinde buldugu bir tarifte bazi degisiklikler yaparak harika bir sonuc elde etmis. Firinda Zencefilli ve Uzumlu Elma hem ana malzemesinin elma olusu, hem elma ve zencefil ikilisinin lezzeti, ve hem de hafifligi ve pratikligiyle cok hosumuza gidiyor. Ama durun, hepsi bu degil! Hanife 15 Eylul gunu Montreal'de sona ermeden, elmaya daha minimalist yaklasimli bir tarif yaratarak tatlilarinin sayisini ikiye cikariyor. Tarcin, biraz karanfil ve esmer seker ilavesiyle dilimledigi elmalari tereyaginda hafifce karamelize oluncaya kadar ceviriyor. Henuz ilikken yaninda dondurma ile servis edildiginde Tereyaginda Kizarmis Elma bence elmali tatlilarin en guzellerinden biri olmaya aday. Her iki tatlisinin da evde elma yemeye yanasmayan kucukleri olanlar icin ideal oldugunu dusunerek ayriliyoruz Hanife'den.

Simdiki duragimiz Ege'nin guzel bir kiyi kentinde Sibel'in Kahvesi. Birbirinden guzel uc elmali tatli ile karsilaniyoruz burada da. Once Sibel'in gofret tabanli ve ustu cikolata kremali Cikolatali Elmali Cheesecake ini deniyoruz. Yogun cikolata lezzetiyle bu tatli, elma sevenler kadar cheesecake ve cikolata sevenlerimizin de yuzunu gulduruyor. Sirada benim favorim olan Elma Lokmasi var. Dislari citir bir hamurla kapli icleri yumusak elmali bu lokmalari ilik ilik yemege doyamiyorsak da, klasik bir lezzet olan Kaymakli Elma Tatlisina yer ayirmak lazim. Tatli yapmak icin malzemem yok diyenlere cok guzel bir alternatif Sibel'in elma tatlisi. Bize Sarah'in Elma Dolmasini hatirlatiyor, onun kadar seviyoruz tadini. Ustundeki katkisiz sut kaymagiyla hem sade, hem lezzetli, hem hafif; iste tatli budur dedirtiyor!

Bugunku gezimizin yedinci duragi Mutfakta Devrim. Burda hos bir surpriz bekliyor beni. Elcin'in tarifini yolladigi ve benim yaparak resimledigim Elmali Tarta gorunus olarak cok benzeyen Elmali Tarcinli Kek'i yapmis Devrim. Tarif Avustralyali sef Donna Hay'e ait. Ama tadar tatmaz, hem kek hamurunda hem hamurun uzerindeki elmalarda kullanilan tarcin tadiyla farkli guzellikte bir lezzet buluyoruz Devrim'in yumusacik, agizda dagilan kekinde. Bu guzel tarifi bizlerle paylastigi icin tesekkur ederek sekizinci duragimiza yoneliyoruz.

Sekizinci durak Amerika'da ve yeni bir blog: Dilek'in Zeytin Dali. Dilek de elmayi en cok dogal haliyle sevenlerden oldugu icin tarif secerken biraz zorlanmis, ama sonucta cok guzel elmali tariflerle cikiyor karsimiza. Ilki benim ilk defa duydugum ve mutlaka denemek istedigim Zeytinyagli Elma Dolmasi. Dilek'in ikinci tarifi olan klasik Elmali Tart tad olarak bize yabanci gelmiyor. Dun ziyaret ettigimiz evcini'nin ikrami olan kucuk elmali tartlari hatirliyor ve elmali tartlarin hangi boyda olursa olsun harika olduklarina bir kere daha kanaat getiriyoruz. Bu arada, Dilek'in, elmali tariflerinden arta kalan elma kabuklarini bile ziyan etmedigini ve elma sirkesi yapma girisiminde bulundugunu gorunce, ilk firsatta aynisini denemeye karar verdigimi de belirteyim.

Dokuzuncu duragimiz Vancouver Kanada ve evsahibimiz yine yeni bir blog: Gocebe. Vancouver ile ilgili postlarini zevkle takip ettigim Duygu Elma-YE icin Emine Beder'in bir tarifinden Burcu ile uyarladiklari Burcu'nun Elmali Cevizli Keki ile cikiyor karsimiza. Bu kekin adindan tahmin edilemiyen bir diger malzemesi de kakao, uzerine pudra sekeri serpilip karamel sosu ile servis edildiginde harika oluyor. Tesekkurler Duygu ve Burcu!

Bugunku son duragimiz Istanbul'da Devletsah'in sitesi. Devletsah, her zamanki hamaratligi ve pratikligiyle pismis elma rendesi, seker ve ceviz karisimini ana malzeme alan birbirinden hos ve degisik uc elmali tarifle cikiyor karsimiza. Cikolatali Elma Tatlisi uc farkli kattan olusan bir derin dondurucu tatlisi; en altta elma rendesi, seker ve ceviz karisimi, bunun uzerinde de sirasiyla bir krem santi kati ve cikolata var. Yazdan kalma sicak sonbahar gunlerinde tadi cikarilacak guzel bir tatli... Devletsah ikinci tarifi Elmali Bohca icin, yufkadan kestigi daireleri pismis elma rendesi ve ceviz karisimi ile doldurup, mutfak ipiyle baglayarak ufak bohcalar yapiyor ve bunlari kizgin yagda kizartiyor. Bu sekilde yapilan bohcalarin gorunusu gercekten cok s1k. Son olarak denedigimiz Bezeli Elma Tatlisi yine her lokmasinda bize farkli lezzetler yasatiyor. Devletsah, elma ve cevizli karisimin uzerini yumurta sarisiyla yaptigi krem patiseriyle kaplamis, en ustte ise ayni yumurtalarin aklarindan yaptigi yumurta aki kopugu var. Tatli bu haliyle kopuk hafif pembeslesinceye kadar firinlaniyor. Sonuc guzel goruntulu, hafif ve lezzetli bir elma tatlisi oluyor.

Ikinci gunun sonunda yirminci duragimizdan ayrilirken, elmayla yapilabilecek her turlu tarifi gordugumuzu dusunebilirsiniz. Ama daha birlikte gidilecek bir, kimbilir belki de iki gunluk yolumuz ve tadilacak bircok yeni elmali lezzetimiz var. Yarin yine bir yolculukta bulusmak uzere hoscakalin.

9 Comments:

Blogger Sibel said...

Zinnur, güzel sözlerin ve zarif evsahibeliğin için çok teşekkür ederim...
Sevgilerimle!

9/16/2005 05:05:00 AM  
Anonymous Elcin said...

offf offf hepsi birbirinden güzel..bayildim bu güzelliklere ne denebilirki..hepiniz gercekten süpersiniz..herkese ayri ayri tesekkürler ellerinize yüreginize saglik..

9/16/2005 07:43:00 AM  
Blogger Hanife said...

Zinnur,
Yuregine saglik. Ne guzel seyler yazmissin. Ben de evsahibeligin icin tesekkur ediyorum sana..

9/16/2005 08:27:00 AM  
Blogger pastaci said...

sevgili zinnur,
nazik sözlerin ve tatlı evsahibeliğin için çok teşekür ederiz..

9/16/2005 08:41:00 AM  
Anonymous Özgül said...

Zinnurcum, cok tatli bir geziye cikarttin bizi, cok tesekkürler. Arkadaslarin hepsi cok güzel tariflerle bu geizye renk kattmislar hepsini severek ve merakla okudum. Hepsinin ellerine saglik.
Sevgiler

9/16/2005 11:46:00 AM  
Blogger sarah said...

Ne kadar guzel fotograflar, ne kadar guzel tarifler,ne kadar da guzel bir tanitim

Ellerine saglik ve tesekkurler

Sevgi ve afiyetle :)

sarah

9/16/2005 01:26:00 PM  
Blogger AyBaLa said...

hanimlar ellerinize gonlunuze Zinnur seninde diline saglik ben bisey yapmadim yine ma napim mesgulum yahu sevgilerler benim blogumuda ziyaret edin tamami ama birazcikin tembelim sizin yuzunuzden sevgiler

9/16/2005 08:51:00 PM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur, bu kadar samimi icten ve sicak bir evsahibesi olunur ancak. Sagolasin. Bu arada, Elcin'in elmali tartini esmer un'la yaptim bugun, birde ustune bogurtleyen receli surdum..... Enfeeeeees!!!!!

9/16/2005 10:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Arkadaslar, sayenizde guzel bir etkinlik yasadik. Guzel sozleriniz icin tesekkurler.

Aybala, bir dahakine katilirsin artik ;)

Dilek, iyi sonuc aldigina cok sevindim.

9/19/2005 02:26:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home