Friday, August 26, 2005

Erikli Kek-II


Bu da fazla olgunlasmis murdum eriklerimizi kurtarmak icin yaptigim ikinci tatli. Bizim ailece tercihimiz daha cok tart havasinda olan birinci erikli kekden yana. Tarife gecmeden evvel ufak bir not dusmek istiyorum: Asagida esmer seker diye cevirdigim burda "brown sugar" denilen seker turu. Turkiye'deki esmer sekerle ayni olmayabilir. Bence onun yerine olcusu agiz tadiniz olacak sekilde normal seker de kullanilabilir. Tarif epicurious.com'dan.

Kitir ust tabaka icin:
  • 1 bardak un
  • 1/2 bardak esmer seker
  • 1/2 bardak ceviz
  • 85 gm kucuk parcalara kesilmis tereyag
  • 1 cay kasigi tarcin
Kek icin:
  • 113 gm yumusak tereyag
  • 3/4 bardak seker
  • 2 yumurta
  • Vanilya
  • 1 1/4 bardak un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • Dilimlenmis 5 buyuk murdum erigi
Firini 175Cye isitin. 23 cm.lik kek kelepceli kek kalibini yaglayip unlayin. Citir ustu yapmak icin butun malzemeleri mutfak robotuna koyun, robotu kisa surelerle calistirip durdurarak malzemeyi butunlestirip kucuk kirikli bir karisim elde edin.

Kek hamurunu hazirlamak icin, tereyag ve sekeri elektrikli mikserle iyice cirpin. Yumurtalari teker teker, her seferinde iyice cirparak ekleyin. Vanilyayi da katin. Unu, kabartma tozu ve tuzu bu karisimin uzerine eleyip, sadece butun malzeme butunlesinceye kadar cirpin.

Kek hamurunu hazirladiginiz kelepceli kaliba aktarin. Erik dilimlerini daireler halinde hamurun uzerine yerlestirin. Kitir ust karisimini eriklerin uzerine serpin. Bir saat kadar ya da kekin ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin.

Bu keki ikram edeceginiz gunun bir hafta oncesinden yapabilirsiniz. Iyice soguduktan sonra strec film ve aliminyum folyo ile guzelce sarip derin dondurucunuza kaldirin. Servis yapacaginiz gun, strec ve folyodan cikardiginiz donmus haldeki keki, onceden 175C ye isitilmis firinda 35-40 dakika birakin. Ilinmis halde ya da oda sicakliginda servis yapin.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Gerçekten çok güzel bir tarif hemen denemek üzere mutfağa gidiyorum ama bir rica da bulunacağım.Ölçüleri bardak veya daha anlaşılır bir şekilde verirseniz çok sevinirim.Ellerinize sağlık.

9/13/2005 01:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba, bardakla verilebilecek olculeri zaten oyle veriyorum. Digerlerini, daha anlasilabilir hale getirmek benim icin cok zor, zira Amerika'da yasiyorum ve Turkiye'deki malzemelere yabanciyim. Mesela 113 gm tereyag bir paketin ne kadarina karsilik gelir bilmiyorum. Uzgunum, ama elimden gelen bu :(

9/13/2005 05:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba
Kekinizi bu gün yaptım ,tadı harikaydı fakat üzeri cok kıtırdı acaba cok pişirdiğimdenmi oldu dersiniz .Herşeye rağmen cok güzeldi .tariflerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

7/20/2008 02:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Naz, genel olarak begendiginize memnun oldum. Asiri kitirlik fazla pisirmekten olabilir; ote yandan, alt kisimdaki kek pisinceye kadar pisirme zorunlulugu var tabii. Yani ustu cok kitir olmasin diye az pisirmek bir cozum olamayabilir. Bu durumda kitir kismin daha az kitir olmasini istiyorsan, firin icindeki pozisyonunu degistirebilir, ya da kitir tabakadaki tereyagini biraz azlatabilirsin belki. Bir aklima gelen de, kullandigin esmer sekerin cinsi etkilemis olabilir. Istersen normal sekeri arttir ve esmer sekeri ayni olcude azalt, bakalim ne olacak?
Sevgiler,

7/20/2008 03:20:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:26:00 AM  

Post a Comment

<< Home