Karamelli Puding
Bizim evde son zamanlarin favori tatlisi bu pudingdi. Zeynep'in eve geldigi bir haftasonu yapmistim. Artan yumurta aklarini da gorucuye cikan mekikler icin kullandim. Bu arada Zeynep evde 2 cesit tatli oldugunu bilmediginden, Payard'in patiserisinden gecip, hem Cumartesi kahvaltisi icin cikolatali ve badem ezmeli kruvasanlar, hem de paylasilmak uzere uc farkli cesit porsiyon tatli almis. Bu tatli bollugu icinde en begenilen bunlar oldu. Once Zeynep'in "nasil yaptin?" sorularina muhatap oldum. Ertesi gunu de, Mehmet'i buzdolabinda puding ararken gordum ki, bu olaya son noktayi koydu; zira kendisi bircok yaptigimi lutfedip tatmaz bile...
Bir ay once yasandi bu olay. Hizli cekimle bu geceye gelecek olursak, benzer bir manzarayla karsilasiyoruz: Zeynep yine uc cesit tatliyla eve geldi, ben de kendi yaptigim 2 cesidi ekleyip ortaya cikardim. Ama bizi konusturan, sofradaki cesitler degil, bir ay once yaptigim bu tatli idi yine. O derece yani...
Tarif, yeni tanistigim ve begenerek takip ettigim Zoe Bakes adli yabanci blogdan alindi. Pudingler bizim evde cok kisa omurlu olduklarindan, dogru durust fotograflanamadilar ne yazik ki. Ama Zoe Bakes'de guzel fotograflari var; yapim asamalari da fotograflanmis ayrica. Deneyin, pisman olmayacaksiniz. Asagidaki malzemeden 8 porsiyonluk nefaset cikiyor. Ben yarim olcuyle 5 daha kucuk porsiyon yapabildim.
Bu arada, arsivde cok benzer bir tatli tarifimiz daha var. Esmer seker yerine normal sekerle yapiliyor. Cok yillar once tarifini Ceyda'dan alip denedigimde, onu da cok begenmistim, ne yazik ki bir daha yapmak mumkun olmadi. Belki onu tercih edersiniz.
- 4 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
- 1 bardak esmer seker, bastirilarak olculecek
- 4 bardak sut kremasi
- 1 vanilya cubugu (yerine 1 tatli kasigi vanilya kullanabilirsiniz)
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 8 yumurta sarisi
- Servis icin arzu edilirse krem fres
Kalin tabanli bir tencerede tereyagi ve sekeri birlestirin. Orta ateste tahta kasikla devamli karistirarak, sekeri eritin. Once tereyagi ayrisacak ve seker topak topak olacak, ama azimle karistirmaya devam edin; goreceksiniz ki seker eridikce karistirmak da kolaylasacak. Karisim puruzsuzlestikten sonra, rengi daha koyu bir kahverengiye donusup, hafif tutmege baslayincaya kadar karistirmaga devam edin. Seker yanmaya ceyrek kalana kadar devam edeceksiniz bu isleme; o guzel karamel lezzetini yakalamanin puf noktasi bu. Bu arada seker yanarsa donus olmadigini da bilmelisiniz. Kritik bir nokta yani. Zoe'nin asama fotograflari bu hassas dengeyi yakalamakta size yardimci olabilir..
Bu asamada, sut kremasinin bir kismini karamele ekleyin. Cok sicak bir siviya soguk birseyler eklendiginde beklenen korkutucu seylerin hepsi olacak tabii. Pof yapacak, belki sicrayacak, sonra seker kacinilmaz olarak yine katilasacak. Kendinizi korumaya alip, azimle karistirmaga devam edin... ta ki, seker yine eriyip, puruzsuz karamel aromali bir karisim elde edene kadar. Sonra sut kremasinin kalanini ekleyin. Bu kadar tatliya biraz da tuz lazim; tuzu ve vanilyayi da katin. Simdi sira karamelli sicak kremaniz ile, yumurta sarilarini ilistirmaya geldi. Yumurta sarilarini soyle bir cirpin. Uzerine az bir miktar karamelli kremadan katin ve cirparak butunlestirin. Yumurtali karisim ilik olunca, kalan karamelli kremaya ekleyip, iyice karistirin. Bir suzgecten gecirip, kullandiysaniz vanilya cubugu ve istenmeyen yumurta parcaciklarindan kurtulun. Boylece karamelli puding malzemenizi elde etmis oluyorsunz. Sira geldi sicak su banyosunda pisirmeye.
Bunun icin, malzemenizi 8 adet kaliba paylastirin. Kaliplari, hepsini icine alacak buyuklukte, yuksek kenarli bir firin tepsisine alin ve tepsiyi kaliplarin yarisina kadar yukselecek miktarda sicak su ile doldurun. Uzerlerini folyo ile tenteleyin. Suyun sicak olmasi, yuksekligi ve tente, tatlilarin cabucak firin isisina ulasmasini saglayacak. Sicak olmayan su kullanirsaniz, tatlilar homojen olarak pismeyecektir.
Pisme suresi tatlilarin firina kondugu zamanki isilariyla baglantili olarak degisken: Zoe 25 ila 40 dakika demis. Bu da demek oluyor ki, ilk 25 dakikadan sonra sik sik kontrol etmelisiniz. Keklerde oldugu gibi, firini acmaktan endise etmenize gerek yok, rahatlikla istediginiz siklikta kontrol edebilirsiniz. Kontrolun en iyi yolu da kaliplarin kenarini tiklamak. Eger su gibi hareketli ise, daha pismesi lazim. Tutmaya baslamis jelatin goruntusunde hareketli ise, tamamdir. Sogudukca sertlesiyor bu tatlilar zaten. Gereginden fazla pisirmemek onemli, yoksa puturcukleniyor.
Tatlilari firindan tepsisiyle cikarin ve o sekilde sogutun. Oda sicakligina soguduklarinda, su banyosundan cikarip, ustlerini kapatip buzdolabina alabilirsiniz. En az 1 saate ihtiyaclari var buzdolabinda, birkac gune kadar da bekletebilirsiniz. Arzu ederseniz, biraz krem fresle servis edebilirsiniz; krem fresin naturel, hafif eksimsi tadi, karamelin tatlisina guzel bir karsitlik olusturuyor. Ama zaten kremali olan bir tatlinin uzerine bir daha krema fazla derseniz, kendi basina ya da meyva esliginde de eminim gayet guzel olacaktir.
5 Comments:
Sevgili Zinnur,
Acaba bu tarifeye neden Panna Cotta diyorsun, merak ettim, cunku simdiye kadar gordugum butun Panna Cotta tarifelerinde jelatin kullaniliyor. Zoe Bakes blogu bu tarifeye "Butterscotch Pot de Creme" diyor, sen niye tarifenin ismini degistirdin?
Sevgili Anonymous, uyuyorum da ondan... Hemen degistirecegim ama pot de creme'in yerlesmis bir Turkcesi var mi acaba? Yoksa yine puding filan mi diyecegim?
Duzelttigin icin tesekkurler...
Zinnur'cum, bu tariften artan yumurta aklari ile ne yaptin? Sirf kalacak aklardan korkuma yanasamiyorum buna, yoksa aklim fena kaldi. Makaron deme nolur, az ugrastiran, dondurucuya atilip 2-3 ay sonra kullanilacak bir sey ne olabilir aklarla? (TR'ye gidiyoruz yakinda malum:) )
Turkmen'cigim, bu tarifi yarim olcu uygulayip, artan yumurta aklariyla mekik yaptimdi. Bana da makaron yapmak zor geliyor dogrusu. Gerci badem unu elinin altinda yoksa, beze de yapabilirsin. Bahara bezeli, meyvali tatlilar yakisiyor.
Sevgiler...
cok güzel bayildim, en kisa sürede deniycem:)
sevgiler
senem
Post a Comment
<< Home