Thursday, December 22, 2011

2011'in Kutuk Pastasi ve Rana'nin Dogumgunu


Bugun kucuk kizimin 9. yas gunuydu. Bir tasla iki kus niyetiyle dogumgunu pastasini "kutugumsu" bir temada calistik. Isin sonunda ortaya cikan, basta dusundugumden epey farkliydi ama uzun bir aradan sonra pasta yapmak, hele Zeynep'le birlikte mutfakta olmak cok zevkliydi. Tabii bu surecte mutfagimi --yerlerden kapi tokmaklarina kadar-- erimis cikolata ve karamelize sekerle kaplamayi basardigimiz icin, pasta sonrasi ciddi bir temizlik gerekti ki, isin bu kismi pek zevkli olmadi.

Pastaya baslamadan Pierre Herme'nin kutuk pastalarinin gorsellerini Internet'te aradim. Aklimda kalanlara biraz da kendimden birseyler katarak, dogaclama bir pasta yapmakti amacim. Yola ciktigim model su idi. Bunun icin, biri dortgen, biri yarim silindir seklinde iki kalipta pisirdim pandispanyami. Dortgen pandispanyayi boyuna iki esit parcaya kesip, bu iki parcayi ustuste gelecek sekilde yarim silindirin altinda kullanarak pastaya yukseklik kazandirdim. Yarim silindiri de iki parcaya kesince, dort pandispanya katli bir pastamiz oldu. Pandispanya katlarini kestane sekeri surubu ile islattim. Ara kremalari bitter cikolatali ganas, kestane sekeri parcalari-krem santi ve yine bitter cikolatali ganas seklinde gitti. Pastanin uzerini cikolatali ganas ile sivadim. Yamru yumru goruntuyu vermek icin, pandispanyayi traslamak yerine, pastanin uzerine kestane sekeri parcalari yapistirmayi tercih ettim. Kestane sekerlerini  ganasla pastaya sabitledim. Ertesi gun de pastayi bitter cikolatali glazurle kapladim. Pastanin onunu ve arkasini cikolatadan dortgenler ile kapatmak icin biraz bitter cikolata tavladim. Artan cikolatayi silpatin uzerine surdum. Sertlestiginde gelisiguzel kirip, pastanin uzerine yerlestirdim. Birkac gun once yaptigim makaronlarin uzerine biraz kakao eledim ve onlari da hem mantar yerine kullandim, hem de ondeki ve arkadaki plakalarin uzerine ganasla yapistirdim. Burdaki ilham kaynagi da su resimdi. Gecen yildan kalan altin kiriklarimi pastanin uzerine eledim. Asama resimleri cekmeye gerek gormedim, cunku buraya kadar ne olup bittigi pastanin goruntusunden oldukca asikardi ve ben de pastayi yaptim bitti zannediyordum.


Ama is oyle degilmis; tam burda Zeynep, ne zamandir aklindaki bir proje icin mutfaga girdi. Yaptigi isin Turkcesi nedir onu dahi bilmiyorum, onun icin "seker egirmek" diyecegim. Ingilizcede "peri saci" olarak da biliniyor ki, bu gercekten guzel bir tanimlama egrilmis seker icin. Egrilmis seker yapimi zor olmayan, cok guzel goruntulu bir dekorasyon malzemesi. Tadi ve kitirligi ile, lezzete ve dokuya katkisi da cok olumlu. Sadece, sonrasinda iyi bir temizlik gerekiyor. Bir de rutubetli, nemli sartlarda cok uzun omurlu degil. Cektigim resimler, egrilmis sekerin guzelligini maalesef yansitamadi. Parlakligi ile altin kirintilariyla yarisacak gibiydi, inceligi de gercekten peri sacini hatirlatiyordu. Tabii bu goruntu karsisinda kendimizden gecip, pastamizi gereginden fazla susledik. Biraz oraya biraz buraya derken, ortaya cikan pasta kutuklukten cikip, korkunc bir firtinanin uzerindeki kus yuvalariyla birlikte devirdigi bir agacin perisan haline donusuverdi galiba. Zeynep, firtina saskini minik kusu marzipan ve file bademle yapti. Uzun lafin kisasi, epey eglendik bu dekorasyon isiyle.

Biz de yapalim derseniz, iste Cake Bible'dan egrilmis seker tarifi... Malzemeler arasindaki balmumu, egrilmis sekeri bicimlendirmede esneklik sagliyor. Evde vardi ama Zeynep kullanmadi; buna ragmen  yeni yapildiginda egrilmis sekeri bicimlendirmede zorluk cekmedik. Misir surubu erimis sekerin tekrar kristallesip, sertlesmesini engellemek icin kullaniliyor, boylece egrilmis seker, peri saci gibi seffaf ve ince oluyor.


  • 100 g seker
  • 108 g misir surubu (ya da glikoz)
  • Arzu edilirse 1 tatli kasigi rendelenmis bal mumu 
On hazirlik olarak yerleri gazete kagidi ile kaplayin. Iki uzun sapli tahta kasigin saplarini yaglayin. Sonra kasiklari, birbirlerinden 30 cm mesafede olacak sekilde, bir masa ya da tezgah kenarina teyple sabitleyin. Isiya dayanikli, 2 bardaklik bir payreks kabi yakininizda bulundurun.

Seker ve misir surubunu, yapoismayan bir tavaya alin ve orta ateste devamli karistirarak, kaynama noktasina getirin. Atesi biraz daha acin ve renk ambere donusunceye ve termometre 182 C gosterinceye kadar pisirmege devam edin. (182 C nin altinda egrilmis sekerin rengi beyazimsi oluyor, 187 Cnin ustunde ise pirincimsi bir renk aliyor. Rose Beranbaum'a gore en guzel rengi veren ideal isi 187 imis. Ama siz termometre 182 C gosterince, karamelinizi atesten alabilirsiniz, cunku seker ic isisiyla 182'dan 187 C ye kendiliginden geciyor.) Karamelinizi hazirladiginiz payreks kaba seri bir sekilde aktarin. Bir iki dakika ilinmasina izin verin. Sonra kullaniyorsaniz, rendelenmis balmumunu ekleyin. Dumani tutmez olunca, bir catalla kivamini test edin. Eger catalla kaldirdiginiz karamel tel tel dusuyorsa, hazir demektir. Yok, damlalar halinde dusuyorsa, biraz daha bekletip, oyle kullanin.

Bundan sonrasi icin, asagidaki linkten faydalanabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=Bix9HpnGM54
Eger vidyoyu izlemede zorluk varsa, yapmaniz gereken bir cirpma teli, ya da bir catalla kaldirdiginiz karameli iki kasik sapi arasinda gidip gelerek egirmek. Duraklarsaniz, peri gozyasi tabir edilen damlaciklar olusacak, seri hareketle ise incecik karamel seritler ya da peri saci elde edeceksiniz. Karameliniz sogudukca akiciligini kaybedecek, bu durumda mikrodalgada isitarak devam edebilirsiniz. Tabii fazla isitip, yakmamaya ozen gostererek...

Ozellikle balmumu eklemediyseniz, egrilmis sekeri sekillendirmek icin sureniz cok uzun degil. Bu durumda iki kisi calismak faydali olabilir. Birisi egirirken, digeri sekillendirir. Hafif yaglanmis mafin kaplarina yerlestirdiginiz egrilmis sekerle, dondurma ya da sorbe ikram etmek icin minik kus yuvalari hazirlayabilirsiniz. Bu kaplari, servis zamanina kadar birkac ay dondurarak saklamak mumkun. Rutubetsiz havada, egrilmis seker 2-3 haftaya kadar dayaniyormus kaynagimiza gore, ama kis ortasinda, bizim kutuk pastanin dekorasyonu, birkac saat icinde, gozle gorulecek kadar azalmisti diyerek kisisel notumu da duseyim.



14 Comments:

Blogger Unknown said...

Merakla bekliyoruz tarifi. Miniği öpüyor ve yeni yaşını kutluyorum. Sevgiler,

12/23/2011 01:21:00 AM  
Anonymous sare said...

Küçük hanımın yeni yaşını kutlarım, mutlu, sağlıklı ve huzur dolu uzun bir yaşam dilerim.
Sevgiler.

12/23/2011 07:55:00 AM  
Blogger EMİNE said...

Eski yılı uğurlarken yine gözümüze bir şenlik hediye etmişsin sevgili Zinnur.Rana,sana ve Zeynep'e sevgiler,elleriniz,yüreğiniz dert,gam görmesin.

12/24/2011 07:55:00 AM  
Anonymous Fatoş said...

İyi ki doğmuş Rana. Pastası da harika olmuş.

12/24/2011 01:20:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Çok güzel bir genç kız olma yolunda dünkü minicik Rana. Doğum gününü kutluyor, mutluluk ve sağlıkla nice seneler diliyorum.
Yine çok güzel bir kütük pasta ve müthiş dekoruyla ufkumuzu açtın.
Daha önce Larousse Gastronomiquedeki tarifle bu karamelleştirmeyi ve adını o zaman bilmediğim bu peri saçını yapmaya çalışmıştım ama pek başarılı olamamıştım. Eh, artık senin bu tarifin ve eklediğin görselle yapmak farz oldu. Çok beğeniyordum bu dekoru. Her yerin batması pahasına da olsa çok zevkli bir çalışma olmuş.
Zeynebin ve senin ellerinize sağlık.
Yeni yılda da sağlık mutluluk ve esenlik dileklerimle sevgilerimi gönderiyorum.

12/24/2011 04:56:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Çok güzel bir genç kız olma yolunda dünkü minicik Rana. Doğum gününü kutluyor, mutluluk ve sağlıkla nice seneler diliyorum.
Yine çok güzel bir kütük pasta ve müthiş dekoruyla ufkumuzu açtın.
Daha önce Larousse Gastronomiquedeki tarifle bu karamelleştirmeyi ve adını o zaman bilmediğim bu peri saçını yapmaya çalışmıştım ama pek başarılı olamamıştım. Eh, artık senin bu tarifin ve eklediğin görselle yapmak farz oldu. Çok beğeniyordum bu dekoru. Her yerin batması pahasına da olsa çok zevkli bir çalışma olmuş.
Zeynebin ve senin ellerinize sağlık.
Yeni yılda da sağlık mutluluk ve esenlik dileklerimle sevgilerimi gönderiyorum.

12/24/2011 05:00:00 PM  
Anonymous hatice said...

küçük kizinizi öpüyorum ne kadar da çabuk büyüyorlar degil mi

12/25/2011 05:16:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Rana'ya nice mutlu ve sağlıklı yaşlar dilerim. Zinnur, makarondan sonra mutfak ve pasta sözlüğümüze peri saçını da eklediğin için sana çok teşekkürler. Ayrıca 2012 sana ve ailene mutluluk ve sağlık getirsin, sevgilerimle....

12/25/2011 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zencefil, Sare, Emine, Fatos, Isil, Hatice ve Ufuk, yeni yas dilekleriniz icin Rana ve kendim adina cok tesekkur ederim.

Isil, ben de sadece yaparken seyrettim bu sefer ama bu tarif zor gibi gorunmedi gercekten. Ozellikle vidyosunu seyredebilirsen cok yardimci olacaktir.

Ufuk, aslinda tam tercumesi Melek saci ama biz sacli melekleri pek dusunemedigimiz icin peri dedim ben. Bakalim belki dedigin gibi tutar ;)

Hepinize sevgiler...

12/25/2011 07:53:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Umarım yüreğinizin ışıl ışıl olduğu bir yıl geçirirsiniz.


Savaşların, acıların ve felaketlerin, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla.. Nice nice yıllara

12/30/2011 04:28:00 AM  
Blogger Unknown said...

tam benlik bir blog...basarilar diliyorum...sevgiler..

1/04/2012 12:52:00 PM  
Blogger Canan Demirbağ said...

Harika olmuş ellerinize sağlık.Hayırlı yaşları olsun inşallah..

1/11/2012 08:59:00 AM  
Blogger fattosh said...

Pasta cok guzel gorunuyor tam tasvir ettiginiz gibi gercekten firtina sonrasi kus yuvasi :)) mutlu yillar rana ya

1/11/2012 07:23:00 PM  
Blogger vehis said...

Merhaba,
ellerinize saglik, tum pastalariniz harika gorunuyor. Tariflerinizin bir kisminda yer alan misir surubu yerine ne kullanabiliriz? Bu konuda bir bilginiz var mi? Biliyorsnuz hakkinda çok fazla kotu sey soylendi...
Sevgiler

3/07/2012 04:52:00 AM  

Post a Comment

<< Home