Saturday, May 21, 2011

Cikolatali Hindistancevizli Rocher

Epeydir tatli yapmiyordum. Pasta, kurabiye yapmaya merakli olan buyuk kizim tatile girip eve donunce, mutfak faaliyetleri de yavastan basladi. Henuz buyuk islere girisecek kadar motivasyonum yok ama Zeynep'in maddi ve manevi destegiyle Francois Payard'in yeni kitabi Chocolate Epiphany'den bu gordugunuz kurabiyeleri yaptim. Basit bir tarif, ayrica glutensiz ve az yagli. Yumurta aki bazli, bezemsi kurabiyeleri seviyorsaniz, hindistan cevizi ve cikolatayi birbirine yakistiriyorsaniz, denemege deger.

Aslinda isim biraz yaniltici; kirilgan bir kabugun icinde sakli ganas tarzi dolguyla badem veya findiktan olusan Rocher konfeksiyonundan farkli bir cesit bu. Benzerlik Rafaello tarzi Rocherlerde de hindistancevizi kullanilmasindan ve kabuklarinin dokusunun bezemsi olusundan oteye pek gitmiyor. Isimlendirmenin asil nedeni, Rocher kelimesinin Fransizcada kaya anlamina gelmesi ve kurabiyelerin goruntu itibariyle kaya parcalarini hatirlatmasi olsa gerek.

Tarifte 10 dakikalik pisirme suresinin sonunda kurabiyelerin disinin sertlesmis olacagi soyleniyor ama benimkiler hala yumusaktilar. Bir yanlislik olabilecegini dusunup, biraz daha sertlesinceye kadar firinda biraktim ilk tepsiyi. Bekledikce sertlestiklerini gorunce, ikinci tepside tarifte verilen sureye uyarak, kurabiyeleri henuz yumusakken firindan aldim. Sonucta ikinci tepsinin kurabiyeleri daha lezzetli oldu. Diyecegim su ki, fazla pisirmemekte fayda var.

Son bir not duseyim. Hindistan cevizi yerine, dolabimda bir baska tatlidan artakalmis firinlanmis hindistan cevizi ve cekilmis makedemya cevizi karisimini kullandim kurabiyede. Siz de findik fistik ilavesi yapabilirsiniz arzu ederseniz; yakisiyor. Ben yarim olcu yaptim ve tarifte belirtildiginden epey daha fazla sayida kurabiyem oldu.
  • 5 yumurta aki
  • 3/4 bardak (150 g) seker
  • 1 tutam tuz
  • 4 1/2 bardak (350 g) sekersiz hindistancevizi (Hindistancevizi ve cekilmis makademya karisimi kullandim.)
  • 2 1/2 yemek kasigi (15 g) kakao
  • 1/3 bardak arti 2 yemek kasigi (80 g) minik damla cikolata (Bitter cikolatayi ufak parcalara keserek kullandim.)
Firin rafinizi firinin ortasina gelecek sekilde ayarlayin ve firininizi 204 C ye on isitin. Tepsinizi pisirme kagidi veya silpat ile kaplayin. Hemen yanina ici su dolu bir kase yerlestirin; kurabiyelere sekil verirken ise yarayacak.

Yumurta aklari, tuz ve sekeri mikserinizin kasesine alin. Basit bir ben mari duzenegi hazirlayin ve mikser kasesini bunun uzerine alin. Kasenin altinin kaynar suya degmemesine ozen gosterin. Seker eriyip, karisim ilinincaya kadar, yumurta aki karisimini duzenegin uzerinde cirpin. Bu yaklasik 5 dakikanizi alacak.


Bundan sonra kasenizi mikserinize transfer edin ve kasenin alti oda sicakligina soguyuncaya ve kivamli bir yumurta aki kopugu olusuncaya kadar cirpin. Bir kasede damla cikolata, kakao ve hindistancevizini karistirin. Bu malzemeyi yumurta aki kopugune katip, sadece malzeme butunlesinceye ve homojen bir renk alana kadar, yavasca, sondurmemege ozen gostererek karistirin.

Hamurdan kasikla aldiginiz parcalari, hazirladiginiz tepsiye aralikli olarak yerlestirin. Elinizi ici su dolu kasede islatip, kurabiyelere piramit sekli verin. Onisitilmis firinda 10 dakika pisirin. Pisirme suresinin sonunda, kurabiyelerin ortalari hafif nemli kalacak. Kurabiyeleri bir izgara uzerinde sogutun. Agzi s1k1ca kapanan bir kapta 3 ila 4 gune kadar saklayabilirsiniz. Kaynagimiz yukardaki malzemeden 25 kurabiye ciktigini yaziyorsa da, ben malzemenin sadece yarisindan yirmiden fazla kurabiye cikardim.


7 Comments:

Anonymous çiğdem said...

Zinnurcum en sonunda tarifi görüntüledim. Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar...

5/26/2011 08:01:00 AM  
Anonymous hande said...

cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik. yarim olcu yaparken 2 mi yoksa 3 yumurta aki mi kullandiniz?

5/28/2011 05:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cigdem, tesekkurler.

Hande, yumurtalar xl idi, onun icin 2 tane kullandim :)

Sevgiler...

5/28/2011 12:56:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Ben de Zeynebin dönmesine senin adına çok sevindim. Sen Zeyneple özlem giderirken biz de "Bizim Pastane" yine eski canlılığına kavuşacak diye seviniyoruz. Gerçi şu aralar ben de aynı motivasyonsuzluktan, yaş dönümümden değişik birşeyler deneyemiyorum. Yaş ilerledikçe kilo kontrolü, sağlık problemleri vs.gibi etkenler de cabası.
Bu rocherler belki bilirsin buralarda "coco" kurabiye diye satılanlara benziyor. Yalnız benim yayınladığım tarifte içinde çok az miktarda un var.Bu tarifteki Çikolata katkısıyla daha da lezzetli olmuşlardır. İlk fırsatta deneyeceğim.Zeynebin ve senin ellerinize sağlık.
İyi ki varsın Zinnur, İyi ki geldin Zeynep.
Çok sevgi ve selamlar,

5/31/2011 03:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isil, keske biraz canlansa buralar ama Zeynep de oldukca saglikli yediginden biraz zor. Yapalim yapalim diyor, sonra kim yiyecek diye vazgeciyoruz. Ustune artik Turkiye'den Bizim Pastane'ye ulasmak zorlasti, bu da motivasyonsuzlugumuza ekliyor tabii.

Demek bunlara Turkiye'de coco deniyor. Yorumlarindan bile bir seyler ogrenebiliyorum, tesekkurler ve kucak dolusu sevgiler...

6/03/2011 09:44:00 AM  
Blogger Deniz said...

süper görünüyorlar:)
www.LensMarket.Com

6/30/2011 02:50:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:13:00 AM  

Post a Comment

<< Home