Limonlu Top Kurabiyeler
Limonlu kurabiyelerin tarifini Gourmet dergisinin eski sayilarindan birinde buldum. 50 kurabiye cikacagi soylenen tariften ancak 25-26 tane kurabiye yapinca, goturmeyi dusundugum yere goturemedim, hepsi bize kaldi. Bizim evde limonlu tatlilar pek gitmiyor, ama bunlar tahminimden cok daha hizli bir sekilde tuketildi. Un misir nisastasi ilavesiyle yumusatildigi icin, agizda dagilan bir kurabiye oldu. Evde zerdecaldan elde edilmis sari renkli dogal gida boyasi vardi. Onu kullanarak, dis kaplamadaki sekeri renklendirmege calistim. Dogal bile olsa, gida boyasi ya, elim fazla kullanmaga gitmedi ve sari degil, ancak sarimsi bir goruntu elde edebildim. Ama bu haliyle bile, goze ve damaga hos gelen bir kurabiye oldu. Eksi-tatli kombinasyonunu seviyorsaniz, deneyin derim.
Hamurdan birer tatli kasiklik parcalar koparin ve avucunuzda yuvarladiktan sonra, renklendirilmis sekere bulayin. Firin tepsilerine 2 cm aralikli olarak dizin. 12 ila 15 dakika, kurabiyelerin ustleri hafif catlayincaya kadar pisirin (benimki catlamadi). Bu surenin sonunda kurabiyelerin ustu renklenmemis, fakat tepsiye degen kisimlari hafif renklenmis olacak. Kurabiyeleri tepsiden bir izgaraya alarak sogutun. Her iki tepsiyi de bu sekilde pisirin.
Dolgu icin, dolgu malzemelerinin tumunu mikserinizin orta hizinda cirpin. Kurabiyeleri buyukluklerine uygun bicimde esleyin. 1/2 tatli kasigi dolgu ile bu esleri yapistirin.
Kurabiyelerinizi, agzi s1k1ca kapanan bir kapta, oda sicakliginda 4 gun saklayabilirsiniz.
- 1 1/3 bardak un
- 2/3 bardak misir nisastasi
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 227 g yumusak tereyagi
- 1/2 bardak pudra sekeri
- 1 yemek kasigi limon kabugu rendesi
- 1 tatli kasigi vanilya
- Kaplama icin (arzu edilirse sari gida boyasiyla renklendirilmis) toz seker
- 1 bardak pudra sekeri
- 1 yemek kasigi limon kabugu rendesi
- 1 yemek kasigi limon suyu
- 2 yemek kasigi bal veya glikoz
- 1/2 bardak yumusak tereyagi
Hamurdan birer tatli kasiklik parcalar koparin ve avucunuzda yuvarladiktan sonra, renklendirilmis sekere bulayin. Firin tepsilerine 2 cm aralikli olarak dizin. 12 ila 15 dakika, kurabiyelerin ustleri hafif catlayincaya kadar pisirin (benimki catlamadi). Bu surenin sonunda kurabiyelerin ustu renklenmemis, fakat tepsiye degen kisimlari hafif renklenmis olacak. Kurabiyeleri tepsiden bir izgaraya alarak sogutun. Her iki tepsiyi de bu sekilde pisirin.
Dolgu icin, dolgu malzemelerinin tumunu mikserinizin orta hizinda cirpin. Kurabiyeleri buyukluklerine uygun bicimde esleyin. 1/2 tatli kasigi dolgu ile bu esleri yapistirin.
Kurabiyelerinizi, agzi s1k1ca kapanan bir kapta, oda sicakliginda 4 gun saklayabilirsiniz.
33 Comments:
Zinnurcum muhteşem görünüyorlar çok
leziz,şık ve şeker.Ellerine sağlık
öpüyorum...
çok güzel ve değişik görünüyor..şekli çok hoşuma gitti..
ellerine sağlık...
zinnnurcumm çok güzel kristal bir görünüşü var .çok hafifimm bolca ye benii der bir şaffaf görünüşüü var...ellerinee sağlık...
Merhaba Zinnur Hanim,
Limonlu Top Kurabiyeler yumurta ve kati yag bana yasak oldugu icin ilgimi cekti. Tereyagi yerine sivi yag kullanarak bu kurabiyeleri yapabilir miyim diye sormak istemistim. Yag miktarinda bir ayarlama yapmak gerekir mi? Cok tesekkurler...
Simsimati
Gercekten harika görünüyorlar deyisiklikleri severim
ellerinize saglik
Zinnur ellerine sağlık, sanki hazır alınmış gibi olmuşlar, çok beğendim..
Sevgiler
Zinnur, geçen gün limonlu makaron yapmak istedim. Gıda boyası kullanmak istemiyorum ya, bir tatlı kaşığı zerdeçal koydum. Tadını değiştirmedi, rengi sarı oldu. ( Limoni bir renk olmadı ama ) Olsun, ben sarı renk elde ettim ya, kreması limonluydu, limon tadını yeteri kadar almıştık. Bu kurabiyede de şekeri zerdeçalla karıştırıp kullanabiliriz belki. Ne dersin?
Selamlar.
Münevver
Derya, Disal ve Hande, yorumlariniz icin tesekkur ederim.
Sevgiler.
Simsimati, maalesef siviyagi ile kurabiye yapmak konusunda bir tecrubem yok ama Asli (Zeytin Agaci) boyle kurabiyeler yapmisti. Tahminimce bircok tarifinde yumurta var ama en azindan kati yag kullanmak yerine sivi yag kullanilinca, tarifte ne gibi degisiklikler yapilmasi gerektigi konusunda sana fikir verebilir.
Sevgiler.
Gulcan ve Kubra, begendiginize sevindim. Yorumlariniz icin tesekkurler.
Munevver'cigim, evet, olabilir. Zaten benim kullanmakta cok hasis davrandigim dogal gida boyasi da zerdecaldan elde edilmisti. Bu tarifte sadece ustteki sekeri renklendirmek icin kullanilacagindan, lezzeti etkileyecegini hic sanmiyorum. Zerdecal gercekten iyi fikir.
Bu arada makaron denemelerinde basarilar diliyorum.
Sevgiler.
merhaba zinnur hnm
ellerinize saglik cok guzel gorunuyor. konuyla alakasiz bir sey sormak istiyorum, mail baktim ama goremedim. annelerimizin klasik yaptiklari elmali kurabiyenin hamurunda margarin yerine tereyağı olan bir receteniz var mi? tereyağı cok daha lezzetli ve saglikli. bir cok denememde basarisiz oldum. eger yardimci olabilirseniz cok sevinirim. sevgi ve saglicakla kalin!!
Merhaba,
25 KASIM-10 ARALIK tarihleri arasında çikolata severleri etkinliğime davet ediyorum. Bildiğiniz tüm çikolatalı lezzetleri sayfamda paylaşırsanız çok sevinirim. Yine hep birlikte çikolatayla ilgili güzel bir arşiv oluşturalım. Kek, kurabiye, pasta, puding vs... aklınıza ne gelirse yapıp en geç 10 ARALIK tarihine kadar mutfaktayim10@hotmail.com adresime isim, blog ismi, katıldığınız şehir ve bir adet sayfanıza eklemiş olduğunuz resimle birlikte katılımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tarifinizi yayınladıktan sonra mail adresime bilgi verirseniz sizi ziyaret edip tarifinize ait fotoğrafı alıp yayınlayacağım. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.
Özlem Avcı.
Zinnurcum, resimdeki sen misin? Zeynep sandim ilk bakista, hala da emin degilim... Kurabiyeler enfes gorunuyor bu arada. Sevgiler.
zinnur hanımm çok güzell bir kurabiye gerçekten ellerinize sağlık müsadenizle denemek yaynlamak isterim.. sevgiler.. banada beklerim..
Sevgili zinnur, bunlar çok şık ve sevimli görünüyor bende en kısa zamanda deneyeceğim. Bence kahve yanında çok da çok yakışır diye düşünüyorum.. sevgiler ellerine sağlık..
siz bu blog işini iyice boşladını..hayırdır sağlıkla ilgili bi problem yok insallah...
zinnur merhaba bayıldım çok hoş olmuş ellerine saglık
merhaba.kurabiyeler çok güzel görünüyor denemek istiyorum ama un ile ilgili ölçüyü anlamadım? 11/3 derken neyi kast ediyordunuz? bilgilendirirseniz sevinirim...
Ellerine sağlık canım.
Seni izlemeye alıyorum bana da beklerim ;)
Merry Christmas and Happy New Year! XO
Nina
slm harika görünüyorlar başarılar
www.gul2007.blogcu.com
May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO
Zinnur merhaba,
Oncelikle iyi seneler diliyorum ailece hepinize. Tariflerin gercekten muthis guzel. Elerine ve emeklerine saglik demeden gecemeyecegim. Senden bir ricam var : Bir aralar ben RUSTIK/Betul den de cok seyler bakip denemistim ama artik bloguna sifre koymus ve giremiyorum. Biliyorum ki sen ve Betul blogda konusuyordunuz. Nasil ulasabilirim kendisine. Cok severek takip ettigim bir blog idi./ Simdiden cok tesekkur ediyorum, eminim ki bu notumu bir sekilde sevgili Betule ileteceksin. benim email adr. tbanu61@yahoo.com
Cok tsk.ler tekrardan Zinnur
Zinnur merhaba, öncelikle 2010 yılının sana ve ailene mutluluklar, sağlıklar getirmesini diliyorum. Epeyce ara verdin. Seni çok özledik. Özellikle yılbaşında da senden ses çıkmadı. Umarım kötü bir şey yoktur. En kısa zamanda senden haberler alabilmek dileğiyle ve sevgilerimle....
Zinnur'cuğum,
Öncelikle yeni yılını kutlar, 2010'un sana ve ailene sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini dilerim.
O kadar alışmışız ki her yeni yılda senin kütük pastalarından bir dilim yemeye; göremeyince, her ne yaparsam yapayım ağız tadımız eksik kaldı hep.
Umarım sağlık sıhhatle ilgili bir sorun değildir bloğundan seni bu kadar uzaklaştıran sebep.
Çok özledik seni ve güzel tariflerini.
Mutlu Yıllar ve sevgiler,
Merhaba, iki arkadaşım bana sunshine award ödülü vermiş, ben de size gönderiyorum :)
Sitemde yayınladım.
top top limon tadinda of cok hos dusunmesi bile agzimi sulandiriyor:)
Çok güzel lezzetli tarifler var ,güzel blog .
Sevgiler
A.B
guzel tarif. tebrik ederim.
http://www.mutfaktayiz.biz/yemek-tarifi/limonlu-top-kurabiye/6298
bu sizin yazdığınızmı?
Evet Duyygu. Maalesef boyle durumlar oluyor. ASlinda tariflerin okuyucuya ulasmasi benim icin esas. Dolayisiyla benim sitem uzerinden olmus, ya da baska bir siteden, acikcasi benim icin cok farketmiyor. Ama bu isten para kazanan insanlar icin, emeklerinin kendi siteleri kaynak gosterilmeden bu sekilde alinmasi cok rahatsiz edici tabii. Prensip olarak karsi oldugum icin bir yorum koyacagim bu siteye. Haber verdigin icin tesekkurler.
Zinnur sonunda denedim. Sağolasın tarif için. Mmmı mis gibi limon :-) https://birdilimkeyif.wordpress.com/2017/02/13/limonlu-ve-portakalli-top-kurabiyeler/#more-2173
Post a Comment
<< Home