Wednesday, November 11, 2009

Limonlu Top Kurabiyeler

Limonlu kurabiyelerin tarifini Gourmet dergisinin eski sayilarindan birinde buldum. 50 kurabiye cikacagi soylenen tariften ancak 25-26 tane kurabiye yapinca, goturmeyi dusundugum yere goturemedim, hepsi bize kaldi. Bizim evde limonlu tatlilar pek gitmiyor, ama bunlar tahminimden cok daha hizli bir sekilde tuketildi. Un misir nisastasi ilavesiyle yumusatildigi icin, agizda dagilan bir kurabiye oldu. Evde zerdecaldan elde edilmis sari renkli dogal gida boyasi vardi. Onu kullanarak, dis kaplamadaki sekeri renklendirmege calistim. Dogal bile olsa, gida boyasi ya, elim fazla kullanmaga gitmedi ve sari degil, ancak sarimsi bir goruntu elde edebildim. Ama bu haliyle bile, goze ve damaga hos gelen bir kurabiye oldu. Eksi-tatli kombinasyonunu seviyorsaniz, deneyin derim.
  • 1 1/3 bardak un
  • 2/3 bardak misir nisastasi
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 227 g yumusak tereyagi
  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 1 yemek kasigi limon kabugu rendesi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • Kaplama icin (arzu edilirse sari gida boyasiyla renklendirilmis) toz seker
Limonlu Dolgu icin:
  • 1 bardak pudra sekeri
  • 1 yemek kasigi limon kabugu rendesi
  • 1 yemek kasigi limon suyu
  • 2 yemek kasigi bal veya glikoz
  • 1/2 bardak yumusak tereyagi
Firininizi 175 Cye isitin. Iki firin tepsisini silpat veya pisirme kagidi ile kaplayin. Un, misir nisatasi ve tuzu bir kaseye alip, karistirin. Tereyagi ve sekeri mikserinizle iyice butunlesinceye kadar cirpin. Limon kabugu rendesi ve vanilyayi ekleyip, yine cirpin. En son olarak un karisimini ekleyin ve alcak hizda ancak homojen bir hamur olusuncaya kadar cirpin.

Hamurdan birer tatli kasiklik parcalar koparin ve avucunuzda yuvarladiktan sonra, renklendirilmis sekere bulayin. Firin tepsilerine 2 cm aralikli olarak dizin. 12 ila 15 dakika, kurabiyelerin ustleri hafif catlayincaya kadar pisirin (benimki catlamadi). Bu surenin sonunda kurabiyelerin ustu renklenmemis, fakat tepsiye degen kisimlari hafif renklenmis olacak. Kurabiyeleri tepsiden bir izgaraya alarak sogutun. Her iki tepsiyi de bu sekilde pisirin.

Dolgu icin, dolgu malzemelerinin tumunu mikserinizin orta hizinda cirpin. Kurabiyeleri buyukluklerine uygun bicimde esleyin. 1/2 tatli kasigi dolgu ile bu esleri yapistirin.

Kurabiyelerinizi, agzi s1k1ca kapanan bir kapta, oda sicakliginda 4 gun saklayabilirsiniz.



33 Comments:

Blogger Unknown said...

Zinnurcum muhteşem görünüyorlar çok
leziz,şık ve şeker.Ellerine sağlık
öpüyorum...

11/17/2009 12:04:00 AM  
Blogger Disalce said...

çok güzel ve değişik görünüyor..şekli çok hoşuma gitti..

ellerine sağlık...

11/17/2009 02:26:00 AM  
Blogger Unknown said...

zinnnurcumm çok güzel kristal bir görünüşü var .çok hafifimm bolca ye benii der bir şaffaf görünüşüü var...ellerinee sağlık...

11/17/2009 12:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanim,

Limonlu Top Kurabiyeler yumurta ve kati yag bana yasak oldugu icin ilgimi cekti. Tereyagi yerine sivi yag kullanarak bu kurabiyeleri yapabilir miyim diye sormak istemistim. Yag miktarinda bir ayarlama yapmak gerekir mi? Cok tesekkurler...

Simsimati

11/18/2009 12:49:00 AM  
Anonymous tatlilar gülcandan said...

Gercekten harika görünüyorlar deyisiklikleri severim

ellerinize saglik

11/18/2009 01:31:00 PM  
Blogger Kübra said...

Zinnur ellerine sağlık, sanki hazır alınmış gibi olmuşlar, çok beğendim..
Sevgiler

11/19/2009 03:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, geçen gün limonlu makaron yapmak istedim. Gıda boyası kullanmak istemiyorum ya, bir tatlı kaşığı zerdeçal koydum. Tadını değiştirmedi, rengi sarı oldu. ( Limoni bir renk olmadı ama ) Olsun, ben sarı renk elde ettim ya, kreması limonluydu, limon tadını yeteri kadar almıştık. Bu kurabiyede de şekeri zerdeçalla karıştırıp kullanabiliriz belki. Ne dersin?

Selamlar.

Münevver

11/21/2009 09:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Derya, Disal ve Hande, yorumlariniz icin tesekkur ederim.
Sevgiler.

11/22/2009 05:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Simsimati, maalesef siviyagi ile kurabiye yapmak konusunda bir tecrubem yok ama Asli (Zeytin Agaci) boyle kurabiyeler yapmisti. Tahminimce bircok tarifinde yumurta var ama en azindan kati yag kullanmak yerine sivi yag kullanilinca, tarifte ne gibi degisiklikler yapilmasi gerektigi konusunda sana fikir verebilir.
Sevgiler.

11/22/2009 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulcan ve Kubra, begendiginize sevindim. Yorumlariniz icin tesekkurler.

11/22/2009 05:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, evet, olabilir. Zaten benim kullanmakta cok hasis davrandigim dogal gida boyasi da zerdecaldan elde edilmisti. Bu tarifte sadece ustteki sekeri renklendirmek icin kullanilacagindan, lezzeti etkileyecegini hic sanmiyorum. Zerdecal gercekten iyi fikir.

Bu arada makaron denemelerinde basarilar diliyorum.

Sevgiler.

11/22/2009 05:40:00 AM  
Blogger Turuncu Mikser said...

merhaba zinnur hnm
ellerinize saglik cok guzel gorunuyor. konuyla alakasiz bir sey sormak istiyorum, mail baktim ama goremedim. annelerimizin klasik yaptiklari elmali kurabiyenin hamurunda margarin yerine tereyağı olan bir receteniz var mi? tereyağı cok daha lezzetli ve saglikli. bir cok denememde basarisiz oldum. eger yardimci olabilirseniz cok sevinirim. sevgi ve saglicakla kalin!!

11/23/2009 11:55:00 AM  
Blogger Özlem Avcı-mutfaktayimm said...

Merhaba,

25 KASIM-10 ARALIK tarihleri arasında çikolata severleri etkinliğime davet ediyorum. Bildiğiniz tüm çikolatalı lezzetleri sayfamda paylaşırsanız çok sevinirim. Yine hep birlikte çikolatayla ilgili güzel bir arşiv oluşturalım. Kek, kurabiye, pasta, puding vs... aklınıza ne gelirse yapıp en geç 10 ARALIK tarihine kadar mutfaktayim10@hotmail.com adresime isim, blog ismi, katıldığınız şehir ve bir adet sayfanıza eklemiş olduğunuz resimle birlikte katılımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tarifinizi yayınladıktan sonra mail adresime bilgi verirseniz sizi ziyaret edip tarifinize ait fotoğrafı alıp yayınlayacağım. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

Özlem Avcı.

11/25/2009 10:22:00 PM  
Blogger Dilek... said...

Zinnurcum, resimdeki sen misin? Zeynep sandim ilk bakista, hala da emin degilim... Kurabiyeler enfes gorunuyor bu arada. Sevgiler.

11/30/2009 12:21:00 PM  
Blogger kalpkurabiye said...

zinnur hanımm çok güzell bir kurabiye gerçekten ellerinize sağlık müsadenizle denemek yaynlamak isterim.. sevgiler.. banada beklerim..

12/04/2009 11:25:00 PM  
Blogger lezzettabağı said...

Sevgili zinnur, bunlar çok şık ve sevimli görünüyor bende en kısa zamanda deneyeceğim. Bence kahve yanında çok da çok yakışır diye düşünüyorum.. sevgiler ellerine sağlık..

12/06/2009 11:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

siz bu blog işini iyice boşladını..hayırdır sağlıkla ilgili bi problem yok insallah...

12/10/2009 04:52:00 AM  
Blogger Sevil Şahin said...

zinnur merhaba bayıldım çok hoş olmuş ellerine saglık

12/11/2009 06:47:00 AM  
Blogger köylü kızı said...

merhaba.kurabiyeler çok güzel görünüyor denemek istiyorum ama un ile ilgili ölçüyü anlamadım? 11/3 derken neyi kast ediyordunuz? bilgilendirirseniz sevinirim...

12/16/2009 11:01:00 AM  
Blogger Küçük Sofra said...

Ellerine sağlık canım.
Seni izlemeye alıyorum bana da beklerim ;)

12/18/2009 12:53:00 AM  
Blogger Nina said...

Merry Christmas and Happy New Year! XO
Nina

12/24/2009 02:13:00 AM  
Blogger ayşegül said...

slm harika görünüyorlar başarılar
www.gul2007.blogcu.com

12/28/2009 06:13:00 AM  
Blogger Nina said...

May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO

12/30/2009 01:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba,
Oncelikle iyi seneler diliyorum ailece hepinize. Tariflerin gercekten muthis guzel. Elerine ve emeklerine saglik demeden gecemeyecegim. Senden bir ricam var : Bir aralar ben RUSTIK/Betul den de cok seyler bakip denemistim ama artik bloguna sifre koymus ve giremiyorum. Biliyorum ki sen ve Betul blogda konusuyordunuz. Nasil ulasabilirim kendisine. Cok severek takip ettigim bir blog idi./ Simdiden cok tesekkur ediyorum, eminim ki bu notumu bir sekilde sevgili Betule ileteceksin. benim email adr. tbanu61@yahoo.com
Cok tsk.ler tekrardan Zinnur

1/02/2010 10:32:00 PM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur merhaba, öncelikle 2010 yılının sana ve ailene mutluluklar, sağlıklar getirmesini diliyorum. Epeyce ara verdin. Seni çok özledik. Özellikle yılbaşında da senden ses çıkmadı. Umarım kötü bir şey yoktur. En kısa zamanda senden haberler alabilmek dileğiyle ve sevgilerimle....

1/04/2010 05:14:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,
Öncelikle yeni yılını kutlar, 2010'un sana ve ailene sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini dilerim.
O kadar alışmışız ki her yeni yılda senin kütük pastalarından bir dilim yemeye; göremeyince, her ne yaparsam yapayım ağız tadımız eksik kaldı hep.
Umarım sağlık sıhhatle ilgili bir sorun değildir bloğundan seni bu kadar uzaklaştıran sebep.
Çok özledik seni ve güzel tariflerini.
Mutlu Yıllar ve sevgiler,

1/06/2010 02:05:00 PM  
Blogger buzlubadem said...

Merhaba, iki arkadaşım bana sunshine award ödülü vermiş, ben de size gönderiyorum :)
Sitemde yayınladım.

1/07/2010 08:10:00 AM  
Blogger beste said...

top top limon tadinda of cok hos dusunmesi bile agzimi sulandiriyor:)

1/15/2010 02:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok güzel lezzetli tarifler var ,güzel blog .
Sevgiler
A.B

1/20/2010 12:55:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:11:00 AM  
Anonymous duyygu said...

http://www.mutfaktayiz.biz/yemek-tarifi/limonlu-top-kurabiye/6298


bu sizin yazdığınızmı?

10/22/2012 01:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Evet Duyygu. Maalesef boyle durumlar oluyor. ASlinda tariflerin okuyucuya ulasmasi benim icin esas. Dolayisiyla benim sitem uzerinden olmus, ya da baska bir siteden, acikcasi benim icin cok farketmiyor. Ama bu isten para kazanan insanlar icin, emeklerinin kendi siteleri kaynak gosterilmeden bu sekilde alinmasi cok rahatsiz edici tabii. Prensip olarak karsi oldugum icin bir yorum koyacagim bu siteye. Haber verdigin icin tesekkurler.

10/22/2012 02:45:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur sonunda denedim. Sağolasın tarif için. Mmmı mis gibi limon :-) https://birdilimkeyif.wordpress.com/2017/02/13/limonlu-ve-portakalli-top-kurabiyeler/#more-2173

2/13/2017 12:24:00 AM  

Post a Comment

<< Home