Tuesday, May 12, 2009

Dondurma-YE: Cikolatali Dondurma

Gunlerin nasil gectigini anlayamaz oldum son zamanlarda. Gunde sadece 3 saat calismak bu kadar degistirir miymis insanin hayatini? Sabah cocuklari okula gonderdikten sonra ise gidiyor, sonra oglen cikip Rana'yi okuldan aliyorum, hepsi bu. Herhalde yalniz oldugum zaman dilimi boylelikle ortadan kalktigindan, hayat cok daha yogun bir tempoda akiyor gibi geliyor bana. Bu durum Bizim Pastane'ye de yansidi. Son zamanlarda yorumlara cevap veremedim, yeni bir seyler denemeye de firsat bulamiyorum. Bu gordugunuz dondurmayi da zaten ben degil, Zeynep yapti, ayni bir onceki sable kurabiyelerde oldugu gibi. Cok lezzetli, disardan alinanlari hic aratmayacak bir dondurma oldu. Uzerine doktugumuz firinlanmis findik da cok yakisti. Icine de karistirabilirsiniz isterseniz. Tarif Alice Medrich'in Bittersweet kitabindan cevirdim, bu da olaya benim katkim olsun.

Bu ayin YE etkinlik konusunun Dondurma oldugunu ogrenince sevindim. O zaman ben de Zeynep'in dondurmasi ile bu etkinlige katilmis olayim. Yasemin'e hem etkinlige davet eden yorumu icin tesekkur ediyor, hem de evsahipligi gorevinde kolayliklar diliyorum.

  • 100 g iyi cins sekersiz cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 1 1/2 bardak sut kremasi
  • 1 1/2 bardak sut
  • 3/4 bardak seker
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 4 yumurta sarisi
  • 1 tatli kasigi vanilya

Orta boy bir kasenin uzerine suzgecinizi yerlestirin ve ocaga yakin bir yere koyun. Cikolatayi baska bir kaseye alin. Krema, sut, seker ve tuzu ufak bir tencerede kaynama noktasina getirin. Ote yandan, yumurta sarilarini ucuncu bir kasede soyle bir cirpin. Yumurta sarilari bir araya gelince, uzerine ince bir serit halinde sicak sut karisimini dokerken, bir yandan cirpmaga devam edin. Yumurtali sutlu siviyi, sutu isittiginiz tencereye alin. Tahta kasik ya da silikon spatul ile karistirarak, karisimin isisi 79-82 C ye gelinceye ve karisim kasigi kaplayacak kadar koyulasincaya kadar pisirin. Pismis yumurta parcaciklarindan kurtulmak icin, hazirda beklettiginiz suzgecten gecirin. Vanilyayi ekleyin. Bu sicak sivinin sadece cikolatayi kaplayacak kadarini, cikolatanin bulundugu kaseye ekleyin ve devamli karistirarak, cikolatanin tamamen erimesini saglayin. Elde ettiginiz puruzsuz ve koyu kivamli cikolataya, kalan sut-yumurta sivisini ekleyin ve karistirin. Bu sekilde hazirladiginiz dondurma bazinizi kapatip, tamamen soguyana kadar buzdolabinda bekletin. Soguduktan sonra dondurma makinenizin spesifikasyonlarina gore dondurun.

Eger naneyi cikolataya yakistiriyorsaniz, soyle bir cesitleme de yapabilirsiniz. Dondurmanizi bir gun onceden hazirlamaga baslamaniz gerekiyor bunun icin. Sut miktarini 1 3/4 bardaga cikarin. 1 1/2 bardak yikanmis ve kabaca kesilmis naneyi sut-krema karisimina ekleyin. Ustunu kapatip, 8 ila 12 saat bu sekilde buzdolabinda bekletin. Sonra, sut-krema karisimini suzgecten gecirin, suzgecte kalan naneye, kasigin tersiyle iyice bastirarak, nane aromasini mumkun oldugunca sute aktarmaga calisin. Naneyi atin, elde ettiginiz naneli sute, seker ve tuzu ekleyip, yukardaki tarifi uygulayin.


30 Comments:

Blogger hilal said...

aman Allahım akıllara zarar bişeolmuş bu..tarif yokmu.sevgiler

5/12/2009 02:20:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ELLERİNİZE SAĞLIK MUTESEM GÖRÜNÜYOR...

5/12/2009 05:57:00 PM  
Blogger Unknown said...

Zinnurcum hoşgeldin çok özlettin kendini.Dondurma muhteşem tarifi yokmu ellerine sağlık,kocaman sevgi
ler...

5/13/2009 01:42:00 AM  
Blogger Yasemin said...

selaaamm! bak ne guzel mayis ayi YE etkinlik konusuda dondurma :D e sen simdi bu guzelim tarifini gondermiomusun benim etkinligime??

5/13/2009 10:47:00 AM  
Blogger sude said...

tarif yok mu? ellerine saglik mukemmel gorunuyor. sevgiler...

5/13/2009 12:12:00 PM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Dondurma mevsimi geldi, harika bir çikolatalı dondurma tarifi ile merhaba demişsin.Ama tarif için bekleyeceğiz sanırım.Olsun ben beklerim..
ellerine sağlık...

5/13/2009 02:45:00 PM  
Blogger zarpandit said...

sanki biri mutfakta çıldıralım demiş çikolatalı dondurma yapmış izlenemi bıraktı bende:)
şaka bir yana enfes görünüyor..ahududular benimde servisteki tek şartım olurdu sanırım :)

5/14/2009 09:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hilal, tarifi ancak ekleyebildim. Beklettigim icin ozur dilerim.
Sevgiler.

5/14/2009 11:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Didem, cok tesekkur ederim.

5/14/2009 11:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Derya, bu ara maalesef iyice mesgulum. Zeynep'in tarifleriyle de olsa, Bizim Pastane'yi guncellemege calisiyorum. Tarifi ancak biraz once ekleyebildim.
Sevgiler.

5/14/2009 11:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, bu aralar blogosferde olan bitenden tamamen habersizim. Iyi ki haber verdin. Katilmaz miyim hic YE etkinligine? Hemen yolluyorum sana tarifin linkini. Simdiden kolaylik diliyorum sana.
Sevgiler.

5/14/2009 11:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sude, ancak ekleyebildim. Gecikme icin ozurler.

5/14/2009 11:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, tarifi gecikmeli ekleyebildigim icin ozur dilerim. Umarim bundan sonraki tarifler icin sizleri bekletmem.
Sevgiler.

5/14/2009 11:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit, Zeynep nasil duygularla yapti bilmiyorum ama cok severek yedik. Evet, ahududu da cok yakisti. Hatta ahududu sosu yapilip, dondurma isleminin son birkac dakikasinda dondurmaya katilsa nefis olur sanirim. Denenmeli...
Sevgiler.

5/14/2009 11:11:00 AM  
Blogger nilufer said...

merhaba Zinnur hn.,
Naneli çikolatalı dondurmaya bayılırım.Tarifinizi nane ekleyerek deneyeceğim.

sevgiler,
Nilüfer

5/14/2009 12:05:00 PM  
Blogger cimcime said...

Bu güzel blogunuz, maydanoz blog topluluğu içerisine eklemlenmiştir. Başarı dileklerimizi sunarız.

5/16/2009 12:28:00 AM  
Blogger HUYSUZBALIK said...

Ne güzel görüntü. Zeynep Hanımın ellerine sağlık. Gel beni ye diyor resmen. Sevgiler...

5/19/2009 11:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilufer, umarim memnun kalirsin sonuctan. Bizi de haberdar et, olur mu?
Sevgiler.

5/19/2009 02:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Maydanoz, tesekkurler.

5/19/2009 02:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Esin, tesekkurler. Zeynep'e iletecegim yorumunuzu.

5/19/2009 02:52:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

bir yerde çocuklar için evde oyun hamuru yapımını gördüm, ama tartar krem kullanılıyordu 2 ölçü un, 1 ölçü tuz, 2 ölçü su ve 2.5 tatlı kaşığı tatar krem onun yerine ne kullanılabilir acaba bir fikriniz var mı zinnur hanım??

5/21/2009 08:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, tartar kreminin diger adlari potasyum bitartarat, beyaz tartar imis. Aktarlarda bulunabildigini duymustum. Oyun hamurundaki islevinin ne olacagini dusunemiyorum bile, onun icin bir sey soylemeyeyim. Ama soyle bir taradim Internet'i ve gordum ki, bircok oyun hamuru tarifi var tartar kremsiz. Bazilarinda sap kullanmislar, belki daha kolay bulunabilir. Bu tarifler Ingilizce, ama eminim Turkceleri de bulunabilir. Mesela Hanimis'in oyun hamuru tarifi var surda.
Sevgiler.

5/21/2009 10:01:00 AM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

tarifi dün türkiyede yayınlanan martha stewart programında izledim, belki de seslendirme hatası yapmışlardır, ama pişirerek oldukça esnek görünümlübir hamur yapmıştı, verdiğin linkler için çok teşekkür ederim.

5/22/2009 02:01:00 AM  
Anonymous Sevim said...

Çok güzel görünüyor. Evde dondurma denemem hiç olmadı. En yakın zamanda bu tarifi denicem. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

5/22/2009 03:07:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Nefis olmuş..

5/22/2009 05:38:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Çok güzel yapmış Zeynep. Çikolatalı dondurma yapacağım bende, şöyle tarifleri kurcalıyordum.Bu tarif tam zamanında geldi.
Ellerine sağlık
sevgiler

5/24/2009 11:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevim, makinen var mi? Yoksa nasil uygulanabilir emin degilim.
Sevgiler.

5/29/2009 05:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Daimamutfak, tesekkurler.

5/29/2009 05:52:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zehra, umarim bizim kadar memnun kalirsin.
Sevgiler.

5/29/2009 05:53:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:21:00 AM  

Post a Comment

<< Home