Sunday, January 25, 2009

YE #41: Portakalli Tart

YE etkinlikleri bundan 3,5 yil once Portakal Agaci'nin evsahipliginde baslamisti. Bu ay 41. yemek etkinligimizin evsahipligini yine Hatice yapiyor, sectigi konu ise Portakal. Biraz telasli oldu benim icin ama tarifi yetistiremesem de, en azindan resimle olsun katilmayi basardim sure dolmadan. Tarifi de ilk firsatta ekleyecegim.

Portakali cikolatayla birlikte cok severim ama portakalin on planda oldugu bir tatli yapmak istedigim icin, bircok secenek arasindan bu tarti sectim. Tarifi Alice Medrich'in Cocolat kitabindan aldim. Orada, tart hamuru pistikten sonra uzerine kayisi marmeladi suruluyordu.. Cikolatayi bir yerden olsun isin icine sokmak amaciyla ben, hamuru erimis bitter cikolata ile yalittim. Pastaci kremasina portakal kabugu rendesi ekledim. Tart hamurunda da yine limon kabugu rendesi yerine portakal kabugu rendesi kullandim. Tarifi de kendi yaptigim sekliyle yazacagim.

Portakal kabugunun kendine mahsus aciligini seviyorsaniz, bu tarti da begenirsiniz. Cocuklara uygun degil, Rana bir lokmadan fazlasini yemege yanasmadi; onun disinda hepimiz cok sevdik. Tek problem, tahmin edebileceginiz gibi, keserken ortaya cikti. En keskin bicagimi isitarak denedigim halde, duzgun dilimler kesmem mumkun olmadi. Bu tarti denemek isterseniz, tavsiyem, buyuk bir tart yerine porsiyonluk minik tartlar yapmaniz. O zaman dilimleme eziyetinden kurtulmus olursunuz. Hem s1k, hem lezzetli, hem servisi ve yemesi zahmetsiz, ustelik de mevsim meyvasindan yapilmis guzel bir tatliniz olur. Daha ne olsun?

Yukardakileri yazdiktan sonra, kendi tavsiyeme uyup, ufak tartlar da yaptim. Kesme problemi ortadan kalkti ama, buyuk tart icin kesilen kalinlikta portakal-limon dilimleri, kucuk tartlara fazla geldi ve portakal tadi cok baskin oldu. Eger kucuk tart yapacaksaniz, portakallari iyice ince dilimlemekte fayda var.


22 Comments:

Blogger zarpandit said...

kucuk sunumlarla hem daha da tatlı gozukeceklerdir :) benim hayalimde çikolatalı ganaj ve bol portakal vardı aslında :)

1/25/2009 01:03:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Enfes görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgilerimle...

1/25/2009 01:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

çok şık bir görüntü olmuş. Ellerinize sağlık

1/26/2009 06:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gokce, ganas ve portakal benim de hosuma giderdi kesinlikle. Yalniz portakal basrol oyuncusu yerine yardimci oyuncu olurdu o zaman cikolatanin yaninda. Portakali daha one plana cikaracak bir tarif aradim bu sefer.
Sevgiler,

1/26/2009 07:37:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mujde, tesekkurler.

1/26/2009 07:37:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hayatin Ta Kendisi Lokantasi, cok tesekkur ederim.

1/26/2009 07:38:00 PM  
Blogger "PRETTYCOOL" said...

Ben hayatım boyunca evde yapılan bu kadar mükemmel görünüşlü şeyler görmedim.Bilmediğmden soruyorum kusura bakmayın ama yoksa siz gerçekten pastaneci misiniz:)
Nasıl şeyler bunlar..Emeğinizi ve paylaşımınızı çok takdir ettim.Sevgiler...

1/29/2009 06:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ELNZE SAGLIK,CKO GUSEL BI BLOG,

SIK SK UGARARIM.

SAMSUNLU KONSAMNTRIS FERHAN

2/01/2009 08:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pretty Cool, cok naziksin. Pastaci degilim, muhendislik egitimi aldim ama uzun zamandir onu da yapmiyorum. Ev hanimiyim.
Sevgiler,

2/02/2009 01:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, tesekkurler. Yine beklerim. Yalniz yorumcularim genellikle meslek belirtmiyorlar. Sen de bir daha geldiginde Ferhan diye yorum yazman yeterli olacaktir.

2/02/2009 01:17:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kimse gormedi heralde ben sorayim Jacondlu pastaya ne oldu? Tarifini beklerken tumden kayboldu.

2/04/2009 11:48:00 AM  
Blogger Semra Altay said...

Enfes olmuş ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

2/04/2009 10:49:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatma, cok mesguldum gectigimiz hafta. Bir turlu elim degmedi yazmaya, ama bu konuda Turkiye'de ne yapilmis, Turkcesi ne olabilir diye soyle bir arastirma firsatim oldu. Hic bir sey bulamadim, sadece Beyaz Firin'in kitabinda bir iki ornegini gordum. Yakinda ekleyecegim, soz. Sirada milfoy hamuru da var, onu da yazacagim.
Sevgiler,

2/05/2009 06:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Semra, cok tesekkur ederim.

2/05/2009 06:53:00 AM  
Blogger zarpandit said...

yorumum gitmedi galiba tekrar belirteyim :) zinnur ablacım buzlukta yumurta aklarım vardı biriktirdiğim buzdolabı yani alt kısma indirdim.macaronda kullanacagım ve bu yapısını etkilermi diye merak ettim.yapmadan bir gun once mutfak tezgahında bekleteceğim.yerli veya yabancı kaynaklarda bir yazı bulamadım bu konuyla ilgili.sana sormak istedim .mail adresinide bulamayınca yorum sayfasında belirttim şimdiden cok tesekkur ederim :)

2/05/2009 08:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit, ben hic yapmadim ama senin gibi arastirdim ve birkac blogda donmus yumurta akindan makaron yapilabilecegini yazdiklarini gordum. (Kaynaklardan biri La Cerise, guvendigim bir blog.)Buzdolabinda cozdurulup, sonra oda sicakligina getirilip oyle kullaniliyormus. Ben de ilk firsatta deneyecegim.
Sevgiler,

2/05/2009 08:47:00 AM  
Blogger Sevde said...

Bu negüzel görüntü böyle miam miam :)
Gerçekten çok hoş elleriniza sağlık sevgiler

2/06/2009 06:06:00 AM  
Blogger neseersoy said...

selam,
görüntü muhteşem , ellerine sağlık.
sevgiler

2/21/2009 01:37:00 PM  
Blogger daimamutfak said...

Portakal gülü desek ismine..Çok yakışır değilmi..sevgiler.

2/24/2009 06:00:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

canim tart hamurlarin cok guzel gorunuyor ne olur tarifini bana yazarmisin

5/26/2009 02:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

canimben ayse bana tart hamurunun tarifini yazarsan cok makbule gecer elmagnifique@msn.com) bu adrese lutfen cok onemli senden tarifi bekliyor olacagim saglicakla

5/26/2009 02:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ben ayse tart hamurunun tarifini isteyen kisi isterseniz gelinciginmutfagi.com-ada yazabilirsiniz

5/26/2009 02:45:00 PM  

Post a Comment

<< Home