Monday, August 18, 2008

Likapali Tarifler ve Kisa bir Tatil

On gun kadar once kisa bir yaz sonu tatili yapmak amaciyla yola ciktik. Gidecegimiz yer bize 5 saat uzakliktaydi. Bu sefer yolu bir gunde almak yerine, Zeynep'in basvurmayi planladigi universitelerden yol uzerinde olanlarini geze geze gitmeye karar verdik. Uc gunde 5 kampus ziyaret ettik. Universitelerin tanitimlarini dinlerken, kendi ogrencilik yillarimin kiymetini yeterince bilemedigimi dusunup hayiflandim, yeniden ogrenci olmak istedim. Hayatimin 20 yilini ogrenci olarak gecirmisim. Simdi donup baktigimda goruyorum ki, gercekten guzel yillarmis onlar. Okul defterini kapadiktan cok sonra, bir kere daha universite koridorlarinda yurumek, o havayi teneffus etmek, beni ogrencilik gunlerime geri goturdu adeta.

Cape Cod'da bir arkadasimizin iki odali kucuk tatil evinde kaldik. Mutfagin bir firini ve mikrodalgasi vardi ama malzeme ve mutfak alet edavati bakimindan tam donanimli degildi. Bu nedenle hep basit seyler pisirdim. Cape Cod'da turist sezonu oldugu icin hemen her sey New York'takinden daha pahaliydi. Sevdigim meyvalar arasinda nispeten makul fiatli olan sadece likapaydi. Bu yuzden likapanin hem tazesini yedik, hem de birkac kere sabah kahvaltisi icin pankekini yaptik. Iste Internet'ten bulup uyguladigim tarif:

Likapa ve Limonlu Pankekler

  • 1 yumurta
  • 1 bardak un
  • 3/4 bardak sut
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 1 yeek kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 2 tatli kasigi limon kabugu rendesi
  • 1 tatli kasigi limon suyu
  • 1/2 bardak taze (veya donmus) likapa
Kuru malzemeyi (un, seker, kabartma tozu, limon kabugu rendesi ve tuz) buyukce bir kasede karistirin. Yumurtayi ayri bir kasede hafif kopurene kadar cirpin. Sutu, sivi yagi ve limon suyunu buna ekleyin ve butunlesene kadar karistirin. Sivi malzemeyi, kuru malzemeye katin. Likapalari da ekleyin ve un gozden kaybolup, hafif toapkli bir karisim elde edinceye kadar catalla karistirin. Tercihan yapismayan, agir bir tavayi hafif yaglayin. Her pankek icin yaklasik 3 yemek kasiklik hamur kullanin. (Ben bereketli olsun diye, birer kasiklik hamurla kucuk pankekler yaptim.) Pankeklerin once bir yuzunu pisirin. Kabarip, gozeneklendiklerinde altust edip, diger yuzlerini pisirin. Tereyagi ve akcaagac surubu (ya da bal, recelle) servis yapin.

Birlikte tatil yaptigimiz birkac aile, bizden bir gun once ayrildilar Cape Cod'dan. Herkesin bitiremedigi, ote yandan atmak istemedigi ne varsa bizim buzdolabina dolustu. Bir kac saat icinde iki galon sutum, iki duzine yumurtam, bir suru salata malzemem ve bir paket de likapam oldu (Tesekkurler, Ayca'cigim!). Malzemeleri nasil azaltirim diye dusunurken, en basitinden bir likapali ekmek yapmaya karar verdim. Amerikalilarin ekmek dedigi ama bizim kek anlayisimiza daha uygun dusen bu basit tarif icin miksere bile gerek yok. Catalla un gozden kaybolana kadar karistirmak yeterli oluyor; hatta fazla karistirmak ekmegin dokusunu bozdugu icin hafif topakli birakiliyor hamur.

Bu kadar basit bir tarifte bir zorlukla karsilacagimi sanmiyordum, ama gorun basima neler geldi! Once ilk defa kullandigim elektrikli firin ekmegin altini yakti. Ama daha da garibi bundan sonrasi... Ekmegi kontrol etmek icin firini bir acisimda, firinin kapagi elimde kalmaz mi! Nasil oldu bu is, inanin ben de anlayamadim. Ister istemez firini kapattim ve kapiyi yeniden takmak icin firinin sogumasini bekledim. Allahtan bu is hemen hemen pisme suresinin sonunda oldu da, ekmegi alti fazla pismis, ustu az pisip hafif cokmus olmakla birlikte, buyuk olcude kurtarabildim.

Firin soguduktan sonra, epey ugrastimsa da, kapagi yerine takmayi beceremedim. Ister istemez, isi esime devrettim. Yurdaer biraz ugrastiktan sonra, bir kenari oturttu. On dakika daha sonucsuz ugrastiktan sonra --ani bir zeka krizi gecirip-- ikinci kenari da yerine takti. Ben de bir "Ohh!" dedim. Bize evlerinde misafir eden arkadaslarimizin yepyeni firinlarini kullanilmaz hale getirmis olmak dusuncesi epey canimi sikmisti zira. Ekmege gelince, galiba bu konudaki en kayda deger sey, elde kalan firin kapisi seruveniydi. Iste Internetten buldugum tarifin Turkcesi:

Likapali Cevizli Ekmek

  • 2 bardak un
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 bardak seker
  • 1 bardak likapa
  • 2 cirpilmis yumurta
  • 1 bardak sut
  • 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • 1/2 bardak kabaca cekilmis ceviz (arzu edilirse)
Firininizi 175Cye isitin. 13 cmx23 cm lik iki baton kalibi yaglayip unlayin. Tarifte, yaglama isleminden sonra, kalibin icinin, uygun boyutta kesilmis pisirme kagidi ile kaplanmasi oneriliyordu. Ben bunu yapmadim, belki yapsam ekmegin alti daha az yanacakti. Secim size kalmis.

Un, kabartma tozu, tuz ve sekeri buyukce bir kaseye alin ve iyice karistirin. Likapa ve cevizi buna katin. Meyva ve cevizin, una bulanmasi piserken dibe cokmelerini bir olcude engelliyor.

Baska bir kapta yumurta, sut ve yagi guzelce karistirin.

Sulu malzemeyi kuru malzemeye katin. Catalla, malzeme sadece butunlesinceye kadar karistirin. Un gozden kaybolmussa, karisimin topakli kalmasina aldirayin. Eger mikser kullanir ve/veya fazla cirparsaniz, hem ekmeginizi fazla gozenekli ve sert olabilir.

Bir saat kadar ya da ekmegin ustu guzelce kabarip kizarincaya, ve ortaya saplanan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Biraz ilindiktan sonra kaliptan cikarin.

28 Comments:

Blogger Hadiye said...

Merhaba Zinnur,

Enerjine hayranım.Maceraların ve tariflerin hep ilgimi çekiyor.İyiki varsın.Bu arada bir soru sormak istiyorum.Likapa nedir Türkiyede ki adı ne :)acaba vizne gibi bir meyvemi?
Sevgilerimle,

8/20/2008 02:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hadiye, yorumun icin tesekkurler. Likapa, Tijen Inaltong'dan ogrendigim kadariyla Turkiye'de kullanilan ismi bu cok faydali meyvanin. Ingilizcesi blueberry. Evcini de mavi yemis olarak kullanmisti galiba. Tijen Karadeniz'de yabani olarak yetistigini, yeni yeni tarimina baslandigini yazmisti diye hatirliyorum. Bunu yazarken, soyle bir baktim, bu yazdiklarimi dogrulayan sulinki buldum, belki ilgilenirsin.
Sevgiler,

8/20/2008 04:16:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnurcuğum,
Zeynep umarım eğitiminin bu en önemli kısmında gönlünce bir okula yerleşebilir ve tamamlar. Daha uzun bir süre olmasına rağmen benim de sık sık aklıma gelen ve acaba ne olacak nasıl olacak diye düşündüğüm çok önemli bir mevzuu.

Likapalı lezzetlerin ikisi de çok hoş görünüyor gerçekten. Pancake'i evde sevilir mi sevilmez mi çekincesiyle hiç denemedim ama bu yaz gittiğimiz otelde kahvaltılıklar arasında vardı ve çocuklar çok sevdiler. Şimdi senin bu tarifinle denemek istiyorum ilk fırsatta.

Sevgilerimle...

8/20/2008 06:22:00 AM  
Blogger tuba-zeynep said...

Merhabalar...
Tatil dönüşü evde bizi bekleyen onca iş olmasa ne güzel olucak!
Evim evim güzel evim deyip ramazanda misafirlerimize yapacağım yemekleri ,tatlıları denemeye başladım.Senin klasik pandispanya tarifim dediğin(Ahududulu pastadaki)pandispanya ile çikolatalı pasta yaptım.Tadı görüntüsü güzel oldu.Ama pişirmeden önce hava kabarcıklarını indirmeme rağmen gözenekli oldu.Aslında bu sorunu hep yaşıyorum istediğim toklukta pandispanya yapamıyorum.Rulo pastam harika oluyor.Ama diğerleri dediğim gibi.Yine olmıcak korkusuyla habire rulo pasta yapıyorum:)Umarım bir çözümün vardır.
Yakınlık ne mekanda ne de zamandadır demişler,burdan taa Kütahya lardan sevgiler!

8/21/2008 04:38:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcin, guzel dileklerin icin cok tesekkur ederim. Ben de senin ogullarin icin diliyorum ayni seyi.

Kahvaltidaki ilk tercihimiz geleneksel Turk kahvaltisi olmakla beraber, pankek, waffle gibi Amerikan kahvalti cesitlerini de damak zevkimize uygun buluyoruz. Hele dedigin gibi, cocuklar cok seviyorlar. Eger likapa bulmak zorsa, donmus ahududu ile de deneyebilirsin.
Sevgiler,

8/21/2008 03:35:00 PM  
Blogger Cafe Gusto said...

Ben de 20 yıl okuyan biri olarak öğrencilik yıllarımı asla unutamam.Bizde oklava bulamayıp elektrik süpürgesinin borusunu iyice yıkayıp mantı açmıştık.İlkel ama lezzetliydi..Ellerine sağlık sevgiler...

8/22/2008 04:50:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,

Hoşgeldin. Zeynebin okulu nedeniyle de olsa küçük kaçamaklar da bazen çok iyi geliyor değil mi?
Umarım artık daha iyisinizdir.
Zeynep'in de kendisi için en iyi okulu seçip eğitimini çok güzel bir şekilde tamamlayacağından eminim. Hayırlı olsun.

Bizlerin tatile giderken bile (şayet bu bir ev ise) seyyah pastacılar olarak bütün alet edavatımızı da yanımızda taşımamız gerekiyor galiba. Çünkü çocuklar veya yakınlar öyle isteklerde bulunuyorlar ki yapamadığım zaman üzülüyorum. Mikserimi, bir iki kalıbımı götürüyorum ancak bu kez de başka şeylere ihtiyaç oluyor falan. İşte o zaman da pratik bir iki tarifle yetiniliyor.
Likapalı her iki tarif de çok güzel
olmuş. Ancak Türkiye de çok yeni yeni tanındığı için marketlerde rastlamak pek mümkün değil. Yanlış hatırlamıyorsam çok önceleri hazır olarak aldığımız bir iki pastanın üzerinde vardı, öylece tadına bakmıştım. Ama likapa yerine vişne kullanarak da pan kek'i yapabiliriz değil mi? Vişnenin su salma özelliği acaba kıvamını değiştirir mi diye düşünüyorum.

Güzel bir hafta sonu diliyorum.

Sevgilerimle,

8/22/2008 06:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnurcum ne güzel bir telaştır okul umarım kızın en kendisi için en iyi tercihi yapabilir

ve bu bluberryler benim hayatım meyveleri bazen pazarlarda görüyüroum ve hemen alıyorum bu güzel tarifi de mutlaka denemeliyim.

sevgiler
öpcüüklerr

8/23/2008 10:56:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mrb Zinnur,
2 tarifini de çok beğendim hele cevizli ekmek süper :)değişik ve lezzetli olduğuna eminim eline sağlık,
okulun konusunda da hayırlısının olmasını diliyorum,gönlünce olsun herşey.

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

8/30/2008 01:19:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Ooooh, nefis şeyler bunlar Zinnur'cuğum. Kolay da galiba, benlik. Senin beğenmediğin mutfaktan bunlar çıkıyor yani, işe bak!
Zeynep'ini keyfince bir okula yerleştirirsin inşallah. Merak etme bu yeni nesil çocuklar yaptıkları her işin tadını çıkarıyorlar.
Likapayı amerikan üzümü diye satıyorlar bizim buralarda. Yaşı Makro'da kurusu bütün kuruyemişçilerde var. Sevgiler...

9/01/2008 09:57:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

hayrlı ramazanlar diliyorumm.
çk svglrrr

9/06/2008 01:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Likapa bana da yabancı bir meyve. Buralarda bulmak imkansız. Ama geçenlerde yaban mersininin kurusunu gördüm. O da bana yabancı. Aynı meyve değildir sanırım. Yaban mersininin kurusuyla ne yapılabilir ki? Yanlış hatırlamıyorsam bir ara ahududu kurusu bulduğunu yazmıştın. Bu yaban mersininin kurusuda toz haline getirilip renklendirmede falan kullanılabilir mi acaba?

9/08/2008 03:38:00 AM  
Blogger tuba-zeynep said...

Merhabalar...
Galiba kızınızın okul telaşı hala devam ediyor.Yoksa bloğunuzu bu kadar uzun zaman güncellemeden durmazdınız.Aynı telaş çocuklarına yeni kayıt yaptıran her evde yaşanıyor.Biraz heyecan biraz korku amann yanlış bir karar verip çocuğumuzun geleceğiyle oynamıyalım diye.
Sanki bu halinizi umursamıyormuş gibi görünmemek için günlerdir bekliyorum.E sorular birikti:))Baktım gelen giden yok e ramazan ayındayız misafirlere ikramlıklar hazırlanıyor.Dayanamadım artık.Sorularıma gelince, cheesecakekin içine katılan krem peynir bizim bildiğimiz krem peynir mi?Yoksa daha az tuzlu,az yağlı vs. farklı bir çeşiti mi?Çok tanınmamış, belirli bölgelerde bilinen peynir firmalarının son derece lezzetli ,tanınmış markalara göre fiyatı çok uygun peynirleri var.Var ama korkudan alamıyorum ki ya olmazsa diye!
Bir de Dulce de Leche yapmak istiyorum.Yoğunlaştırılmış şekerli süt burda yok.Gelen yorumlarda bir tarif var onu denediniz mi ya da sonuç sizce nasıl olur?Sevgilerimi yolluyor hayırlı ramazanlar diliyorum!

9/08/2008 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, gec cevabim icin ozur dilerim. Ogrencilik yillarinda insan, sinirli imkanlari yaraticiligiyla zorlamak durumunda kaliyor. Ama boyle ortaya cikarilan marifetlerin de tadi damakta kaliyor, oyle degil mi?

9/08/2008 07:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, cavabim cok gec kaldi. Bu aralar cok sevdigim bloglarinizi bile ziyaret edemiyorum maalesef. Gecikme icin ozur dilerim.

Dedigin gibi, pasta meraklilari icin alet edevat pek onemli. Ama hemen hic bir aletin olmadigi bir utfakta, sartlari zorlayarak bir seyler ortaya cikarabilmek de hos oluyor dogrusu.

Visneli pankek yapmak da mumkun olsa gerek. Fazla suyunu suzdukten sonra herhalde problem olmaz. Gerci visne, likapadan iri bir meyva, bunu da goz onunde bulundurak gerek.

Sevgiler,

9/08/2008 08:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yesim, guzel dileklerin icin tesekkurler. Likapa cok faydali bir meyva, biz de bol bol yemege calisiyoruz.
Sevgiler,

9/08/2008 08:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Butterfly, merhaba. Tarifleri begendigine sevindim. Guzel dileklerin icin de tesekkurler.

9/08/2008 08:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Oya'cigim, "senlik" seylerden benim anladigim, hic bir yemek kitabinda esi benzeri bulunmaz, akli bastan alici, birbirinden guzel ve degisik yemekler. Bu nedenle bu klasik Amerikan tatlarini senlik olarak niteleyemiyorum.

Amerikan uzumu ismine tepkim var galiba. Halkim da tarimina baslamis bu meyvanin Karadeniz'de. Mavi yemis ya da likapa daha sempatik geliyor.

Cocuklar konusunda cok haklisin. Ben hayattan tad almayi (becerebildigim kadariyla) cocuklarimdan ogrendim. Tahminimce yillar sonra Zeynep, benim gibi ogrencilik yillarini hatirlayip hayiflanmayacak.

Sevgiler,

9/08/2008 08:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Bir Dut Masali, ben de sana hayirli Ramazanlar diliyorum.

9/08/2008 08:17:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos, meyva kurularinin toz haline getirilebilecegini zannetmiyorum, en azindan evde kullandigimiz robotlarin bunu yapabilecegini dusunmuyorum. Bu meyva kurulari kek ve kurabiyelerde kullanilabilir ama. Hosaf vs yapilabilir. Ayrica az su ve gerekiyorsa seker ilavesiyle yumusatilip, pisirilerek tepsi tatlilarinda dolgu malzemesi, peykeklerde sos vs de yapilabilir.
Sevgiler,

9/08/2008 08:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tuba-Zeynep, gercekten uzun zamandir blogumla ve diger takip ettigim bloglarla hic ilgilenemedim. Tek sebebi Zeynep'in okulu degil aslinda. Umari onumuzdeki gunlerde mutfagimda daha cok vakit gecirir ve bunu blogua yansitabilirim.

Sorularina gelince, kre peynir konusundaki soruna iyi cevap veremeyebilirim, zira ben Amerika'da yasiyorum ve TR'deki peynir cesitlerine yabanciyim. Burda peykek icin kullandigimiz krem peynir tuzlu degil. TR'de daha cok labnenin kullanildigina sahit oldum. Belki bu soruya TR'deki blogcu arkadaslar daha iyi cevap verebilirler.

Dulce de leche'ye gelince, ben burada rahatlikla bulabildigim icin evde yapma geregini duymadim ama Munevver denemisti. Onun verdigi tariflere kendiminkiler kadar guvenirim. Linki iste burda.

Sevgiler,

9/08/2008 08:34:00 PM  
Blogger tuba-zeynep said...

Yardımınız için teşekkür ederim.
Bu gün bakar kör olduğumu fark ettim.Çünki bunca zamandır linkleri görmemişim.Farketmem iyi mi oldu kötü mü bilmiyorum çünki ,hazır yeni bir tarif yazmamışken,sizden bir isteğim olucak. KUIDAORE deki (16 temmuz)sanırım limon pelteli ,pastasının tarifini verebilir misin?Ben yeterli ingilizcem olmadığı için baktıım baktııımmm hiç bişey anlamadım.Yine anlamadığım için linkteki cupcake de farklı geldi.
http://cupcakeblog.com/
Teşekkürler...

9/09/2008 04:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba-Zeynep, daha onceki yorumumda da bahsettigim gibi, bu aralar blog isiyle pek ilgilenemiyorum. Ayni sebeplerden, baska bloglardan tarif cevirisi yapmam da mumkun degil, kusura bakmazsin umarim.

Merakini biraz olsun tatmin etmek icin soyleyeyim: Kuidaore zaten genellikle tarif vermez, bu pasta icin de vermemis. Sadece hindistancevizli kek, hindistancevizli buttercream (tereyagi bazli kek kremasi) ve limonlu dolgu kullandigini yazmis. Buttercream vr limonlu dolgu icin tarifleri, Temel Tarifler linkinde bulabilirsin. Buttercreami hindistancevizli yapmak icin hindistancevizi aromasi ve/veya hindistancevizi unu ve/veya hindistan cevizi yagi kullanmis olabilr; emin degilim. Buralarda yaraticiligini kullanabilirsin.

Cupcake'teki tarifi de cevirememekle birlikte, kapkeklerin zencefilli kitir taban, misket limonlu yogun bir kek kati, misket limonu aromali pastaci kremasi ve beze katlarindan olustugunu soyleyebilirim.

Sevgiler,

9/09/2008 06:18:00 AM  
Blogger tuba-zeynep said...

Teşekkür ederim...
Yarın kısa süreli bir Çanakkale seyahatine çıkıyoruz.Dönüşte denicem.Sonucu yazarım.
HOŞÇA-KALIN!

9/09/2008 07:11:00 AM  
Blogger özlemse said...

merhaba zinnur hanım
yeni atriflerinizi bekliyoruz ama okul telaşından dolayı unuttunuz herhalde bloğunuzu
hoşçakalın
özlem

9/10/2008 06:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba-Zeynep,iyi yolculuklar dilerim.

9/11/2008 01:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, sicagi sicagina bir tarif ekledim :) Umarim begenirsin.
Sevgiler,

9/11/2008 01:37:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:35:00 AM  

Post a Comment

<< Home