Monday, July 14, 2008

Espressolu Krem Brule

Krem brule, Fransizca "yanmis krema" demekmis. Tatliya ismini veren, ustundeki yanmis sekerden olusan citir tabaka, bunun altinda ise yumurta sarisi ve sut kremasi bazli bir krema bulunuyor. Once son derecede kolay olan krema kismi hazirlanip, su banyosunda pisiriliyor. Tatli ilindiktan sonra uzerine ince bir tabaka seker dokulup, firinda ya da purmuzle yakarak, sekerin karamellesmis, kirilgan bir tabaka olusturmasi saglaniyor. Karamel seviyorsaniz, hatta krem karameli seviyorsaniz, sanirim krem bruleyi de seversiniz. Krema kismi, krem karamelden biraz daha agir oldugu icin, ufak porsiyonlarda yeniyor bu tatli.

Sade krem brule gayet lezzetli bir tatli; bununla beraber, kahveli, cayli, lavantali ve feslegenli cesitlemelerini yapmak o kadar az bir ek gayret gerektiriyor ki, insan bunlari da denemekten kendini alamiyor. Kahveli krem bruleyi bundan once bir kere daha yapmis ama tarifini vermemistim. Her iki denememde de amacim baska bir projeden artakalan yumurta sarilarini degerlendirmekti. Krem brule yapmanin benim icin en zevkli kismi, kuskusuz ki, mutfak purmuzumle seker yakmak. Bu nedenle yumurta sarisi arttiginda, "ne yapilabilir?" diye dusunmuyorum bile.

Sizinle paylasacagim tarif Gordon Ramsey'in Just Desserts kitabindan uyarlandi. Bircok brule tarifinin aksine, sicak su banyosunda pisirilmiyor, fakat dusuk firin isisi kullaniliyor. Gordon Ramsey, krem bruleyi firina giren espresso bardaklarinda pisirmis ve yanlarinda cikolata kapli kahve cekirdekleriyle servis etmis. Ben boyle ozenli bir sunum yapamadim ama yine de kahveli krem brule bizde sevilerek yendi. Daha dogrusu yumurta sarilari ancak 2 krem bruleye yettigi icin, herkes birer ikiser kasik tatti ve begenisini ifade etti. Gonullu paylasilmayacak kadar guzel bir tatli oldugu icin, tarifi kitaptaki olculeriyle (6 kisilik) yazacagim ki, herkes kendi brulesini rahatca yiyebilsin.

  • 1 1/2 bardak sut kremasi
  • 1/2 bardak sut
  • 4 yemek kasigi kasigi koyu espresso kahve (ya da arzuya gore kahve granulu)
  • 1 yemek kasigi kahve likoru (arzu edilirse)
  • 6 buyuk yumurta sarisi
  • 6 yemek kasigi toz seker
  • 2 yemek kasigi (varsa iri taneli) seker
Firini 135 C ye isitin. Firina girebilen 6 kahve fincanini ya da brule kalibini hafifce yaglayin ve hepsini alabilecek buyuklukte bir firin tepsisine yerlestirin.

Krema ve sutu bir tencereye alin ve kaynama noktasina getirin. Espresso ve kullaniyorsaniz kahve likorunu ekleyin. Ben sadece kahve granulu ekledim. Yumurta sarilarini, renkleri biraz solana kadar cirpin. Sonra sicak sut-krema karisimini bir serit halinde, bir yandan da cirpmaya devam ederek, yumurta sarilarinin uzerine dokun. Alti kasik sekeri de ekleyip, cirpmaga devam edin. Elde ettiginiz karisimi, ince bir suzgecten gecirin ve 6 servis kabina esit olarak paylastirin. 45 dakika kadar, ya da bruleler kaliplari hafif tutana kadar pisirin. Hazir olup olmadigini kontrol etmek icin, tatlilardan birini hafifce egin. Tatlinin karsi kenardan ayrilmasi ve ortasinin hafifce sallanmasi gerekiyor. Firindan alip, sogumaya birakin. Sogudukca koyulasacaktir. Servise kadar buzdolabinda bekletebilirsiniz.

Servisten az once, tatlilarin yuzeyine, iri taneli sekerinizi, yoksa normal toz sekeri paylastirin. Purmuzle sekeri yakin. Purmuzunuz yoksa, isiyi ustten verdiginiz cok sicak firinda, ayni amaca ulasabilirsiniz. Yalniz firin yeterince sicak degilse seker yanmayabilir. Ya da atesle tatlinin yuzeyi arasindaki mesafe cok az olursa, sekeri cok yakabilir, veya alttaki krema kisminin erimesine neden olabilirsiniz. Bu durumda karamelle hic ugrasmamayi tavsiye ediyor Gordon Ramsey. Ben katilmiyorum tabii; kanimca bu tatlinin en guzel yani citir karameli. Iyisi mi, firinda yapacaksaniz, s1k s1k kontrol edin, ya da kendinize bir purmuz edinin. Tesisatcilarda uygun fiata bulunabiliyor burda, sanirim Turkiye'de de bulunabilir.

18 Comments:

Blogger yaban mersini said...

bugünlerde her yerde karşıma bu tatlı çıkıyor,izlediğim filmde,okudugum kitapta..şimdi de burada..hayırdır inşallah..neyse cnm.tarif şahane.resimler de öyle..sırada acaba yapabilir miyim endişesini geçip denemek kalıyor..slmlar..

7/15/2008 02:32:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ellerinize saglik, cok nefis gorunuyor. sormak istedigim sey, granul kahve kullandiginizda da olcu 4 kasik mi olmali, bu durumda biraz fazla gibi geldi bana ama yine de sormak istedim. cunku tarifte koyu kahve ile kastettiginizin normal ictigimiz kahve oldugunu dusunmustum. bir de paris sweets kitabinda gordugum bir puf noktasi vardi krem brule'nin ustunun kizartilmasiyla ilgili. servisten once buz dolu bir tepsinin icine koyup o sekilde firina veriliyor ve izgara ayari aciliyordu ki boylece tatlinin ici de isinmasin. purmuz olmayanlar icin ise yarayacagini dusundum bu bilginin.
sevgiler..

7/16/2008 03:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Diyalog Yemekleri, tatli sekeri yakma kismi disinda cok kolay. O da purmuz olursa cok kolay. Denemeni tavsiye ederim. Sevgiler,

7/16/2008 10:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hande, haklisin, pek acik degil yazis seklimden. Ben sadece 1 tatli kasigi granul koydum ve yeterli geldi bana. Arzuya gore degistirilebilir, en iyisi tadarak koymak. Puf noktasini paylastigin icin tesekkurler. Bir zaman once Hanimis Isil, bu tur alazlama islemlerini puro cakmagi ile yaptigini yazmisti, denemek isteyen arkadaslara bilgi olsun.
Sevgiler,

7/16/2008 10:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Krem Brule'yi çok severim..En son geçen yıl yurt dışında yemiştim..(kilolarımın bir kısmını oraya borçluyum)
Brule'yi c.cake ve kek'lerin yanında krema olarak tüketmeyi çok severim..Bu konuda kendimi yaşlı Alman'lara çok benzetirim..)))
Belki bilirsin,Belçika'lıların bu tatlısı çok meşhurdur..Bende evren sayesinde pastasını denemiştim,çok nefis olmuştu..))

Şimdide sufle kablarında en kısa zamanda deneyeceğim..Purmuzla gerçekten çok kolay oluyor bu tür tatlılar..

Ellerine sağlık Zinnur'cuğum..İyi ki varsın..


Sevgilerle..

7/17/2008 04:30:00 AM  
Blogger zarpandit said...

ay cok guzel bir tatlı bu:)

zinnur ablacım hiç kursa gittinmi?yemek pasta vs yani..
bu konuda yardım bekliyorum kurs arıyorumda:(

7/17/2008 06:31:00 AM  
Blogger munevver said...

Ben de geçen gün "Bitmesin diye gözünün içine baktığım" matchalı Krem Brule yaptım. Neyse ki artık burada da bulabiliyoruz matchayı. Bir internet sitesinde gördüm. Bunda senin ve benim yaza yaza etkimiz oldu galiba.

Biz de çok beğendik. Ben biraz da limon kabuğu ekledim. Bir de üzerine serpiştirdiğim esmer şekeri Işıl'dan aldığım ilhamla - masa çakmağı ile- alazladım. Resmini çektim alışkanlıkla. Belki bir yerlerde kullanacağım gün gelir.

Şimdi kahveli denememek ayıp olur. Azıcık ara olsun hele.

Sevgiler hepinize.

7/17/2008 11:44:00 AM  
Blogger ycurl said...

Merhaba Zinnur,
Likapa uzerine google'da ararken bu siteye rastladim:
http://mutfaklara.blogspot.com/2008/05/likapali-dondurma.html
Bu sanirim senin tarifin. Ve ne yazik ki bu tarif icin sana baglanti bile verilmemis. Eminim yine RSS'lerden alinarak hazirlanmis bir site bu.

7/18/2008 01:50:00 PM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

sevgili ZİNNUR,
emin olun ki GORDEN RAMSEY den bile mükemmel bir sunum olmuş :)
harika bir lezzet,eşimin kızkardeşi Fransada yaşadığı için lezzeti yakinen biliyorum.(hatta bu hafta yayınlıyacaktım bende,ama erteliyorum artık :))
karamelli kezzetleri ise çok severim.karamelli cappucinom ise asla fincanımdan eksik olmaz,bu güzel lezzeti paylaştığınız için çok teşkrlrrr...

svglr NuNu

7/20/2008 01:54:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Sevgili Zinnur

Yeniden yazmaya baslamis olmana inan cok sevindim. Senin sayfandaki o bilgi dolu postlari okuyup, harika resimleri gorunce dunya mutfaklarindan tatlilar deneme istegim kabariyordu. Sonra son yazmaz olunca bir yanim eksik kaldi. SImdi simdi inan cok mutluyum ve o harika meyveli tatlilarina bakip duruyorum. Opuyorum Sevgiler

7/20/2008 05:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul'cugum, krem bruleyi demek kek yaninda krema olarak tuketiyor Almanlar? Evren'in pastasini yaptigini hatirlatman iyi oldu. Hemen gidip bir bakayim. Karamelli pasta dusleri uzun zamandir benim de hayalimi susluyor zira.
Sevgiler,

7/20/2008 02:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit_gokche, begendigine sevindim. Ben hic kursa gitmedim, ama iyi bir yemek kitabi okuyucusuyum. Yillar icinde, okuyarak, deneyerek ve yanilarak birseyler ogrendim. Egitim alinirsa, daha cabuk yok alinir tabii. Maalesef sana tavsiyede bulunabilecek kadar bilgim yok TR'deki yemek kurslari hakkinda. Ama blogcu arkadaslarimizdan bu isi yapanlar var, onlara danisabilirsin.
Sevgiler,

7/20/2008 03:01:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, senden yorum almak, hala buralarda oldugunu bilmek ne guzel!

Matchayi her kullanisimda senin de kulagini cinlatiyorum, inan. Dedigin gibi ikimiz epey yesil cayli tatli/yemek yaptik galiba birlikte. Yesil cayli krem brule cok degisik olmustur eminim ki. Ellerine saglik.

Sevgiler,

7/20/2008 03:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

ycurl, tesekkur ederim haber verdigin icin. Tahmin ettigin gibi tarif ve resim Bizim Pastane'den alinmis. Altina bir yorum biraktim, "bu tarifi ve resmi blogumda kullanmama izin verir misiniz?" diye. Henuz bir cevap alamadim, bekliyorum :)
Sevgiler,

7/20/2008 03:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nunu, tesekkurler. Senin tarifini de sabirsizlikla bekliyorum. Her yeni tarifte bir seyler ogreniyor insan. Karamelli cappucino da ilginc geldi bana.
Sevgiler,

7/20/2008 03:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nukhet, guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim. Yeniden yazabildigim icin ben de mutluyum. Gerci hala eskisi gibi gayretsizce yapamiyorum bu isi, ama en azindan bir baslangic bu. Onumuzdeki gunlerde daha cok sey paylasabilecegimi umuyorum sizlerle.
Sevgiler,

7/20/2008 03:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

cok guzelolmus.ellerine saglik.yazyagmurum.azeriblog.com

7/26/2008 02:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık :)

2/24/2009 09:44:00 PM  

Post a Comment

<< Home