Friday, June 27, 2008

Haziran Tatlilari

Uzunca bir aradan sonra hepinize merhaba... Konumuz olan tatlilara gecmeden once, soylemek istedigim birkac sey var. Insan olarak yasadiklarimiz genel hatlariyla ayni olsa da, bunu unutma egilimindeyiz cogu zaman. Sanki bazi seyler sadece bizim problemimizmis gibi geliyor, boyle hissettigimiz olcude de zorlasiyor hayat. Insan gectigi yollardan baskalarinin da gectigini, basina gelen zorluklarin baskalarinin da basina geldigini gorunce, tunelin sonundaki isigi gormek daha kolay oluyor. Bu da konusmanin, dertlesmenin, yorumlasmanin faydasi... Yazdiklariniza teker teker cevap veremediysem de, desteginizi hep hissettim. Son yazima yorum yazarak ya da e-posta yoluyla bana ulasarak, olum uzerine duygu ve dusuncelerini paylasan herkese tesekkur ederim.

Herseye ragmen hayat devam ediyor tabii ki garp cephesinde; yemekler pisiyor, tatlilar yapiliyor. Uzun tarifler yazacak durumum olmasa da, Haziran ayi icinde yaptigim tatlilarin resimleri bilgisayarimin dosyalari arasinda kaybolup gitmesin istedim. Unutmadan onlari buraya koyayim ki, ilerde tariflerini de eklemem icin bir hatirlatma olsunlar bana.

Yukarda gordugunuz bu tatlinin minyatur hali. Farkli olarak, ahududum yetmeyince, uzeri icin cilek ve likapa kullandim. Bu sarlot en sevdigim tatlilardan biri olmakla beraber, bu boyutta kedidilinin kremaya orani fazla oldu; yani orijinal olculere uymakta fayda var. Ote yandan, kurdeleli goruntunun sevimli oldugunu dusunerek, bir sunum alternatifi olarak paylasmak istedim.

Pierre Herme'nin Pave yorumunu ben de kendi capimda, kestaneli ve kahveli olarak yorumlamistim bir zaman once. Ama tabii ki aklim ustadin Pave'sinde kalmisti. Nihayet gecen hafta, Chocolate Desserts kitabinda verdigi tarife oldukca sadik kalarak yaptim bu pastayi. Kisaca tarif edecek olursam, Herme'nin Pave'sinin patates nisastasi katkili, tok bir kakaolu keki var. Uc esit parcaya ayrilan kekin her kati karamelli bir seker surubuyla islatiliyor, ve yine karamelli ve bol tereyagli cikolatali ganasla dolduruluyor. Kat aralarina ganasla birlikte, hafif sekerli bir surupta yumusatilmis ve karabiberle baharatlanmis kuru kayisi parcaciklari konuyor. Pastanin disi da ayni ganasla kaplaniyor; cok sade fakat ayni zamanda zarif olan suslemesi ise surupla parlatilmis tek bir kayisi. Ganastaki karamel tadi benim hosuma gitti gitmesine ama, simdiye kadar denedigim P. Herme tatlilari arasinda en begendiklerimden biri degildi. Buna karsilik tereyagi ile arasi cok iyi olan esim, Pave'yi cok begendigini birkac kere ifade etti ve kalanini ertesi gun ise goturdu. Bundan anliyoruz ki cidden begenmis, zira yanina tatli vermek istedigimde, cogunlukla mirin kirin eder --formunu bozmayacak ya... Gerci ogleden sonralari, sabahki demir iradesinin sarsidigi ve kahvesine eslik etmek icin, kantinden ne idugu belirsiz tatilar aldigi da tecrubeyle sabittir. Konuyla hic alakasi yok, ama niyeyse bunlari da yazmak cok icimden geldi.

Bu tart, evde hazir kek tabani ve birkac cesit meyvanin bulunmasi sayesinde super hizli bir sekilde yapildi ve servise sunuldu. Dolgu malzemesi olarak krem peynir, sut kremasi, seker, vanilya, limon kabugu rendesi ve suyu karisimi kullandim. Hem zahmetsiz, hem de hafif ve ic acici bir tatli cikti ortaya. Hazir kek tabani gibi kolayliklardan faydalanmiyorum normalde, ama insanin firini yakmak istemedigi sicak gunlerde son derecede pratik bir cozum olabiliyorlar.

Bu son pasta ise, Ahududulu pastanin basitlestirilmis rulo cesitlemesi oluyor. Her zaman problemsiz yaptigim rulo pasta pandispanyasinin azizligiyle basladi her sey. Sebep, hamuru sondurmek kaygisiyla, unu hamura yeterince karistiramamis olmamdi tahminimce. O yeterince karismamis un topaklari pismis kekin uzerinde gozle gorulur sekilde duruyordu firindan cikardigimda. Bu yetmiyormus gibi, pisirme kagidini siyirirken, pandispanyanin yarisi kagidin uzerinde kaldi. Kekin dokusu da cok gozenekliydi ve bir problem olduguna acikca isaret ediyordu zaten. Pasta misafir icin yapilacakti ve zaman az oldugu icin, olayi bastan almak soz konusu degildi. Elimdeki incecik pandispanya katindan un topaklarini ayiklayip, pastayi yapmaga koyuldum. Arasi icin ahududu surubu, maskarpon-krema karisimi ve taze ahududu kullandim. Ustu icinse beyaz cikolatali ganasi kurutulmus ahududu tozu ile renklendirdim. Sonucta her zamankinden daha kucuk bir rulo elde ettim, ama lezzeti hic fena degildi. Hatta misafirlerimizden ovgu de aldi. Siz de ufak tefek sanssizliklarla karsilasirsaniz, caninizi s1kmayin ve malzemenizi ziyan etmeyin sakin. Gordugunuz gibi, mutfakta careler tukenmiyor.

Konusu gecmisken hemen ekleyeyim: Bu kurutulmus meyva tozlari sahane bir icat; bozulmuyorlar, sulandirmiyorlar, hem renk ve hem de tat veriyorlar. Ahududu tozunu alaliberi, buzlugumda ahududu sosu bulundurma adetimden vazgectim diyebilirim. Bircok durumda ayni isi goruyor. Evde yapmayi ne zamandir denemek istiyorum. Eger bu isi yapanlariniz varsa ve puf noktalarini paylasirsaniz, cok sevinirim.

Sirada baska tatlilar da var ama onlari da baska bir iletiye saklayayim. Hepinize guzel bir hafta diliyorum.

35 Comments:

Blogger Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA said...

Tekrar geldiniz, ne guzel :)

6/30/2008 12:52:00 AM  
Blogger HADİYE said...

Merhaba,
:) Sizi aramızda görmekten çok Mutlu oldum.Hoşgeldiniz.
Pastalar yine harika.Ellerinize sağlık.

6/30/2008 07:16:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum sana daha önce ölümle ilgili yazmayı düşündüm ama sonra vazgeçtim.Bunun en iyi yöntemi yaşamak görmek..Hayat durağan değil ve maalesef en kötü şey bile gün gelir unutulur.Atilla İlhan'ın bir yazısında şöyle diyordu.Dün doğradığın soğan bugün düşününce gözünü yakmaz..Malesef hayat devam ediyor.Hatta belkide bu bizi bencilleştirip iyi ki eşime çocuğuma annneme babama bişey olmadı yada şu 3 günlük dünyayı onlarla daha güzel geçirmeliyim gibi duygulara sürüklüyor..Unutma show must go on demişler...Hayatta öyle bir show...Pastalar çok güzel olmuş ellerin dert görmesin..sevgiler...

6/30/2008 07:42:00 AM  
Blogger My Turkish Kitchen said...

hosgeldin,
seni yeni tariflerle gormek guzel...

6/30/2008 09:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Benim de gozum yollarda kalmisti. Insan nelere alisiyor su hayatta dusununce, gidenin arkasindan da dua etmekten baska caremiz yok malesef. Tekrar hosgeldin, gozum gonlum acildi valla yine.

6/30/2008 11:33:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Zinnur oh hele şükür kafanı topladın geldin...
tatlıların çok güzel pratikler ellerien sağlık..sevgiler.

6/30/2008 12:57:00 PM  
Blogger Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

Hoşgeldiniz...

Ölümler hayatımızın bir gerçeği kabul etmek istemekte her an birilerinin kapısında... Serpil'in dedidği gibi yaşamadan anlamak zordur ölüm acısını...


Görüntüler harika... Hazır pastabanla yapılan tartın çok renkliliğine bayıldım taze nane yapraklarıyla çok şık bir sunum olmuş...

Kurtarma çalışmalarının işe yaraması sevindirici...

Ellerinize sağlık... Sevgiyle♥

6/30/2008 11:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum,

Hoşgeldin. Senden yeni bir ses duymak çok güzel.

6/30/2008 11:54:00 PM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

SEVGİLİ ZİNNUR, ÇOK GERÇEK OLAN BİR YAŞANMIŞLIĞI YAKINDAN GÖZLEMLEDİNİZ,SİNDİRDİNİZ VE DÖNDÜNÜZ.
BABAMI YENİ KAYBETMİŞ BİRİ OLARAK ,DEDİĞİNİZ GİBİ YAŞAYANLAR ÇOK DAHA İYİ ANLIYOR KARŞITARAFI....
ŞİMDİ GİDENLERİMİZİ GÜLÜMSEYEREK HATIRLAYIP,YOLA DEVAM ZAMANI..
TEKRAR GÜLÜŞÜNÜZ VE DÖNÜŞÜNÜZ OLARAK KABUL EDİYORUM BU HARİKA ÖTESİ EMEKLERİNİZİ..
SİZE MUCİZE ÖTESİ DEMEK GEREKİYOR ASLINDA.. TÜM GÜZELLİKLER İÇİN TŞKR EDERİM.
SVGLR NuNu

7/01/2008 06:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok şükür!Daha dün aaaaa hadi ama nerdesin Zinnur? diye söylenmiştim.Yokluğunuzda sanki bir arkadaşımı bekliyormuş gibi,tekrar yazmanızı beklediğimi fark ettim.Bu sizin yazılarınızda kullandığınız samimi dilden kaynaklanıyor.Buarada bademli-fındıklı makaron yapıyorum,kulaklarınızı çınlatarak.SEVGİLER TUBA&ZEYNEP

7/01/2008 06:49:00 AM  
Blogger Selma Alkan said...

ayyy cok memnun oldum yeni tarifini okuyunca yazilarini okuyucunda hos geldinnnn ben gidiyorum seker birde kolanya getirmeye..sevgiler

7/01/2008 05:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba, hoşgeldiniz. tekrar yazılarınızı okuyabilmek büyük mutluluk :)

7/02/2008 01:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

yelda ve Hadiye, hosgeldin dilekleriniz icin tesekkurler.

7/02/2008 06:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, dedigin gibi hersey yavas yavas unutuluyor. Oyle olmasi da iyi bir sey herhalde. Insan devamli olum acisiyla yasayamaz, degil mi? Yorumun icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

7/02/2008 06:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

My Turkish Kitchen, hosbulduk. Biraz gayret gerektirdi ama bir seyler yazabildigim icin mutluyum. Bu arada sen de blog dunyasina hosgeldin.
Sevgiler,

7/02/2008 06:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatma, tesekkurler. Dedigin gibi, alisilmayacak bir sey yok. Boyle olmasinda da mutlaka bir hayir var.
Sevgiler,

7/02/2008 06:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, evet, biraz daha az daginigim artik :) Umarim ilerde daha da iyi olacak.
Sevgiler,

7/02/2008 06:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Aşkolsun ben üvey evlatmıyım?Küstüm!
TUBA&ZEYNEP

7/02/2008 07:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysel, olumun kacinilmazliginin farkinda olmak iyi bir sey ama acisi zor. Ote yandan bir cok dersi ancak aciyla kendimize mal edebiliyoruz.

Tatlilari begendigine sevindim, nane yapragi kullanmayi ben de seviyorum. hem gorsel olarak katkida bulunuyor, hem de ferahlatici bir tadi var.

Sevgiler,

7/02/2008 09:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk, sevgili Fatos. Senden yorum almak da cok guzel.

7/02/2008 09:38:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nunu, sizin de aciniz yeniymis, basiniz sagolsun. Nazik sozleriniz icin tesekkur ederim, hakketmedigimi dusunsem de... Gercekten cok naziksiniz.
Segiler,

7/02/2008 09:43:00 AM  
Blogger zarpandit said...

bir dondun pir dondun canım ablacım ne hos bilgiler vermişsin:)

hayırlı kandiller..(regaib)
bu kandili anlayıp yasamak dualarla gecirmek nasip etsin rabbim inşallah:)

7/03/2008 12:07:00 AM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Merhaba Zinnurcum, birbirinden güzel tatlarla hoşgeldin. Hepsi nefis görünüyorlar, ellerine sağlık.

7/03/2008 01:56:00 AM  
Blogger Unknown said...

Merhaba iyi pazarlar tekrar sizi görmek çok güzel,pastalar enfes yoruma ne hacet ellerinize sağlık,öpüyorum,sevgiyle kalın...

7/06/2008 06:56:00 AM  
Blogger tuba-zeynep said...

Merhabalar Zinnur.
Bu seferki makaronlarım olmadı.Yumurta aklarını sayıyı çoğaltmak için 3'e çıkardım,şekeri 1 kaşık arttırdım.Bu seferde toz karışım az geldi galiba.İçleri durdukça boşaldı,ısırınca dağıldılar.Sence hatam nerde olmuş?
sevgiler tuba&zeynep

7/07/2008 02:54:00 AM  
Blogger Eya said...

Sevgili Zinnur, ölümün hayatımıza yerleşmesi işte böyle birşey,önce kabul edememe, isyan,acı...ama sonraki zamanlarda günlük hayata yumuşak bir geçiş,hemde farkında olmadan,acıyı içimize gömerek..Bence bu da Yaradanın bir mucizesi.Yoksa nasıl yaşanır değilmi? Hoşgelmişsin,tatlılarını görünce çok mutlu oldum, sevgiler

zehra

7/09/2008 12:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba, ben cevap verene kadar sen makaronlari yaptin bile! O konudaki yorumuna yerinde cevap verecegim. Destek verici, nazik yorumun icin tesekkurler.

7/09/2008 06:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Selma, hosbuldukk! Ikramlar icin tesekkurler :)

7/09/2008 06:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yesil Kivi, hosbulduk. Cok tesekkur ederim yorumun icin.

7/09/2008 06:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba, kusura bakma, daha form tutamadim. Yorumlara bile ancak boyle bir kac defada cevap verebiliyorum. Yorumlariniz benim icin cok degerli aslinda.
Sevgiler,

7/09/2008 06:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit_gokhce, ben de senin gecmis Regaip kandilini kutlarim. Guzel fileklerin icin tesekkurler.

7/09/2008 06:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nazife'cigim, hosbulduk, cok tesekkur ederim. Nazli bebegi de kocaman op benim icin, olur mu?

7/09/2008 06:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Derya,hosbulduk. Nazik yorumun icin tesekkurler.

7/09/2008 06:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba, canin sagolsun, makaronlarla bu tur sonuclar insanin s1k s1k basina geliyor. Benim tahminim, senin de tahmin ettigin gibi, kuru malzemenin az gelmis olmasi. Ozellikle, makaron sonucta beze bazli bir kurabiye oldugu icin, arttirdigin her yumurta aki icin, seker miktarini da ciddi sekilde arttirman gerekiyor. Asil tarifteki yumurta aki-seker oranini korumalisin yani.

Bir dahaki sefere yuzunu guldurecek bir sonuc almani dilerim.

7/09/2008 06:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, hosbulduk. Gercekten buyuk acilari kabullenmenin de bir sureci oluyor. Sonucta her sey olmasi gerektigi gibi. Yorumun icin tesekkurler.

7/09/2008 06:21:00 AM  

Post a Comment

<< Home