Ligurya Usulu Zeytinyagli Kek
Bugun Zeytinyaglilar konulu 29. yemek etkinligimiz icin son katilim gunu. Evsahipligimizi yapan Aysel'e bu gorevinde kolayliklar diliyorum. Son zamanlarda yemek etkinliklerine pek katilamadim ama, konu itibariyle ilgi sahama pek uymayan etkinlikler, bende "bu konuya ne uydurabilirim"i tetikledigi icin ozellikle ilgimi cekiyor. Bu etkinlik icin once tarifini Delicious Days'de gordugum Zeytinyagli Cikolatali Mus tarifini denemek istedim. Ama, biraz inceleyince pek degisik gelmedi, ayrica dun cikolatali iki tatli birden yapmis oldugum icin, canim cikolatali yeni bir tatli yapmak istemedi. Tabii tembelligin payi da hatiri sayilir... Bu durumda, elimdeki seceneklerin en kolayini degerlendirmege karar verdim: o da Ingilizce blogumda eskilerde yayimlamis oldugum bu tarifi Turkceye cevirmekti.
Orijinal tarifi Pierre Herme ve Dorie Greenspan'in Desserts kitabinda yer alan bu keki 2005 yazinda yapmisim, resim de eski kameramla cekilmis. Hatirladigim kadariyla evdeki olgunlasmis az miktardaki ahududuyu kurtarmak icin yarim olcu yapmistim, onun icin pek yuksekligi olmayan bir kek olmus. Tabii size tarifi orijinal olculerde yazacagim. Zengin aromali ve yumusacik bir kek oldugunu netlikle hatirliyorum, hatta kafamda yeniden yapilabilecekler listesine kaydetmistim. Tarife gecmeden birkac notum var:
- Bu kekte zeytinyagina ek olarak tereyagi da kullaniliyor. Zeytinyagi daha ziyade lezzet ve yumusaklik vermek icin kullanilmis.
- Her ne kadar tarif taze ahududu icin verilmisse de, tahminimce baska taze meyvalar ya da donmus ahududu ile de yapilabilir.
- Son olarak, bol limon kabugu rendesiyle ovulmus seker bu keke nefis bir aroma veriyor. Limon aromasinin her lokmaya dagilmasina firsat veren bu teknigi baska keklerde de kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, limon kabugunu rendelerken, aci beyaz ic kabugundan mumkun oldugunca kurtulmak.
- 1 3/4 bardak un
- 1 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 bardak seker
- 2 limonun incecik kiyilmis kabugu
- 4 yumurta, oda sicakliginda olacak
- 3 yemek kasigi sut
- 1 yemek kasigi limon suyu
- 7 yemek kasigi eritilmis, hala ilik tereyagi
- 2/3 bardak sizma zeytinyagi
- Yaklasik 2 bardak ahududu
Seker ve incecik kiyilmis limon kabugu rendesini mikserinizin kasesine alin ve karisim butunlesip, mis gibi limon kokuncaya kadar, parmaklarinizin arasinda ovusturun. Yumurtalari ekleyin ve yuksek hizda 3 dakika cirpin. Hizi yavasa indirip, sutu ekleyin. Kuru malzemeyi katin ve sadece karisim butunlesinceye kadar cirpin. Sonra limon suyu, ilik erimis tereyagi ve zeytinyagini da koyup, yine sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin.
Kek hamurunun ucte birini hazirladiginiz kaliba dokun ve yayin. Ahududulari hamurun uzerine serpistirin. Sonra hamurun kalanini ahududu katinin uzerine dokun ve ahududlarin uzerini kapatip, aralardaki bosluklari doldurmasini saglayin. Ahududularin uzerinde cok ince bir hamur kati olacak, bu normal.
Kekinizi 30 ila 33 dakika, ya da ustu kizarip, kalibin kenarlarindan cekilmege baslayincaya kadar pisirin. Firindan cikar cikmaz, servis tabagina alin ve sonra da ters cevirin ki, dogru tarafi ustte olsun. Oda sicakligina sogumasina izin verip, oyle servis yapin.
7 Comments:
Bu etkinlik beni de çok düşündürdü açıkçası. Hala düşünüyorum :))
Guzel bir sey buldun ama sonucta, Burcin. Sekerpareler cok hos duruyordu. Sevgiler,
Sevgili Zinnur ellerine sağlık.Yine süper bir tarif vermişsin sevgiler...
Merhaba kek çok güzel olmuş süper bir tarif bence.Ellerine sağlık sevgilerimle.
Sepil ve Mineli, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,
Bu keki çok beğendim. Katıldığınız için teşekkürler. Ellerinize sağlık. Sevgiyle...
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home