Sunday, October 07, 2007

Sicak Cikolatali Sufle

Bloglarda cok sayida tarifi oldugu icin gecen hafta yaptigim cikolatali sufleyi tarifsizler kategorisine koymustum ama istek uzerine tarifi paylasiyorum. Resimler acele ile ve mutfakta, suni isikta cekildi, bu nedenle iyi cikmadilar ama suflenin tadi guzeldi. Benim son zamanlarda severek uyguladigim bu tarif, Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabindan. Arzu ederseniz, erimis cikolataya kahve granulleri ekleyerek kahveli bir cesitlemesini de yapabilirsiniz.
  • Sufle kaplarini yaglamak icin yaklasik 2 yemek kasigi kadar yumusak tereyagi
  • Sufle kaplarinin icini kaplamak icin yaklasik 2 yemek kasigi toz seker
  • 225 g kucuk parcalara kesilmis cikolata (ben %60 kakao iceren cinsini kullandim.)
  • 1 yemek kasigi tuzsuz tereyag
  • 1 yemek kasigi un
  • 1/3 bardak sut
  • 3 yumurta sarisi
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 4 yumurta aki
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi
  • 1/3 bardak seker
  • Arzu edilirse servis icin 2-3 yemek kasigi pudra sekeri ve hafif tatlandirilmis, cirpilmis sut kremasi
8 tane 170 g lik sufle kabinin ic yuzeylerini once tereyag, sonra toz seker ile kaplayin. Cikolatayi ben mari usulu ile eritin. Ufak bir sahanda tereyagini eritin. Unu ekleyip, birkac dakika karistirarak pisirin. Sutu yavas yavas eklerken, bir yandan da tel cirpici ile cirparak puruzsuz bir karisim elde edin. Devamli cirparak, bir kac dakika bu karisimi pisirin ve koyulasmasini saglayin. Atesten alip, 1 tatli kasigi vanilya ve yumurta sarilarini cirparak katin. Unlu, yumurtali karisiminizi, erittiginiz cikolataya ekleyin ve yine telle cirparak ikisini birbirine yedirin.

Yumurta aklarini, tartar kremi ile birlikte mikserinizin kasesine alin. Bu islemi yaparken kasenin tamamen yagsiz olmasina ozen gosterin. Once yavas hizda, yumurta aklarini kopurtun. Sonra bir yandan mikserinizin hizini yavas yavas arttirirken, bir yandan da sekeri azar azar ekleyerek yumurta aki kopugunuzu hazirlayin. Butun seker eklenip, sert fakat kuru olmayan tepecikler olusuncaya kadar yumurta aki kopugunu cirpin. Sonra bunun 1/4 unu cikolatali karisima katip, karistirmak suretiyle yedirerek, cikolatalin karisimi yumusatin. Kalan yumurta aki kopugunu de ekleyin, ancak gerektigi kadar karistirmaga ve hacmi sondurmemege gayret ederek, aklari cikolatali karisima yedirin.

Hazirladiginiz sufle hamurunu, yaglanmis ve sekerlenmis sufle kaliplarina paylastirin. Kaplarin 3/4 oraninda dolu olmasina dikkat edin. Bu asamada sufle kaplarini strecleyip, 3 gun buzdolabinda bekletebilirsiniz. Servisten 15-20 dakika once, sufle kaplarini bir tepsiye dizip, onden 190C ye isitilmis firina alin. 15 ila 17 dakika, ya da ortalarina batirilmis kurdan nemli kiriklarla cikincaya kadar pisirin. (Kitap, piserken suflelerin ustlerinin catlamasinin normal oldugunu yazmis ama benimkiler catlamadi.) Firindan alir almaz, suflelerin uzerlerine pudra sekeri eleyip, yaninda cirpilmis sut kremasi ile servis edin.


31 Comments:

Blogger munevver said...

Kadir Gecesi hayırlı olsun Zinnur'cuğum. Her şeyden sufle yapmayı seven ben, çikolatalıyı 1. sıraya koydum. Şimdi şu suflelere kim hayır diyebilir? Her zamanki gibi nefis. ne de güzel kabarmış.

10/07/2007 10:50:00 PM  
Blogger meleginmarifetleri said...

selam canım sufkeker harka ellerine sağlık bende beklerim kadir gecen mübarek olsun allah tekrarlarını nasip etsin dualarında bizleride unutma sevgi ve dua ile hoşçakal canım. meleginmarifetleri.blogspot.com

10/08/2007 02:05:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ayy nasıl nasıl gusel kabarmıslar oyle...supperr
kadır gecen mubarek olsun cnm
fıdan

10/08/2007 02:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cok harika bir tarif,ellerinize saglik.hayirli kandiller.

10/08/2007 04:40:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur ne güzel kabarmışlar, bir o kadar da lezzetli görünüyorlar. Ellerine sağlık. Kadir geceniz de hayırlı ve mübarek olsun, sevgiler..

10/08/2007 04:45:00 AM  
Blogger NiNo said...

cok mutlu oldummmmmmmmmmm :D ellerine saglik nefeeeeeesss :D hayir yanlis yazmadim nefes alamadimda yutkunmaktan :D kandilini kutlarim canim sevgiler

10/08/2007 07:56:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Çok güzel görünüyor,canımistedi doğrusu :)


Hayırlı kandiler dilerim,Rabbim bizleri affımağfiret etsin,dualarımızı kabul etsin....Selamlar.....

10/08/2007 01:14:00 PM  
Blogger Nilay Cinisli said...

Sevgili Zinnur,
Sufleler harika görünüyor..Ellerin dert görmesin..Mubarek Kadir gecenizi kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Sevgiler

10/08/2007 03:15:00 PM  
Blogger Burcu Özdoğan said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık
çok nefis görünüyor:) en yakın zamanda yapacağım:)
sevgiler

10/09/2007 12:11:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur hepimiz sufle yapabiliriz belki ama senin tariflerinle bir başka oluyor.O nedenle tarife yoğun talep olmuştur.Ellerine sağlık.Paylaştığın için teşekkürler..
sevgiler...

10/09/2007 12:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

SELAM
sufle çok güzel olmuş.eline sağlık.
sevgiler
hande

10/09/2007 05:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Cok tesekkür ederim sufle tarifini ekledigni görünce cok sevindim . Ama ben pasta yapma konusunda acemiyim 1/3 süt ne demek ? 1/3 ml mi kastediyorsunuz ? 1/8 kasik nasil oluyor ? Tartar kremi ney ? Almanyadan sevgilerle

10/09/2007 03:12:00 PM  
Blogger Yasemin said...

neeee suflemi! ya ben bayiliyorum bu lezzete! milyonlarca tarif topladim ama halen yapmak nasip olmadi. seninki digerlerinde gore en cok kabaranlardan seninkini deniim en iyisi :) ellerine saglik!

10/09/2007 11:54:00 PM  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Canım senin ve ailenin damağını ve çevresini tatlandıran mutlu bir bayram diliyorum.
Sevgiler…

10/10/2007 04:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, hem gecmis Kadir geceni, hem de bayramini kutlarim. Suflelerin kralicesi sensin, senin elinden cikan sekliyle daha guzel olur eminim ki.
Sevgiler,

10/10/2007 12:03:00 PM  
Blogger Ferhanca said...

Sufleyi hep riskli görmüşümdür bir sürüde tarif var ama denemedim bu tarif kafa yattı hele dolapta bekleyipte daha sonra pişirme aşaması güzelll..Bayramdan sonra inşallah denyeceğim.
Bayramınız kutlu olsun ,günleriniz şeker gibi olsun..sevgiler..

10/10/2007 12:59:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur'cuğum,
Bayramını kutluyor, sevdiklerinle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmeni diliyorum.
Sevgiler kocaman,

10/10/2007 11:39:00 PM  
Blogger MAVİ VE PORTAKAL said...

ÖZLEDİYSEN GİT BUL
KIRDIYSAN AF DİLE
KIRILDIYSAN AFFET
SEVİYORSAN SÖYLE
ÇÜNKÜ;
BU GÜN BAYRAM...

http://maviveportakal.blogspot.com/

bayramınız kutlu olsun

10/11/2007 12:11:00 AM  
Blogger NiNo said...

bayraminiz seker gibi gecsin nice bayramlari birlikte kutlayalim sevgiler

10/11/2007 01:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melek, Fidan, Senem, Ufuk, Oya ve Perihan, ben de sizin gecmis kandiliniz ve onumuzdeki Ramazan bayraminizi kutlarim. Yorumlariniz ve dilekleriniz icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

10/11/2007 03:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay ve Nino, size de nazik yorumlariniz ve kandil tebriginiz icin tesekkur ederim. Bayraminizi da simdiden kutlamis olayim.
Sevgiler,

10/11/2007 04:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, tesekkurler :)

10/11/2007 04:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cok naziksin. Tesekkurler ve sevgiler,

10/11/2007 04:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hande, sagol. Benden de sana sevgiler,

10/11/2007 04:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Almanya'dan yazan isimsiz yorumcum, 1/3 sut degil 1/3 bardak sut seklinde geciyor tarifte. Bir problem yok umarim orda? 1/8 tatli kasigi icin burda olcek var ama sizde yoksa ve kestirmekte zorlaniyorsaniz, iki tutam kullanabilirsiniz. Tartar kremi, yumurta aklarina katiliyor ve cirpildiginda kopugun daha kararli olup, su salmamasini sagliyor. Uzumden elde edilen bir beyaz toz. Bu sizde yoksa, yumurta aklariniza cirpmadan biraz limon suyu katarak benzer bir etki elde edebilirsiniz. Ya da hic kullanmayin. Bu tarifin olmazsa olmazi degil kesinlikle.
Sevgiler,

10/11/2007 04:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, acikcasi daha once denediklerimde bu kadar kabarmamisti, seni yaniltmamak adina yazayim dedim. Sanirim bu sefer 8 porsiyonluk malzemeyi 7 kalipta pisirdigimden boyle costu :) Ama tadinin arkasinda duruyorum kesinlikle.
Sevgiler,

10/11/2007 04:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, Burcin, Fatos ve Nino, bayram tebrikleriniz icin tesekkurler. Ben de size mutlu bayramlar diliyorum.
Hepinize sevgiler,

10/11/2007 04:14:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Iyi bayramlar Zinnur Hocam :)

Itir.

10/11/2007 08:57:00 PM  
Blogger bir demet feslegen said...

Zinnur'cuğum
İşte beklediğim tarifff...Çok teşekkürler
Sevgiler

10/18/2007 12:04:00 PM  
Anonymous vilma said...

Zinnur hanım'cığım yine eski bir tarif hakkında sorum olacak ,servisten 15-20 dk evvel derken buzdolabından çıkartıp dışarıda bekleme süresi demek istediniz herhalde ,teşekkürler.

11/13/2012 09:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Vilma, buzdolabindan direk firina alabiliyorsunuz, bekletmek gerekmiyor. Firina girisi ile servise konulmasi arasindaki pisme suresi icin verdim 15-20 dakikayi.
Sevgiler...

11/13/2012 10:12:00 AM  

Post a Comment

<< Home