Ananasli Mini Miniler
Istek uzerine parantez icinde kirmizi fontla Ingilizce olculeri de ekledim.
Bu sirinleri yeni dogum yapan komsuma gotururum diye yapmistim ama afiyetle biz yedik. Yok, vazgecilemeyecek lezzette olduklarindan degil, baska nedenlerle programimizi degistirmek zorunda kaldigimizdan boyle oldu. Gerci sirinler gercekten lezzetliydiler, bir o kadar da tehlikeli... Cerez gibi yendiler, bir bardak cayin yaninda kac tane birden yedigimizi bardagin yaninda biriken altliklardan anladigimizda, is isten coktan gecmisti.
Tarifi Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindan aldim. Asil tarifte cok miktarda badem ezmesi kullaniliyordu. Payard, marzipan degil de, badem ezmesi kullanilmasi gerektigine de ayrica dikkat cekmis. Benim elimin altinda ise az miktarda, kurumaya meyletmis marzipan vardi, ve bu minileri yapmaya gayet kararliydim. Payard'in uyarisina kulak asmadim. Malzemem yettigince yaparim deyip, tarifi 6 ya boldum. Garip kusuratlarla ugrasmak isime gelmediginden, miktarlari yuvarladim. Sonucta guzel bir sey cikti ortaya, ama tatlinin aslinin, benim yaptigimla uzaktan, yakindan alakasi olmadigini soylese cikip da birisi, agzimi acacak halim yok. Cunku dedigim gibi epey uzaklastim asil tariften. Size kitaptaki haliyle yazacagim ama, cunku sanirim boylesi daha garantili...
Badem ezmesi ve kayisi marmeladini mikserinizin kasesine alin, orta hizda iyice yumusayip, butunlesinceye kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin. Her yumurtanin eklenmesinden sonra, iyice cirpip karisimin butunlesmesini saglayin. Ayni islemi yumurta sarilari icin de tekrarlayin. Hizi dusurup unu, arkasindan da erimis tereyagini ekleyin.
S1kma tupunuzu hazirladiginiz hamurla doldurun. Kagit altliklarin 3/4 unu dolduracak sekilde iclerine hamur s1k1n. Her pötifurun uzerine bir minik ananas kubu koyun. Uzerlerine pudra sekeri eleyin. 20-28 dakika ya da miniler altin gibi kizarincaya kadar pisirin. Firin tepsisinin uzerinde sogutun. Agzi s1k1ca kapali bir kapta bir hafta saklayabilirsiniz.
Bu sirinleri yeni dogum yapan komsuma gotururum diye yapmistim ama afiyetle biz yedik. Yok, vazgecilemeyecek lezzette olduklarindan degil, baska nedenlerle programimizi degistirmek zorunda kaldigimizdan boyle oldu. Gerci sirinler gercekten lezzetliydiler, bir o kadar da tehlikeli... Cerez gibi yendiler, bir bardak cayin yaninda kac tane birden yedigimizi bardagin yaninda biriken altliklardan anladigimizda, is isten coktan gecmisti.
Tarifi Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindan aldim. Asil tarifte cok miktarda badem ezmesi kullaniliyordu. Payard, marzipan degil de, badem ezmesi kullanilmasi gerektigine de ayrica dikkat cekmis. Benim elimin altinda ise az miktarda, kurumaya meyletmis marzipan vardi, ve bu minileri yapmaya gayet kararliydim. Payard'in uyarisina kulak asmadim. Malzemem yettigince yaparim deyip, tarifi 6 ya boldum. Garip kusuratlarla ugrasmak isime gelmediginden, miktarlari yuvarladim. Sonucta guzel bir sey cikti ortaya, ama tatlinin aslinin, benim yaptigimla uzaktan, yakindan alakasi olmadigini soylese cikip da birisi, agzimi acacak halim yok. Cunku dedigim gibi epey uzaklastim asil tariften. Size kitaptaki haliyle yazacagim ama, cunku sanirim boylesi daha garantili...
- 750 g (10 oz) badem ezmesi
- 2 yemek kasigi kayisi marmeladi
- 5 yumurta
- 3 yumurta sarisi
- 81 g (1/2 cup plus 1 tbs) un
- 200 g (1 3/4 sticks) erimis tereyagi
- Soyulmus, ortasi cikarilip dilimlenmis ve 1/2-2/3 cm lik kuplere kesilmis bir ananas
Badem ezmesi ve kayisi marmeladini mikserinizin kasesine alin, orta hizda iyice yumusayip, butunlesinceye kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin. Her yumurtanin eklenmesinden sonra, iyice cirpip karisimin butunlesmesini saglayin. Ayni islemi yumurta sarilari icin de tekrarlayin. Hizi dusurup unu, arkasindan da erimis tereyagini ekleyin.
S1kma tupunuzu hazirladiginiz hamurla doldurun. Kagit altliklarin 3/4 unu dolduracak sekilde iclerine hamur s1k1n. Her pötifurun uzerine bir minik ananas kubu koyun. Uzerlerine pudra sekeri eleyin. 20-28 dakika ya da miniler altin gibi kizarincaya kadar pisirin. Firin tepsisinin uzerinde sogutun. Agzi s1k1ca kapali bir kapta bir hafta saklayabilirsiniz.
47 Comments:
Merhaba Zinnur
Bunlar çok şirinler. Yaşadığım yerde hazır badem ezmesi satılmıyor. Ama elimde badem unu var. Badem ezmesini nasıl elde edebilirim?
Eline sağlık canım...Badem olunca işin içinde çok lezzetli olduğu şüphe götürmez:)
Afiyet olsun sizlere...
Selamlar....
Merhaba Zinnur, ne ho görünüyor bunlar.
Ellerine sağlık.
Icinde ananas olsun bana yeter... Cok seker gorunuyorlar. Illa kayisi marmelati kullanmali mi?
Sevgili Zinnur,
Uzun zaamn oldu sayfana uğramayalı.Şimdi fırsat bulup geldiğimde çok şık ve leziz tarfilerle karşılaşmanın mutluluğunu ve keyfini yaşıyorum adeta.))
Yine müthiş miniler hazırlamışsın ellerine sağlık Zinnur'cuğum.
Benimde 1 paket marzipanım var onu belki deneyebilirim.
Sevgilerimle.
Harika seylere benziyorlar, ellerinize saglik ama sizden bir ricam olacak. Acaba olculeri Amerikan olculeri ile tekrarlamaniz mumkun mu? Benim 81 gr'i bulmam hayatta mumkun degil. Biliyorum bundan onceki tariflerinizi degistirmeniz mumkun degil ama hic olmazsa bunu yazabilir misiniz? Cok tesekkurler..
bayilirim ananasa! super bir tarif nefis resimler! ellerine saglik canim!
minik şeylerin en tehlikeli yanı,ne kadar yedigini farkedene kadar epey zaman geçmesi..ellerine sağlık,gerçekten harika görünüyorlar.slmlar.
Zinnurcuğum yine süper bir şey yapmışsın ellerine sağlık ...
Sevgiler Serpil
Fatos, kolay yolu 450 g badem ununu, 450 g pudra sekeri ve 3 yumurta aki ile robotta cekmekmis. Ama bunun icinde cig yumurta olmasi kullanim suresini kisitladigi gibi, saglikla ilgili sorular da getiriyor beraberinde. Bunun yerine seker surubu (glikoz), badem unu ve pudra sekerini de karistirarak yapabilirsin.
Sevgiler,
Serinmavi, tesekkurler.
Lavantin, gercekten sirinlerdi. Yorumun icin tesekkurler.
Devletsah, istedigin baska marmeladi kullanabilirsin. Sanirim marmeladin eklenmesi, badem ezmesine daha akiskan bir doku veriyor.
Sevgiler,
Gul, tesekkurler. Cok gosterisli degil bu minik tatlilar ama caya, kahveye guzel eslik ediyorlar. Belki sen de benim yaptigim gibi tarifin tumunu degil ama bir kismini deneyebilirsin.
Sevgiler,
Sunrise, bu haftasonu Ingilizce olculeri eklemeye calisacagim.
Sevgiler,
Yasemin, tesekkurler...
Suheyla, cok dogru dedigin. Biz gec farkettik ama... :)
Sevgiler,
Cok tesekkur ederim Serpil.
Sevgiler,
Zinnur merhabalar,
Hersey harika sitende, ellerine saglik. Ancak , ben aylar once senin burada " pirasali quiche" tarifi gormustum, ama bugun depelendim bulmak icin , nafile :( Lutfen bana buraya linkini koyarsan , buradan kolayca alir, hemen save ederim dosyama. Tesekkurler yardimlarin icin simdiden.
Zeynep
Zeynep, tesekkurler. Epey dusundum tasindim, bu sitede Pirasali Kis olmadigindan eminim. Ama Ingilizce sitemde arkadasim Ceyda, Kuskonmazli Kis tarifi vermisti cook once. O olabilir mi bahsettigin?
Sevgiler,
hem ananas hemde mini hemde sizden harika ellerinize saglik yaptiklarinizi tadan biri olmayi cok isterdim :D sevgiler
merhaba Zinnur,
Cok tsk. ederim. evet gormus oldugum tarif bu idi:) Demek ki ben diger ing,, sitenden okumustum tarifi, ama hatirlayamadim dun bir turlu:) Hemen aldim tarifi dosyama , sagolasin. Insallah yarin yapacam bunu, Tekrar tsk.ler sana .. ,
Zeynep
çok cici bunlar ya hele içinde de badem ezmesi varki süperrr
ellerine sağlık
E BEN BU BLOĞA HAYRAN OLMAYAYIM MII !! BAKIP BAKIP AĞZIMIN SUYUNU SİLMEYEYİM Mİ !! ZİNNUR TADINI BİLMEM AMA RESİMLER İŞTAH AÇICI HER ZAMAN Kİ GİBİ..ELLERİNE SAĞLIK
Zinnur merhaba,
Bugun ben yaptim bu asparagasli kisi, aksam yemegimin yanina ek olarak hazirlayip pisirdim. Gercekten cook guzel cok.. Elim alisti artik yaparim yine. Aslinda farkli sebzelerle de denemek isterim ayni tarifi, bir dahaki sefere.
Cok sagol Zinnur yardimlarin icin .
Sevgilerimle
Sevgili Zinnur,
Sana ve ailene hayırlı ramazanlar diliyorum canım.
Sevgiyle,huzurla ve mutlulukla kalın..
Hayırlı ve bereketli ramazanlar diliyorum canım...sevgi ve selamlar.....
Nino, keske ikram edebilseydim!
Sevgiler,
Yesim, evet, gercekten ana malzeme badem ezmesi oldugundan biraz masraflilar, ote yandan minik olduklarindan bereketliler.
Burcin, cok tesekkur ederim :)
Sevgiler,
Zeynep, ne guzel! Cok sevindim memnun kalmis olmana. Ceyda'ya da haber verecegim yarin.
Sevgiler,
Sevgili Gul ve Serinmavi,ben de sizlerin Ranazaninizi kutluyorum. Bu ayin hepimiz icin hayirlara vesile olmasini diliyorum.
Sevgiler,
Cok tesekkurler Amerikan olculeri icin. Cok da kusurluymus, sizi cok ugrastirmis olmali cevirmek. Cok ama cok tesekkurler.
Sevgiler
Zinnur'cugum,
Merhaba uzun bir aradan sonra. Bizim de tatilimiz bitti ve donduk evimize.
Tarifte gecen badem ezmesi, badem unu mu yoksa marzipan disinda ona benzer birsey m??
Sordum ama sen zaten cevaplamissin Zinnur'cugum. Ellerine saglik cok guzel bir tarif, ben de deneyecegim:)
Mmmm nefiss olmuşlardır, eminim.
Sevgiler
Sevgili Zinnur, sana 5 Eylül'de 22 Ağustos'ta yazdığım mail'i tekrar gönderdim. Herhalde yine eline geçmedi. Çok acil bir şey değil, büyük bir problem değil, merak edecek bir şey yok. zinnur@doganata.gmail.com adresine gönderdim mail'leri, bir hata mı yaptım?
Çok sevgilerimi gönderiyorum.
Leyla
Leyla, iki adresim var benim:
zinnur.doganata@gmail.com ve zinnur@doganata.us. Demek ondan gelmemis emailler. Ama sana mailin yerine ulasamadigina dair haber gelmemesi garip. Bu iki adresten birine tekrar yollayabilir misin?
Sevgiler,
Sunrise, rica ederim, hic ugrastirmadi.
Sevgiler,
Hanife'cigim, hos geldiniz evinize. Artik biraz dinlenmek lazim herhalde size, bize tatil donusu hep oyle oluyor da :) Biraz da buruk oluyor insanin ici, degil mi? Neyse ki kucukler donunce evlerine, mutlu oluyorlar ve onlarin hali insani biraz oyaliyor.
Marzipna ve badem ezmesi farkli seyler, almond paste ve marzipan adlariyla, cok benzer ambalajda satiliyorlar burda. Malzemeleri ayni: badem unu, seker ve glikoz. Ama marzipanin seker miktari daha fazla ve yogurulup, sekillendirilmege daha uygun yapisi var. Digerinin ise badem tadi daha belirgin ve daha cok kek, kurabiye yapiminda kullaniliyor. Benim de bildigim bundan ibaret.
Sevgiler,
Eda, tesekkurler ve sevgiler.
Zinnur hanım merhaba, blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum, hergün yeni bir şey eklenmiş mi diye bakıyorum hevesle, bu tarifinizde çok güzel görünüyor,özellikle benim gibi cupcake meraklısı biri için çok güzel, hemen çıktısını aldım deneyeceğim. Macaron tarifinizi denemiştim ve ayrıntılı anlatımız sonucunda çok da güzel oldular, tekrar teşekkürler. Ben de sizlerden heves edip yeni bir blog sayfası kurdum, henüz çok acemice:), burada resimleri de koydum. Size sormadan sizden de bahsettim, umarım sorun olmaz. Bir göz atar fikirlerinizi söylerseniz çok sevinirim. adresim cupcakeshome.blogspot.com , sevgiler.
Blog yazarlarının buluşma noktası açıldı.http://kendinanlat.blogspot.com.
Katılın!!
merhabalar,
Ellerinize saglik, mini ananaslar pek bi guzel gozukmekte:)) Tarifteki un miktari gercekten 100 kadar mini kagit konulacagina gore, bu kadar miktara yeterli mi acaba?? Yoksa ben mi yanlis okudum , un miktari 1/2 cup+ 1 tbs. Tekrar bir teyid eder miydiniz ltf.
Cok cok tsk.ler
Tulay
merhabalar,
Ellerinize saglik, mini ananaslar pek bi guzel gozukmekte:)) Tarifteki un miktari gercekten 100 kadar mini kagit konulacagina gore, bu kadar miktara yeterli mi acaba?? Yoksa ben mi yanlis okudum , un miktari 1/2 cup+ 1 tbs. Tekrar bir teyid eder miydiniz ltf.
Cok cok tsk.ler
Tulay
9/23/2007 07:59:00 PM
Tulay, kusura bakma, cevabim gec kaldi. Bir daha baktim, verilen olculer dogru. Ayni konu beni de biraz dusundurmustu yaparken, suluca bir hamur oluyor ama mini mini mafin kaplari ile yapildiginda problem olmuyor. Daha buyuk kaplara yapilsa ne olur bilemem. Tahminimce, badem ezmesi koyulasmasi konusunda yardimci oluyor.
Sevgiler,
Gokce, yeni blogun hayirli olsun. Ellerine saglik, cok guzel seyler yapmissin. Ilk tariflerinden birinin de makaronlar olmasi ayrica hosuma gitti.
Sevgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home