Turk Gecesi: Kandil Simidi
Turkce yemek bloglari aleminde Ayse'nin duzenledigi yeni bir Turk Yemek Etkinligi var. Bu ayin temasi Turk Gecesi. Tarifler Ingilizceye de cevrilecekmis. Ayse'ye bu guzel fikri icin tesekkur ediyor ve tariflerin derlenmesi konusunda kolaylik diliyorum.
Bugun katilimin son gunu oldugu icin aklimdaki diger bazi tarifleri yetistiremedim, yeni yaptigim ve resimleri elimin altinda olan kandil simidi ile katilmaga karar verdim. Gerci tarifi bircok blogda verildi simdiye kadar, ama kandil simidini sadece yilin 5 gecesi yemeyi dusunemeyecek kadar sevdigim icin, bir tarif de benden diyorum. Mayalisi oluyor, kabartma tozu ile yapilani oluyor, hepsi ayri guzel. Benimkisi bir cesit sunger ile on mayalandirilarak yapilan cinsi. Tarifi Ayla Esen Algar'in cok sevdigim Classical Turkish Cooking kitabindan aldim. Ben 10 simitlik tariften 20 daha kucuk halka cikardim, ama size tarifi kitaptaki haliyle yaziyorum.
Sungeri Icin
Hamuru hazirlamak icin, un ve tuzu mutfak tezgahiniza birlikte eleyin. Ortasini acin. Bosluga mahlebi, yumurtayi, sungerinizi ve kucuk parcalara kestiginiz tereyagini koyun. Once parmak uclarinizla ortadaki malzemeleri karistirin, sonra etraftaki unu da yavas yavas katistirarak hamurunuzu olusturun. Yumusak, duzgun bir hamur elde edinceye kadar yogurun. Hamurunuzu yuvarlayip, yaglanmis bir kaseye alin. Uzerini kapatip, ilik bir kosede 20 dakika dinlendirin.
Hamurunuzu unlanmis tezgahiniza alin ve 10 esit parcaya ayirin. Her bir parcayi top gibi yuvarlayin. Uzerlerini temiz bir mutfak havlusuyla kapatip, 15 dakika da boyle bekletin.
Her bir hamur topunu 30 cm lik bir halat gibi sekillendirin ve simit sekline sokun. Hafif yaglanmis firin tepsisine yerlestirin.
Yumurta sarisi ve sutu karistirip, simitlerin uzerine bolca surun. Uzerlerine arzuya bagli olarak susam ya da corekotu serpeleyin. 15 dakika da bu halde dinlendirdikten sonra 190 Cye onden isitilmis firinda 25 dakika, ya da uzerleri guzelce kizarincaya kadar pisirin.
Afiyet olsun.
Bugun katilimin son gunu oldugu icin aklimdaki diger bazi tarifleri yetistiremedim, yeni yaptigim ve resimleri elimin altinda olan kandil simidi ile katilmaga karar verdim. Gerci tarifi bircok blogda verildi simdiye kadar, ama kandil simidini sadece yilin 5 gecesi yemeyi dusunemeyecek kadar sevdigim icin, bir tarif de benden diyorum. Mayalisi oluyor, kabartma tozu ile yapilani oluyor, hepsi ayri guzel. Benimkisi bir cesit sunger ile on mayalandirilarak yapilan cinsi. Tarifi Ayla Esen Algar'in cok sevdigim Classical Turkish Cooking kitabindan aldim. Ben 10 simitlik tariften 20 daha kucuk halka cikardim, ama size tarifi kitaptaki haliyle yaziyorum.
Sungeri Icin
- 1 tatli kasigi kuru maya
- Bir tutam seker
- 1/4 bardak ilik su
- 1/4 bardak un
- 1 1/2 bardak un
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 1 dolu tatli kasigi mahlep
- 150 g oda sicakliginda tereyagi (hala biraz sertligi kalmis olacak)
- 1 yumurta
- 1 yumurta sarisi
- 1 yemek kasigi sut ya da sut kremasi
- Susam veya corekotu
Hamuru hazirlamak icin, un ve tuzu mutfak tezgahiniza birlikte eleyin. Ortasini acin. Bosluga mahlebi, yumurtayi, sungerinizi ve kucuk parcalara kestiginiz tereyagini koyun. Once parmak uclarinizla ortadaki malzemeleri karistirin, sonra etraftaki unu da yavas yavas katistirarak hamurunuzu olusturun. Yumusak, duzgun bir hamur elde edinceye kadar yogurun. Hamurunuzu yuvarlayip, yaglanmis bir kaseye alin. Uzerini kapatip, ilik bir kosede 20 dakika dinlendirin.
Hamurunuzu unlanmis tezgahiniza alin ve 10 esit parcaya ayirin. Her bir parcayi top gibi yuvarlayin. Uzerlerini temiz bir mutfak havlusuyla kapatip, 15 dakika da boyle bekletin.
Her bir hamur topunu 30 cm lik bir halat gibi sekillendirin ve simit sekline sokun. Hafif yaglanmis firin tepsisine yerlestirin.
Yumurta sarisi ve sutu karistirip, simitlerin uzerine bolca surun. Uzerlerine arzuya bagli olarak susam ya da corekotu serpeleyin. 15 dakika da bu halde dinlendirdikten sonra 190 Cye onden isitilmis firinda 25 dakika, ya da uzerleri guzelce kizarincaya kadar pisirin.
Afiyet olsun.
9 Comments:
Kıyır kıyır mis gibi olmuşlar, ellerine sağlık. Ben de katılıyorum sana yılın bir kaç günü ile sınırlı olması konusunda...Çok severim.
Sevgiler
slm..aslında birçok blog yayınlamış olabilir ama senin tariflerinin her zaman özel bir yeri vardır,denenmesi gereken tariflerdir çogu.ve ben açıkcası mayalı bir kandil simidi hiç denemedim..ellerine sağlık çok güzel görünüyor.slmlar.
cok severim kandil simidini harika gorunuyor gecmiste olsa kandiliniz mubarek olsun
Eda, tesekkurler. Kandil simidi cay saatlerine de cok guzel yakisiyor, degil mi? Ben de cok seviyorum.
Sevgiler,
Suheyla, cok naziksin, tesekkurler. Mayali olmakla beraber asiri kabarmiyor aslinda. Ben de mayasiz olanini denemek istiyorum bir dahaki sefer. Bakalim o nasil oluyormus.
Sevgiler,
Nino, ben de senin kandilini kutlarim. Yorumun icin tesekkurler.
Sevgiler,
Sevgili Zinnur,
Türk Gecesi'ne katılımınızdan dolayı yine yeniden teşekkürler.
Tariflerimiz biraraya geldi lezzetine lezzet kattı..
Ellerinize sağlık
Sevgilerle
HEVESLI kandil simidi tarifiniz dogru guzel bende bazen yapiyorum onceleri baska bir maya kullanmistim istedigim gibi olmamisti daha sonra yuvamaya kullandim memnun kaldim tum mayali lezzetlerde yuvamaya kullaniyorum gelen misafirlerde memnun kaliyor sizinkide guzel olmustur muhakkak hem bilmeyenlerede fikir vermis oluyorsunuz basarilarinizin devamini dilerim
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home