Sunday, February 18, 2007

YE# 19: Baharatli, Bol Kuru Meyvali ve Yemisli Kekler

Birkac seferdir katilamadigim Yemek Etkinliklerimizin bu ayki konusunu evsahibemiz Aysenur, Kek olarak belirlemis. Bizim Pastane'nin bir ilgi sahasi da kekler olduguna gore, bu sefer mutlaka katilmaliyim dusuncesiyle erkenden keklerimi yaptim. Keklerin malzeme listeleri ilk bakista benzerlik gosteriyorsa da, lezzet ve doku olarak oldukca farkli iki sonuc cikti ortaya.
YE'ler icin mutfaga girdigimde, ne hikmetse, mutlaka bekledigimin disinda bir seyler oluyor. Bu sefer de bu kural bozulmadi: ilk denedigim kek tahminimden oldukca farkli cikti, digeri ise yanlis bir hesap sonucu kaliptan tasti ve yari yariya ziyan oldu. Yine de iki yeni tarif deneyebildigim ve sizlerle paylasabildigim icin mutluyum. Eminim ki bu etkinlik, tatli repertuvarlarimiza cok degisik kekler katacak. Aysenur, guzel konu secimin icin tesekkur ediyor ve kolayliklar diliyorum.

Pain d'Epices

Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindaki istah acici resmini gordugumden beri, Fransizlarin bu meshur baharatli kekini yapmak istiyordum. Beni motive eden bir diger konu da bu tarifin su anda buyuk kizimin yasadigi Alsace yoresine ait oldugunu ogrenmek oldu. Mutfagimda oturup, aksam cayinin yaninda bir dilim pain d'epices yerken, Zeynep'in de cok uzakta, baska bir mutfakta ayni seyi yapiyor olabilecegini dusunmek hosuma gitti; hatta bu hayali paylasim aramizdaki mesafeyi kisaltmis gibi geldi bana.

Bu kekin icine evde buldugum her turlu kuru yemis ve kuru meyvayi kattigim icin kesildiginde oldukca renkli ve guzel bir goruntusu oldu. Gordugunuz gibi baharattan yana da oldukca zengin bir kek. Maalesef bizde yildiz anason bulunmadigindan ben kullanamadim ama olsaydi sanirim cok yakisacakti. Dikkatinizi cekmistir belki, malzemeler arasinda ne yumurta, ne de yag var. Tadini icindeki yemisler ve baldan aliyor. Ben evde bulunan cesitli ballardan bir an once bitmesini istedigimi sectim ki, bu bir hataydi. Hani sade, icinde kullanilan cikolataya gore ya cok lezzetli, ya da hic bir ozelligi olmayan tatlilar vardir ya, bu kek de sanirim kullanilan bali gosteren, hatta karakterini ondan alan bir kek. Deneyecekseniz, sevdiginiz bir balla yapmanizda fayda var; Francois Payard'in tavsiyesi ise cam bali kullanilmasi...

Uzun laftan sonra sonuca gelecek olursak, Pain d'Epices'i yaptiktan sonra agiz tadiyla yemek icin, 3 gun kadar beklememiz gerekti. Bu sure icinde, kek icindeki bol kuru meyvanin etkisiyle yumusadi ve lezzetlendi. Eger beklemeden tadarsaniz, hayal kirikligina ugrayabilirsiniz, zira biraz lastikimsi oluyor ilk birkac gun. Ucuncu gunku yumusamis haliyle bile, her zevke hitap etmeyebilir. Ben sevdim, ozellikle caya cok guzel eslik ettigini dusundum. Esim de kahveye yakistirdi, fakat bu keki guzel kilanin daha cok icindeki yemis ve meyva oldugunu soyledi; bir de yaninda icilen kahveyi ikinci planda birakmiyor olmasi hosuna gitmis. Dorduncu gun, kalan keki ekmek gibi dilimleyip kizarttik ki, o sekilde de lezzetliydi. Buna ragmen, Pain d'Epices'i klasik bir meyvali kek beklentisiyle tatmamak lazim, cunku doku ve lezzet olarak boyle olmuyor. Asagidaki malzemeden iki tane kek cikiyor.
  • 1 bardak (336 g) bal
  • 1 3/4 bardak (413 g) su
  • 3/4 bardak (150 g) seker
  • 2 parca yildiz anason
  • 2 bardak (170 g) cesitli kuru yemis (hafif cekilmis ya da bicakla kucultulmus badem, ayiklanmis fistik, findik, ceviz ve dolmalik fistik karisimi)
  • 1 bardak (150 g) kuru meyva karisimi (1/2- 3/4 cm buyuklukte kesilmis kuru kayisi, kuru incir, hurma ve kuru erikten esit miktarlarda kullanabilirsiniz.)
  • 1/4 bardak (45 g) siyah kuru uzum
  • 1/4 bardak (45 g) sari kuru uzum
  • 1 limon kabugu rendesi
  • 1 portakal kabugu rendesi
  • 1 yemek kasigi arti 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi tarcin
  • 1/4 tatli kasigi muskat
  • 1/4 tatli kasigi dovulmus karanfil
  • 1 tutam tuz
  • 3 bardak (435 g) elenmis un
  • 2 yemek kasigi rom (yerine portakal suyu kullandim)
Firininizi 175 Cye isitin. Iki tane 20 cmx10 cm lik kek kalibini yaglayip, iclerine un serpin. Kaliplarinizi buyuk bir firin tepsisinin uzerine koyun.

1 3/4 bardak su, bal, seker, kullaniyorsaniz rom, ve yildiz anason parcalarini bir tencereye alin ve kaynama noktasina getirin. Un disindaki diger butun malzemeyi de baska bir kasede birlestirin.

Anason parcalarini cikardiktan sonra, sicak balli karisimi meyva-yemis karisiminin uzerine dokun. Ara sira karistirarak bu sekilde 5 dakika dinlendirin. Sonra unu katin ve karistirin. Bu sekilde de 2-3 dakika dinlendirin.

Hamurunuzu kaliplariniza esit sekilde paylastirin. Kaliplari, icinde bulunduklari firin tepsisiyle firininiza alin. 45-50 dakika ya da ortaya saplanan kurdan minik, nemli birkac kirintiyla cikana kadar pisirin. Kekleri bir izgaraya alip, tamamen sogutun.

Kaliptan cikardiktan sonra saranla sarip, servis yapmadan uc gun oda sicakliginda bekletin. Kekler ayrica hava gecirmeyecek sekilde sarilip, 1 ay kadar bir sure icin derin dondurucuda muhafaz edilebilir.

Havuc, Kuru Erik ve Kuru Uzumlu Kek

Denedigim ikinci kek bildigimiz klasik meyvali keklere daha yakindi lezzet ve doku olarak. Maalesef, olmasi gerekenden daha kucuk bir kalipta pisirmege calisinca tasti ve buyuk olcude ziyan oldu. Iyi ki kalibi bir firin tepsisinin icine koymusum, boylelikle bir de firin temizlemem gerekmedi. Bu lezzetli kekin tarifini Abby Mandel'in Cuisinart Classroom kitabinda buldum, yani aslinda mutfak robotu icin dusunulmus bir tarifti ama benim robotum cok eski ve kucuk oldugundan, normal mikserle yapilacak sekilde biraz degistirmem gerekti. S1kca peklik ceken kucuk kizima, kek bahanesiyle biraz kuru erik yediririm diye dusunmustum ama, zaten yarim olcu yaptigim ve onun da yarisini alttaki tepsiden kazimam gerektigi icin bu lezzetli kekten istedigimiz kadar yiyemedik. Artik bir dahaki sefere... Size tarifi kitaptaki malzeme listesiyle veriyorum. Yani buyukce, ortasi delikli kalipta pisirilmis bir kek olacak.

  • 2 bardak (285 g) un
  • 2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1/4 tatli kasigi muskat
  • 1/4 tatli kasigi yenibahar
  • 1 yemek kasigi tarcin
  • 7 buyuk cekirdekleri cikarilmis ve kucuk parcalara kesilmis erik kurusu
  • 3/4 bardak (85 g) kabaca cekilmis ceviz
  • 5 orta boy (270 g) yikanip, soyulmus ve rendelenmis havuc
  • 4 yumurta
  • 2 bardak (400 g) seker
  • 1 1/2 bardak zeytinyag
  • 3/4 bardak iri, sari kuru uzum
  • Arzu edilirse 2 yemek kasigi pudra sekeri (ben kullanmaga gerek gormedim)
12 bardak malzeme alacak buyuklukte, ortasi delikli kek kalibinizi yaglayip, unlayin. Firininizi 160C ye isitin. Un, kabartma tozu ve sodasi, tuz ve baharatlari karistirin. Karisimin 1 yemek kasigi kadar miktarini buyuk bir kapta, cekilmis ceviz ve kuru eriginizle harmanlayin. Ayni kaba, rende havucunuzu da koyup karistirin.

Seker ve yumurtanizi mikserde, koyulasip, rengi acilanan kadar cirpin. Yaginizi da yavas yavas ekleyip, cirpmaga devam edin. Ara sira, mikseri durdurup, alttan karistirarak, butun malzemenin karismasini saglayin. Son olarak, kuru malzemenizi (un, kabartma tozlari, tuz) de ekleyip, sadece un gozden kaybolana kadar karistirin.

Hamurunuzu, havuc, erik ve ceviz karisiminin uzerine dokun; uzumleri de ekleyip, buyuk bir kasikla butun malzeme butunlesecek sekilde karistirin. Hamuru hazirladiginiz kek kalibina alip, uzerini duzleyin. 55 dakika ya da kurdan testini gecene kadar pisirin. 10 dakika soguttuktan sonra kaliptan cikarip, tamamen sogutun. Arzu edereniz, uzerine pudra sekeri serperek servis yapin.

Ben denemedim ama, bu kek 3 tane 20 cm lik kaliba paylastirilarak pisirilip, pasta yapilabilirmis. Bu durumda krem peynirli bir kremanin yakisacagini soyluyor kitap.

38 Comments:

Blogger limoncicegi said...

ben ilk iki fotografi goremiyorum... herkes gorebiliyormu ?

2/19/2007 08:05:00 AM  
Blogger hanimis said...

Ben de ilk iki fotoğraf dışındakileri göremiyorum..

2/19/2007 02:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Limon Cicegi, blogger ile basim dertte benim. Bu iletiyi ilk yayimladigimda hic problem yoktu, sonra ilk uc resim yok oldu. Onlari tekrar yayimladim, bu sefer de son iki gitti. Simdi onu da hallettim, bakalim sirada ne var?

Haber verdigin icin tesekkurler.

2/19/2007 06:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hanimis, ne oluyor ben de anlamadim. Simdi kendimce duzelttim, umarim yine buharlasip gitmezler resimler.
Sevgiler,

2/19/2007 06:27:00 PM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur ellerine saglik, pain d'epices'e (yani baharatli ekmek) bayilirim. Senin tarifin cok zengin cidden, cok istah acici gorunuyor. Ben de kesinlikle senin gibi caya eslik edince seviyorum (yoksa cay mi pain d'epices dilimine eslik ediyor:)). Alsace kokenine gelince -bir arala ben de zeytindali'nda yayinlamak icin arastirmistim- bu tarifin asil kokenin asla tahmin edemezsin..... evet Turk! Cengiz Han Turk'se eger. Bu baharatli keki avrupaya bizim savasci atalarimiz tasi(mis)mis, senin de dedigin gibi uzun omurlu olusundan dolayi, uzun yola dayandigi icin yanlarinda tasidiklari bir erzakmis meger... Nerden nereye:)

Zeynek Alsace'ta nerde tam olarak? Strasbourg'a yakinsa mutlaka gezip gorsun, inanilmaz guzel bir sehir.

2/19/2007 06:52:00 PM  
Blogger Safran said...

Ellerine sağlık sevgili Zinnur, yine çok özel tarifler hazırlamışsın, muhakkak deneyeceğim, sevgiler...

2/19/2007 11:24:00 PM  
Blogger Pasta Cafe said...

Görüntü gerçekten muhteşem. Tatları da eminim çok güzeldir. Malzeme açısından da zenginler doğrusu. Ellerine sağlık.

Sevgiler.....

2/19/2007 11:33:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cugum ellerine saglik, yine Bizim Pastane farkiyla katilmissin bir etkinlige daha. Ozellikle Pain d'Epices ultra birseye benziyor, tam da icindeki kuruyemis ve kuru meyvelerle Turk damagina uygun bir tat diye dusunurken, yorumlarda Turk, hadi diyelim Mogol orijinli olabilecegini okudum. Enteresan geldi dogrusu. Ustelik yagsiz,yumurtasiz, hemen hemen dogal seker, daha ne olsun...Tatli krizleri icin gonul rahatligi ile el altinda bulundurulabilecek cinsten. Yildiz anasonun da ayrica hos bir aroma katacagini tahmin ediyorum. Malzemeleri olcup bicip bir araya getirmeye usenilmedigi bir zamanda muhakkak denemek lazim. (Gerci seninkine anne kalbi ve eli degmis, o yuzden ayri guzel olmustur, o baska. Burnumun diregi sizladi okurken giris yazini, annemi hatirladim.)Tekrar ellerine saglik, yine cok guzel bir tariften haberdar ettin bizleri...

2/20/2007 01:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum, maaşallah keklerin çok güzel gözüküyor, içinde yok yok galiba, ellerine sağlık.

2/20/2007 06:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dilek, zaten bu iletiyi hazirlarken aklimda sen vardin, bir eksik, yanlis varsa belki Dilek okur ve duzeltir diye ummustum. Bak, yanilmadim :) Tesekkurler verdigin bilgiler icin.

Zeynep'le ilgili bilgi icin de tesekkur ederim. Gercekten yasadigi yer, Strasbourg'a oldukca yakin, hatta bir defa gitti, onumuzdeki gunlerde de ikinci defa gitmeyi planliyor. Ayrica gecen hafta sonu Basel'e gitti, yani Fransa sinirlarini da asti :) Onumuzdeki hafta sonu ise adasin Dilek'le beraber olacaklar. Artik dili de biraz cozuldugunden, halinden daha memnun. Donus tarihi geldiginde, buralara donmek bile istemeyebilir :)
Sevgiler,

2/20/2007 06:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Safran ve Pasta Cafe, nazik yorumlariniz icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

2/20/2007 06:42:00 AM  
Blogger Hesna said...

Zinnur Merhaba
Kekin kuru meyvalarla harika görünüyor eline sağlık.

Sevgiler
Hesna

2/20/2007 07:32:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnurcuğum ben de konu sana uygun diye bekliyordum merakla, ellerine sağlık. Sevgilerimle.

2/20/2007 07:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Turkmen, ben de fazla sucluluk duymadan yenebilecek bir tatli olarak gordum, gerci sekeri epey ama... Dilek'in dedigi gibi uzun sure dayanmasi, hatta durdukca guzellesmesi cok iyi bir ozellik. Dolapta az az kalan kuru yemis ve meyvayi degerlendirmek icin de ideal. Bloga malzeme olsun diye, hep degisik bir seyler denemeye calisiyorum genelde. O nedenle bir cok tarif bir kere denenip kaliyor, ama bu oyle olmayacaga benziyor.
Sevgiler,

2/20/2007 07:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hesna ve Behiye, cok tesekkur ederim yorumlariniz icin.
Ikinize de sevgiler,

2/20/2007 07:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, gercekten malzemesi fazla. Miktarlar ayni tutulmak uzere, cesitler degistirilebilir sanirim, ama azaltilmamasi iyi olur, cunku ne yagi, ne yumurtasi oldugundan, kekin zamanla yumusamasina imkan veren kuru meyvalar oluyor.
Sevgiler,

2/20/2007 08:04:00 AM  
Blogger nilay said...

sevgili Zinnur ;
birinci tarif çok orjinal olmuş ama ben ikinci tarifine bayıldım...havuçlu ,kuru meyveli...hımmm fotoğrafına bile yutkunmadan bakamıyorum :)) senin yaptıkların bir başka gerçekten...ellerine sağlık canım :)

sevgiler

2/20/2007 08:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur çok güzel görünüyor keklerin..Evde kalan yemişleri değerlendirmek açısından da oldukça güzel....Ellerine sağlık canım...
Zeynep hayatından memnun demek :),1.5 sene olmasına rağmen biz hala alışamadık gibi...Selam ve sevgilerimle....

2/20/2007 02:46:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,hem benim sevdiğim baharatlar,hem de kuru yemiş ve meyvalarla ikisi de çok hoşuma gitti.Her zamanki gibi denenecekler arasına girdi iki tarifin.Ellerine sağlık.Hasretin bir an önce bitmesi ve Zeynepciğe kavuşmanız dileğiyle...
Sevgiyle,nanelimon

2/20/2007 09:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur teşekkür ederim...
Şimdiye kadar yaptığım, yediğim en güzel havuçlu,meyveli kek tarifin için teşekkür ederim.
Aslında mutfağa girdiğimde önce ilk tarifi yapmaya niyetliydim. Kuru incir ve fındık dışında bütün malzemelerim tamdı. Hadi onlar olmasa da olur deyip tarifi okumaya başladım ama 3 gün bekleme süresini okuyunca ikinci tarifte karar kıldım. İyi de yapmışım.
Yarın haftasonu için pain d'epices yapmayı planlıyorum. Bu gidişle aldığım her kilo için seni
sorumlu tutacağım:))
Çok sevgilerimi gönderiyorum.
Leyla

2/21/2007 07:43:00 AM  
Blogger hayat said...

Merhaba Zinnur hanım,bloğunuza etkinlikteki güzel keklerinize yorum yazmak için girmiştim.Tarifleriniz muhteşem çok güzel ayrıntılarıyla anlatmışsınız.Ellerinize ve emeğinize sağlık

Görüşmek dileğiyle sevgiler..

2/21/2007 07:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nilay, cok tesekkur ederim. Bu iki tarif arasinda saglikli ve degisik olan birincisi, lezzetli olan da ikincisiydi dedigin gibi. Havuc ve kuru erik sayesinde oldukca yumusak olmustu. SAnirim durdukca daha da guzellesecekti ama bizde cabuk tukendi.
Sevgiler,

2/21/2007 11:48:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, tesekkurler.

Zeynep ilk hafta evi cok ozledi, o haline kiyasla simdiki durumu cok daha iyi. Bundan ekstrapole ederek, belki donus zamani geldiginde gelmek istemez diye yazdim ama, aslinda su anda hic birimizin ayriliga alistigimiz soylenemez. Sadece farkli bir duzene giriyoruz yavas yavas. Ayrilik zor bir sey, size de biran once kavusmak diliyorum.
Sevgiler,

2/21/2007 11:55:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, cok tesekkur ederim, hem yorumun hem de guzel dileklerin icin.
Sevgiler,

2/21/2007 11:56:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Leyla, cok memnun oldum iyi sonuc aldigina. Unlar farkli ya, una dayanan her tarifi verdigimde icim kipir kipir oluyor. Iyi sonuclar alindiginda da rahatliyor ve cok mutlu oluyorum.

Kilolara gelince, o dert hepimizin basinda. Ne yapalim, kendiminkilerle beraber, seninkilerin de vebalini alayim bari :)
Sevgiler,

2/22/2007 12:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hayat, cok tesekkir ederim nazik yorumun icin.
Sevgiler,

2/22/2007 12:00:00 AM  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Zinnur,
çok güzel ve besleyici olmuş keklerin. ellerine sağlık. küçük kızım için çok ideal. sevgiler

2/22/2007 01:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ustam, fındık ve kuru incir alındı, yarın da ilk tarif yapılacak. Haftabaşı da iftiharla sunacağımı düşünüyorum ama sence pazar günü de lezzetini almış, durmuş-oturmuş olur mu?
Unlar konusunda diyeceğim şudur ki ben Piyale marka un kullanıyorum. Ben havuçlu keki yarım ölçüden yaptım ve 26 cm çapındaki -6 su bardağı malzeme alıyor.- ortası delik dilimli kalıpta pişirdim. Senin tariflerinden hep başarılı sonuçlar aldım Zinnur'cuğum. Hemen her pastanı, kekini, tatlını denedim. Bunların içinde sadece değişik bir çikolatalı pasta tarifinde iki çikolatalı pandispanya içine koyulan rulo pandispanyanın miktarı yetmedi. İçini tam olarak kaplayamamıştım, ganajla doldurup, süslemeyle biraz ayıbını örtmüştüm. Ama lezzeti çok iyiydi:))
Güzel kızının özlemi konusunda bir şey söyleyemiyorum. Hayat bu Zinnur. Bir gün burada, bir gün orada. Ama nerede mutlu ve iyi oluyorsak mutlaka orada yaşamalıyız. Çocuklar büyüyüp zaten bir gün gidiyorlar, bizlerde öyle olmadık mı? İyi ya işte, o gidecekleri gün gelmeden hiç değilse donanımları tam, ayakları yere basan, bastığı yerden de ses çıkartan çocuklar olarak gitsinler.
Ne mutlu ki Zeynep'e böyle bir imkan sağlamışsın, sağlamışsınız.
Varsın biraz özleşin birbirinizi.
Şurda ne kaldı, gelince koklayarak sarmalarsın güzel kızını özlem yerini kavuşma sevincine bırakıp gidiverir. Allah sizi onlardan, onları sizden mahrum etmesin yeterki.
Sevgilerimle,
Leyla

2/22/2007 07:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Leyla, pain d'epices aslinda Dilek'in dedigi gibi kekten ziyade ekmek gibi oluyor, biraz tok yapisi var. Bekledikce yumusuyor ama o surenin sonunda bile yumusacik olmuyor. Daha cok her lokmasina ayni tad hakim oluyor bekleme suresiyle. Sen yapmadan yazayim dedim.

Zeynep ile ilgili olarak yazdiklarinda haklisin. Bu seyahat onun icin simdiden bir cok acidan faydali oldu. Kendi sinirlarini zorluyor; rahat ettigi, aliskin oldugu cercevenin disina cikti ister istemez. Kisisel gelisim icin sart bu. E tabii, boyle bir durum benim kisisel gelisimim icin de faydali. Ozlem var tabii, olmaz mi? Hele onun bizim evde denge unsuru oldugu; guzellik, uyum ve inceligi temsil ettigi dusunulurse, eksikligini farketmemek mumkun degil ama insan hayatta her seye alisiyor. Hele bu sonunda kavusmak oldugu bilinen bir ayriliksa, o kadar zor da degil. Allah, sonsuz ayriliklar vermesin.
Sevgiler,

2/24/2007 04:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevda Mavisi, ben ilkini Rana'ya yediremedim, ikincisini nazlana nazlana yedi. Umarim senin kizin bizimki kadar yediklerini secmiyordur ve yedirebilirsin ona. Dedigin gibi besleyici, enerji deposu kekler aslinda.
Sevgiler,

2/24/2007 04:56:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur, bol baharatlı kuru yemişli kekine bayıldım doğrusu ve en önemlisi içinde yumurta olmadığı için hemen print ediyorum. İlk fırsatta deneyeceğim.

2/28/2007 06:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur selam,

Gecen Persembe aksami her iki tarifi de denedim. Pain d'epices'in tam benim kalemim bir ekmek-kek olduguna karar verdim. Ne yalan soyliyeyim, benimki uc gun dayanmadi maalesef,afiyetle yendi bitti uc gune kadar...Bu arada, ben yildiz anason da kullandim, ama umdugum anason kokusunu alamadim, yani cok buyuk bir fark yaratmiyor bence, eger yanlis kullanmadi isem, tabii. Bunun yanisira, baharatlar ve kuru meyveler yuzunden olsa gerek -gulme- bana biraz asureyi, biraz panneforte'yi hatirlatti yerken. Bir de ben sekeri 1/4 az koydum. Dedigin gibi lezzetini baldan aliyor, biraz bekleyince harika bir bal aromasi cikiyor ortaya baskin. Kisacasi ben sevdim. Yagsiz yemeye itirazi olmayanlar icin bence ideal bir lezzet. Bundan sonra sanirim ben de s1k s1k yapacagim bunu, cayin yanina filan evde bulunmasi insani pek de o kadar korkutmayan cinsten bir atistirmalik olarak sayabiliriz herhalde - hadi nispeten diyelim :). Havuclu keke gelince, ayni aksam onu da denedim, Zinnur'cugum, ama maalesef kurdan testi icin acele edip firini biraz erken acinca coktu kekcegizim. Tat olarak bana biraz tatli geldi acikcasi, sonradan dusundugumde sekeri eritmek icin de bayagi cirpmam gerektigini fark ettim. Bir sonraki denemede kendime gore modifiye edecegim sanirim, seker ve yag olcusunu. Cok tesekkurler, sayende hem boyle guzel seyler ogreniyoruz, hem de denemeye cesaret edebiliyoruz. Ellerine saglik tekrar...

3/04/2007 11:43:00 PM  
Blogger zinnur said...

Lale, umarim denersen begenirsin.
Sevgiler,

3/06/2007 08:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, ilkini begenecegini zaten tahmin ediyordum. Ah keske su anda benim de elimin altinda olsa, olmusken birkac gun beklemisi olsa hatta, ve de cayima eslik etse...

Ikinciye gelince, biraz talihsiz bir kek sanirim o. Benimki de olayli oldu, tepsiye yapisti vs. Seker de un gibi ulkeden ulkeye degisen bir malzeme, ayrica icindeki erik ve kuru uzumun tatliligi da farkli sonuclara yol acabilir. Benim yaptigim pain d'epices'den daha tatliydi tabii, ama asiri tatli da degildi. Seker keke yumusaklik veren bir malzeme, ama bu tarifte rahatlikla azaltilabilir bence de, cunku icindeki nemli havuc ve erik kurusu keki yumusak tutacaktir.
Sevgiler,

3/06/2007 09:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,
dun aksam burda veridigin tarife gore havuclu bir kek yaptim. ben kuru erik yerine kayisi kullandim, evde o vardi. nefis oldu. bendeki buyuk kek kalibini dolduran buyukce bir kek olmasina ragmen ben sadece bir dilim yiyebildim ve herkesten cok guzel ovguler aldim. hatta sadece bu malzemelerle boyle bir kek yapmis olamazsin ne koydun bunun icine sen dediler:)tarif icin cok tesekkurler. verdigin detaylar da cok ise yariyor. ne zaman senin tariflerinden birsey yapsam sonuc harika oluyor. daha oncede ahududulu pasta'yi denemistim. o zaman amerikadaydim. arkadaslarim burda yedigimiz en guzel pastaydi demislerdi. tekrar tesekkurler.
sevgiler

2/02/2008 01:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pelin, cok memnun oldum iyi sonuc aldigina. Ahududulu pastanin begenilmesine de cok sevindim. Ellerine saglik. Iyi sonuclardan haberdar ettigin icin cok tesekkur ederim sana.
Sevgiler,

2/05/2008 09:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

kuru erikli kayısılı kek tarifinizi denedim çok güzel ve leziz oldu eşim çok beğendi teşekkür edrim paylaşımınız için teşekkürler ve güzel kek tariflerinizin devamını bekliyorum elinize sağlık

3/25/2008 02:10:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:01:00 AM  

Post a Comment

<< Home