Monday, September 18, 2006

Ahududulu ve Muzlu Sarlot

Oldukca serin gecen son iki haftadan sonra, yazdan kalma gunler yasiyoruz. Tam kisliklari cikartmali derken, yine ketenlere, ince pamuklulara donduk. Tabii havanin sicakligi yedigimizi ictigimizi de etkiliyor ister istemez. Sizi bilmem ama yaz tatlisi deyince benim akima dondurmadan cok yaz meyvalariyla yapilmis hafif sarlotlar geliyor. Gecen hafta markette oldukca makul fiata ahududu bulunca, cok sevdigim bu ahududulu sarlotu yaparak yaza veda etmek istedim. Istedim istemesine ama ayni anda da hatirladim ki blogumun cok yeni oldugu gunlerde bu tarifi yayinlamistim. Blogcularin kaderi sevdikleri lezzetleri istedikleri kadar s1k yapamamak olsa gerek, cunku iletiye donusturmek icin devamli yeni tarifler arayisinda oluyoruz cogunlukla. Neyse ki tarife Ingilizce blogumda yer verdigim gunlerde Bizim Pastane henuz acilmamisti. O zaman cektigim resimleri begenmeyip daha iyi resimler cekme bahanesiyle ahududulu sarlotumu bir kere daha yaptim. Gerci cektigim resimler eskilerinden daha iyi olmadi ama sarlot her zamanki gibi cok lezzetliydi. Yaparsaniz pisman olmazsiniz diyerek tarifini sizlerle paylasiyorum..

Hic jelatin icermeyen bu sarlotun yapiminda iki farkli cesit krema ve meyva kullaniliyor. Begendiginiz farkli meyvalarla da deneyebilirsiniz. Bir diliminde gercekte kac kalori var bilemem ama cok hafifmis havasi veren bir tatli. Kedidillerini kendim yaparim diyorsaniz, bu tariften faydalanarak kenarlari cevreleyecek kadar kedidili ve iki adet de 18 cm lik taban hazirlayabilirsiniz. Sarlotun tarifi Alice Medrich'in Cocolat kitabindan...

  • 20 cm lik kelepceli kalibin ya da cember kalibin kenarlarini cepecevre saracak ve tabanini 2 defa kaplayacak kadar kedidili (Ben bu sefer hazir aldigim yumusak kedidillerini kullandim.)
  • Pastaci kremasi (Tarifi asagida)
  • 1 bardak sut kremasi
  • 1 yemek kasigi arti 1/4 tatli kasigi seker (farkli yerlerde kullanilacak)
  • 1/2 kasik vanilya
  • 1 ila 1,5 cm lik dilimlere kesilmis 2 olgun muz
  • Seker surubu (Tarifi asagida)
  • 2 tepeleme bardak ahududu

Kalibinizin kenarlarini ve tabanini kedidilleriyle bosluk kalmayacak sekilde kaplayin. Dilimlenmis muzlarinizi seker surubuna ekleyip karistirin. Muz dilimleri surupla kaplandiktan sonra muzleri suruptan suzun. Seker surubunu bir firca ya da kasik yardimiyla kedidillerinin ic yuzeylerine ve tabana surun.

Ahududularin olgunlarindan bir miktarini ayirip 1/4 tatli kasigi seker ilave edin ve catalla ezin. Yaklasik 2 yemek kasigi kadar ahududu ezmeniz olmali. Bunu sarlotunuzun tabanina duzgunce surun.

Pastaci kremanizin yarisini yine mumkun oldugunca duzgun bir sekilde sarlotun tabanina yayin. Bunun uzerine yikanip kurulanmis ahududularinizi dik olarak yerlestirin. Bir bardak cig kremayi 1 yemek kasigi seker ve 1/2 tatli kasigi vanilya ilavesiyle sertlesene kadar cirpin. Bunun yarisini ahududularin uzerine yayin ve kasikla hafif bastirarak kremanin meyvalarin arasini doldurmasini saglayin.

Kalan kedidillerinizi arada mumkun oldugunca bosluk kalmayacak sekilde sut kremasinin uzerine yerlestirerek bir ara kati hazirlayin. Kalan seker surubu ile kedidillerini islatin. Pastaci kremasinin kalanini kedidillerinin uzerine sivayin. Suruptan suzulmus muzlari esit olarak pastaci kremasinin uzerine dagitin. Kalan cirpilmis sut kremasi ile muzlarin uzerini kapatin. Ahududularinizin artanini (1 bardaktan biraz daha fazla kalmis olmasi lazim) krema katinin uzerine tepeleme yerlestirin. Kaliptan cikarmadan 4-5 saat kadar buzdolabinda dinlendirin.

Servisten once biraz isitilmis ahududu marmelati ile ustteki meyvalari parlatabilirsiniz. Ben kesme kolayligi olsun diye cok az jelatinle ustteki meyvalari krema katina sabitledim, bu ayni zamanda parlatma isine de yardimci oldu. Arzu ederseniz sarlotunuzu bir kurdele ile cevreleyerek susleyebilirsiniz.

Seker Surubu

  • 1/3 bardak seker
  • 1/4 bardak su
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Su ve sekeri ufak bir sahana alin. Kapakla agzini ortup kaynama noktasina getirin. Bir dakika hafif hafif kaynamasina izin verin. Sonra kapagini acip sogutun ve vanilya ile tatlandirin.

Pastaci Kremasi (Creme Patisserie)


Genelde yumurta sarisi ve misir nisastasi ile koyulastirilan bu sut bazli kremayi her turlu pastada kullanmak mumkun. Kahve ya da pralin tozu, limon veya portakal rendesi vs ekleyerek farkli lezzetlerde kremalar elde edebilirsiniz. Bu tarifte jelatin kullanilmadigi icin pastaci kremasinin oldukca yogun olmasi gerekiyor. Bu nedenle kedidili katinin uzerine surmek icin soguyup katilasmasini beklemeyin derim. (Ben pistikten az sonra hala ilikken yapiyorum bu isi.) Turk ve Amerikan un ve nisastasi arasindaki farki da goz onunde bulundurursak, belki en iyisi bu tarif yerine kendi her zaman yaptiginiz pastaci kremasini nisasta olcusunu biraz daha arttirarak hazirlamaniz. Koyulugu konusunda fikir sahibi olmak icin yandaki karanlik resme bakabilirsiniz.

  • 3 yemek kasigi seker
  • 1 1/2 yemek kasigi un
  • 1 1/2 yemek kasigi misir nisastasi
  • 3 yumurta sarisi
  • 1 bardak sut
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Un, seker ve nisastayi bir kaseye birlikte eleyin. Yumurta sarilarini da katip mikserle rengi acilana kadar cirpin. Sutu ufak bir tencereye alip isitin. Yumurtali karisimin uzerine sicak sutu yavas yavas dokerken, bir yandan cirpmaya devam edin. Elde ettiginiz karisimi tencereye alin; kasikla dipte ve kenarlarda birikebilecekleri de katarak devamli karistirin. Bu sekilde koyulasip kaynamaga baslayincaya kadar pisirin. Unun pismesi icin 1 dakika kadar (yine devamli karistirarak) kaynamasina izin verin. Atesten alip, gerekiyorsa -ki maalesef genellikle gerekiyor-- ince suzgecten gecirin. Vanilyasini katin. Biraz ilitip kullanin.


21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur-
Sarlot cok guzel gozukuyor, en kisa zamanda deneyeceklerimin basina koydum, ozellikle jelatinsiz olmasindan dolayi. Kojel jelatin nereden buluyorsun, internette sadesini bulamadim.
Hulya

9/20/2006 11:48:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnur, dün evlilik yıldönümümüzdü ve benim niyetimde senin pastalarından birini yapmak vardı. Ancak 1 haftadır devam eden soğuk algınlığı bana engel oldu:( Basit bir rulo pasta yapabildim ancak, tabii seninkilerin yanında pasta diye nitelendirilebilirse... Ellerine sağlık, bir gün mutlaka uğraşacağım böyle birşey yapabilmek için. Sevgilerimle.

9/20/2006 12:27:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar zinnur,
herzamanki gibi yine cok guzel olmus pastan..yumusak kedi dilinin markasi nedir acaba? ben burada restaurant depotta sadece savoiardi marka sert olanlarindan bulabildim, onlarla da ayni sonucu alabilir miyim acaba?
sevgiler

9/20/2006 06:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkur ederim Hulya. Kojel, Musevi bayramlari oncesinde bircok supermarkete geliyor. Ben o zaman yil icin stokluyorum. Bunun disindaki zamanlarda da ethnic food kisminda bulabilirsin belki. Internet'te soyle bir link buldum, belki isine yarar.
Sevgiler,

9/20/2006 07:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Behiye'cigim, daha bir cok yildonumunuzu saglik ve mutlulukla kutlamanizi dilerim. Sana sevgilerimi ve gecmis olsun dileklerimi yolluyorum. Basit dedigin pastan kimbilir ne kadar guzel olmustur, umarim paylasirsin bizimle.

9/20/2006 07:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Esra, maalesef paketi attim, ama tahmin ediyorum ki supermarketin bakery kisminin urunuydu. Saviordi ile yapilacaksa seker surubu ile islatmak yeterli olmayabilir. Sicakca bir sivinin icine daldirip cikarmak daha iyi sonuc verir zannediyorum. Bu linkteki pasta saviordi ile yapilmis, belki ordaki bilgiler yardimci olur sana.

Bir de her zaman kullandigin pandispanya tarifini buyukce firin tepsisinde (rulo pasta icin yaptigin gibi) pisirip, kenarlar icin ince uzun serit ve iki adet taban yuvarlagi keserek bu pastayi yapabilirsin. Kedidili hamuru da bir cesit pandispanya zaten.

Sevgiler,

9/20/2006 07:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Esra, linki unutmusum :)

9/20/2006 07:17:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba,

uzun zamandir sitenizi begeniyle takip ediyorum. cok begendigimi de itiraf etmeliyim. yanliz tarifleri verirken kasik olculerinde, amerikan tablespoon ve teaspoon bilgilerini de verirseniz daha bir memnun olacagim. belki daha once bahsi gecmis olabilir fakat ben kacirmis olabilirim, turk yemek kasigiyla olcu verirken ki turk hanimlari bunu tercih ediyor cogunlukla; silme, silkme veya tepeleme diye eklerseniz daha bir memnun olacagim kendi adima.
bircok kisi tariflerinizi denedikten sonra daha mutlu olacaktir eminim. tabii bende.kendi tariflerinizden daha guzel tarifler ararken hayal kirikligina ugramak 'kendi tarifin daha guzeldi nicin yeni seyler deniyorsun' demek kendi kendine cok sinir bozucu. bu yanlizca sizden degil butun bloggerlardan ricam ozellikle pasta tariflerinde, un miktarinin onemli oldugu tariflerde goz karari degil tam olculerin verilmesi. size ve yine begenerek takip ettigim acik bufe, bizim pastane, ev cini, portakal agaci,....bloglarina simdiden tesekkur ederim.

9/21/2006 12:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Offf bi pasta bu kadarmi guzel görunebilir yahu ekrani isirasim geldi...Cooook güzel olmus ellerine saglik zinnur..Biskuvileri cemberin kenarina dizince keserken dökulmuyormu?....
Sevgiler...

9/21/2006 01:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Guler, tariflerdeki yemek kasigini Amerikan tablespoon, tatli yemek kasigini da teaspoon olculerine karsilik kullaniyorum. Turkce yemek blogum olduguna bakma, aslinda Turk yemek terminolojisine pek asina da degilim ama yazdiklarin arasinda "silkme"ye karsilik geliyor herhalde bu. Bu arada burda gordugun tariflerin Ingilizcelerini arzu ettigin tbs tsp olculeriyle Our Patisserie'de bulabilirsin.

Pasta kek yapimi zaten hassas olcum gerektiriyor. Verdigim tariflerin bircogu Ingilizce yemek kitaplarindan. Digerlerinde de miktar belirteceksem gayet dikkatli olcmeye calisiyorum. Kimi zaman emin olmadigimda tarifi paylasmiyorum zaten. Buna ragmen Turk ve Amerikan unlari arasindaki farktan dolayi, bastan beri ana mazlemesi un olan tarifleri paylasirken endise duyuyorum. Cunku bizzat kendi tecrubemle bir cok kek tarifinde Amerikan ununun bire bir Turk unu yerine kullanilamayacagini gordum. Bir ara hemen her unlu tarifte bu konuya dikkat cekmege calisiyor ve un konusunda burdaki miktarlardan cok kendi tecrubenize guvenin diye not dusuyordum. Neyse ki simdiye kadar burdaki tariflerden yola cikip cok kotu sonuclar aldigini soyleyen lmadi daha. Dilerim hic olmaz.

Sevgiler,

9/21/2006 01:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Daphne, tesekkurler. Kedidilleri zaten biraz yapismaga musait dokuda oluyorlar. Alttan da tabanin destegiyle bir problem cikmadan ayakta kaliyorlar; en azindan benim tecrubem bu :)
Sevgiler,

9/21/2006 01:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba;

amerikan olculeri kullandiginiza cok sevindim.burda silmeden kastim, uzeri bicakla duzeltilmis corba kasigi, silkme; un doldurulup hafifce sallanarak unun bir kismi dusurulmus corba kasigi, tepeleme de kubbe seklinde dopdolu bir corba kasigi idi. sayenizde bunlara gerek kalmadi. tarifinizi en kisa surede deneyecegim. oktay ustanin cikolatali sarlot tarifini begenenek yapiyordum, bu benim icin ikinci bir cesit olacak. onu da denemenizi tavsiye ederim.nice yeni tariflere..

9/22/2006 02:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Guler, silme ve tepelemenin ne anlama geldigini biliyordum, silkmeyi ise ilk defa duydum ama dogru tahmin etmisim demek :) Size arama zorlugu olmasin diye sarlotun Ingilizce linkini vereyim, belki diger olculerde de kolaylik olur. Umari iyi sonuc alirsiniz. (Amerika'da yasiyorsaniz, oradaki kirmizi harfle olan eke ve miktarlardaki duzeltmeye duzeltmeye kulak asmayin. Sonradan bu tarif icin pastaci kremasinin koyu olmasi gerektigine kanaat getirdim.)
Sevgiler,

9/22/2006 04:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım; tarifinizi denedim ve çok güzel oldu. Görüntü sizinki kadar birebir estetik olmasa da hiç fena sayılmazdı. Tadını sizinkiyle kıyaslamam mümkün olmadığıiçin çok çok güzeldi!!Paylaşımlarınızdaki hassasiyet için çok teşekkür ediyorum.Çikolatalı puding ve portakallı haşhaşlı keki de aynı gün denedim. Muhteşemdiler.. elbette sayenizde.. İyi ki varsınız.. ŞENAY

9/25/2006 04:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Senay, yorumunu okumak beni cok mutlu etti. Yapimdan olsa gerek, hep endiseliyim bu tarifleri verirken. Boyle bir degil, iki degil uc tarifin birden basarili oldugunu ogrenmek ilac gibi geldi, hafifledim sanki. Ellerine saglik, butun yiyenlere de afiyet seker olsun. Yorumun icin de cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

9/25/2006 09:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur hanım
şarlot pasta yapmak aklımdaydıve tarifi sizin sitenizde bulacağımdan emindim.şimdi bakıyorum tariflerde ölçülerden
11/2 yemek kaşığı un
11/2 yemek kaşığı mısır nişastası
bu ölçüyü anlamadım bana bilgi verirmisiniz
özlem

1/10/2009 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, 1 1/2 bir bucuk anlaminda (yani 1 lerin arasinda bosluk var). Bir bucuk yemek kasigi un ve bir bucuk yemek kasigi nisasta kullaniliyor.
Kolay gelsin.

1/10/2009 06:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanım;
Ellerinize sağlık.Pastayı denedim.Tadı gayet güzel oldu.Görünüşü daha da güzel tabi:)pastacı kremasının katı olması gerektiğini söylemişsiniz ama ben o ölçüyle yaptım ve çok katı oldu bayağı bi süt ekledim. Bir de servisi çok zor oldu. teşekkürler.sevgiler...
NUR

1/29/2009 11:34:00 AM  
Anonymous reyyan said...

çok güzel görünüyor elinize sağlık.
banada beklerim.
sevgiler.

5/03/2009 02:27:00 PM  
Blogger HADİYE said...

Merhaba Zinnur,

Şarlotun harika görünüyor.Tabi ben buraya 17.06.2009 daki versiyonundan geldim.Tatilinde sana ve ailene iyi dinlenmeler diliyorum.Tez zamanda aramızda olman dileğiyle.

Sevgiler*

6/19/2009 04:32:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:57:00 AM  

Post a Comment

<< Home