Tuesday, February 14, 2006

YE-7: Cikolatali ve Findikli Beze Yataginda Meyva

Once hemen bir itirafta bulunayim: Sevgililer gunu bizim evde kutlanmaz. Daha dogrusu bu gunu kutlamak icin ozel bir caba gosterilmez. Denk gelirse hediye de alinabilir, tatli da yapilabilir; ama bu dediklerim yapilamazsa da kimse kimseye darilmaz ve gucenmez. Boyleyken, bu yil kutlayacagimiz tuttu. Bu is de en cok bana yaradi, cunku mutfaga girmem bile gerekmedi. Corbasindan, tatlisina her sey soframiza hazir geldi. Benim bu yemege tek katkim, yukarda resmini gordugunuz meyva tabagi oldu. Ortada gordugunuz kremayi 1/2 bardak yagsiz lor peyniri, 1/4 bardak az yagli vanilyali yogurt, 2 kasik seker, azicik vanilya ve 1 yumurta akindan yaptigim kopugu agar agarla karistirarak hazirladim. Benim agar agarli denemelerim maalesef pek basarili olmuyor. Bu sefer de krema istedigim gibi koyulasmadi ve tuple s1kt1ktan sonra bicimini koruyamayip dagildi. Ama akiskan kivami bir yana birakilacak olursa, tadi gayet iyiydi ve dogal hallerindeki guzellikleriyle meyvalara cok guzel eslik etti.

Peki, bu ozel Sevgililer Gunu Yemek Etkinligi icin sizinle ne mi paylasacagim? Epey onceden yapip henuz yayinlama firsati bulamadigim bir tatliyi... Bu tatli ile Sevgililer Gunu arasinda nasil bir iliski var diye sorarsaniz, bu konuda sadece "bu tatli Sevgililer Gunu icin yapilabilir" demekle yetinecegim. Isin dogrusu su ki, bir hazirligim olmadigi icin bu YE'ye katilmamazlik etmeyeyim dedim ve biraz zorlayarak da olsa iste Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabindan uyarladigim "Findikli ve Cikolatali Beze Yataginda Meyva" tarifiyle karsinizdayim.

  • 142 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata ya da 3/4 bardak iyi cins damla cikolata
  • 1/2 bardak firinlanmis, zarlari mumkun oldugunca ayiklanip kabaca cekilmis findik
  • 2/3 bardak seker
  • 3 yumurta aki
  • Fiskeyle tartar kremi
  • 1 bardak cig krema
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 bardak yikanmis ve kagit havlu ile kurulanmis bogurtlen ve/veya ahududu

Firininizi 150 Cye isitin. Bir pisirme kagidi uzerine 23 cm lik bir daire cizin. Pisirme kagidini ters cevirip firin tepsinize yerlestirin. Findiklari, cikolatayi ve sekerin yarisini bir kaba alin. Diger bir temiz ve kuru kapta yumurta aklari ve tartar kremini birlestirin. Elektrikli mikser ile orta hizda, yumusak tepecikler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Sonra mikserinizin devrini arttirin, bir yandan yuksek hizda cirparken bir yandan da kasik kasik kalan sekeri ekleyin. Cirpma islemine 1 ila 1 1/2 dakika ya da cirpicilar yumurta aklarindan kaldirildiginda parlak tepecikler olusuncaya kadar devam edin. Cikolata ve findikli karisimi da ekleyip, sadece butunlesinceye kadar karistirin. Ya kasikla ya da duz uc takilmis s1kma tupuyle bezeyi firin tepsisinin icindeki pisirme kagidina cizilmis daireyi kaplayacak sekilde yayin. Kenarlarini yukseltin. Once 10 dakika hafifce kizarincaya kadar pisirin. Sonra isiyi 93Cye indirip 2 saat daha pisirin. Bu sure sonunda firini kapatip bezenin firinda kuruyarak sogumasini saglayin. (Bu sekilde hazirlanan beze hava gecirmeyen bir kapta 2 ay saklanabilir.)

Cig kremayi seker ve vanilya ilavesiyle cirpin. Arzuya bagli olarak kasikla ya da s1kma tupuyle bezenin uzerini susleyin. Yikanip kurulanmis meyvanizi goze hos gelecek sekilde kremanin uzerine yerlestirin. Servis zamanina kadar buzdolabinda saklayin.


20 Comments:

Blogger DAMLA said...

Zinnur'cum,
senden bir tarif gelmeseydi olmazdı zaten . Yine döktürmüşsün, ellerine sağlık :)
Yanlız bişey sorucam, malzemelerde bahsettiğin "tartar kremi" nedir? Sence biz burada bulabilir miyiz? Birde ben burada çok arıyorum ama bir türlü bulamıyorum "ricotto" , bunu yapabilmenin bir yolu var mı?
Teşekkürler...

2/15/2006 01:07:00 AM  
Blogger ibeking said...

ağzımın suyu aktı..daha ne diyeyim...

2/15/2006 02:14:00 AM  
Blogger incikboncuk said...

meyve tabağının sunumu harika olmuş. kek, kurabiye çok seviyoruz, ama yaptıklarımı pek bitiremediğimiz için direkt meyve veya çikolata olarak tüketiyoruz.

2/15/2006 03:12:00 AM  
Blogger Çileksuyu Sibel said...

ellerine saglik zinnur,yaz gibi ic acici olmus bu soguk kis gunlerinde:)

2/15/2006 03:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Damla, tesekkurler. Tartar kremi tartarik asitten elde edilen ve yumurta aklarini stabilize etmeye yarayan beyaz bir toz. Olmazsa olmazi degil bezenin. Genel olarak yerine sirke ya da limon tuzu kullanilabilecegini soyluyorlar ama ben beze yaparken bu malzemelerin kullanildigina rastlamadim. Bazi beze tariflerinde bir fiske tuz kullanildigini gordum ama.

Ricotta konusunu dikkate getirdigin icin tesekkurler. Aslinda tatli lor yazacaktim ben onun yerine. Dun uykulu uykulu yazarken Turkceye cevirmeyi unutmusum. Simdi degistiriyorum.

2/15/2006 08:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ibeking, tesekkurler.

Nurdan, bizde de pek kek, kurabiye yapilmiyor bu ara. Meyva en guzeli..

Sibella, tesekkurler. Tabaktakilerin cogu gercekten bu mevsimin meyvasi degil. Artik yaz meyvasi ne, kis meyvasi ne unutacagiz nerdeyse. Bircok yaz meyvasini G. Amerika'dan getirdikleri icin kisin bile yiyebiliyoruz.

2/15/2006 08:11:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ibeking, tesekkurler.

Nurdan, bizde de pek kek, kurabiye yapilmiyor bu ara. Meyva en guzeli..

Sibella, tesekkurler. Dedigin gibi bu meyvalar aslinda yaz meyvasi. Bircok yaz meyvasini G. Amerika'dan getirdikleri icin kisin bile yemek mumkun oluyor bulundugumuz yerde.

2/15/2006 08:21:00 AM  
Blogger Nezaket said...

Merhaba Zinnur,
Harika gorunuyorlar, sunum super, lezzetlerinin de cok guzel oldugundan eminim. Ama ben bu tarifi yapmaya cesaret edebilirmiyim bilmiyorum.
Ellerine saglik. Çok guzeller.
Sevgilerimle..

2/15/2006 02:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba tarifiniz çok güzel. yalnız bişey sormak istiyorum. Bezeyi ilk fırına koyduğumuzda fırın kaç derecede olacak.93C ye düşürmeden önce yani.

2/17/2006 12:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nezaket, begendigine sevindim. Aslinda yapimi kolay bir tatli bu. Belki ben yazarken karmasiklastirdim, bilmiyorum. Daha once beze yaptiysan bunu da hic zorluk cekmeden yapabileceginden eminim.

2/17/2006 01:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dilek, tesekkurler. Firin 150C de olacak, 10 dakika oyle pistikten sonra 93 C ye dusurulecek isi.

2/17/2006 01:37:00 AM  
Blogger asliberry said...

Zinnur Hanım merhaba,
Ben niye bilmiyorum marketlerde bu meyveleri çoğunlukla bulamıyorum, sadece Moda gibi semtlerde, lüks manavlarda bulunuyor. Bu meyveleri tüketme alışkanlığımız da yok, çok pahalı fiyata satıldığından belki, gerçi hiç fiyatlarına da dikkat etmedim, belki de düşündüğümden ucuzdur. Bizde bu meyveler sırf pastaneden alınan pastalar içinde yeniyor. Benim sorum şu olacak, evde yaptığım pastalarda kremaların içine donmuş ahududu veya böğürtlen kullanmayı düşünüyorum, ancak meyvelere zarar vermeden buzdan/sudan arındırmanın kolay bir yolu var mı bilmiyorum. Kremayı keser, tadını bozar diye korkuyorum, önerilerinizi bekliyorum.
Sevgilerimle,

2/17/2006 06:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Asliberry, burada da pahali, ancak kucuk ambalajlarda satiliyor. Dolayisiyla butcede bir gocuge neden olmadan tatlilarda kullanilacak kadarini aliyoruz. Neyse ki kendi basina yenecek meyva olarak baska, makul fiatli alternatifler de var.

Donmus meyvalar cozuldugunde meyvada porsume olmasi sanirim kacinilmaz. Ben donmus meyvayi daha cok pure ya da sos olarak, ya da yine pisirilecek tatlilarda kullaniyorum. Pisirmeden ve tanesiyle kullanacaksaniz cozerken kagit havlu uzerinde bekletmeyi deneyebilirsiniz. Ama bence suyundan da tanesinden de faydalanabilmek acisindan cozdukten sonra biraz nisasta (ve seker) ilavesiyle pisirin ve bu meyvali ozu tatlilarinizda kullanin. Lezzet acisindan meyvanin tazesinden daha bile guzel olacagini dusunuyorum. Mesela pasta yapacaksaniz, katlar arasina bu sosu kremayla beraber ya da donusumlu olarak koyabilirsiniz. Ya da kremayi sadece pastayi kaplamakta meyva sosunu ise katlar arasinda kullanabilirsiniz. Su resimde oldugu gibi ustu suslemek icin de kullanabilirsiniz. (Gerci TR'de herkesin kullandigi Oetker'in hazir baz irunleri de var galiba bu is icin.) Bir baska alternatif de donmus meyvayi jole ile birlikte kullanmak olabilir. Su salsa da jelatin sayesinde sertleseceginden problem olmayacaktir.

Umarim bu yazdiklarim arasinda isinize yarayacak bir seyler cikar.

2/17/2006 09:20:00 AM  
Blogger Alev said...

Zinnur
Inanilmaz lezzetli gorunuyor. Tadi da eminim harikadir. Ellerine saglik..

2/17/2006 06:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Çok güzel bir tatlı eline saglık, Bu tatlı biraz pavlova tatlısına benziyor, ama ondan daha güzel. alt tabanın beze olmaması çok daha iyi bence.
pavlovada bezenin üstüne cikolata ve ceviz koyuyordum. ama tabanla pişmesi çok daha güzel.
bir daha bu şekilde yapacagım. bahar mryvalarıyla çok güzel olur herhalde.
Sevgiler Meliha

2/19/2006 05:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum,bezeli tatlar listesine bir tat
daha eklendi sayende.Ben pastada bezeyi çok
seviyorum.Bu da onlardan biri olacak
sanırım.Ellerine ve yüreğine sağlık!

2/19/2006 06:23:00 AM  
Blogger asliberry said...

Ayrıntılı ve öneriler içeren bu harika cevap için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,

2/20/2006 07:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Alev, tesekkurler :)

Meliha,dediginiz gibi pavlovaya benziyor. Ama icindeki findik ve cikolata bezeyi daha lezzetli ve dokusu itibariyle daha ilginc yapiyor. Belki bu taban pasta kati olarak da kullanilabilir. Bahar meyvalariyla da guzel olacagindan eminim.

Munevver, pasta malzemesi olarak beze benim de cok hosuma gidiyor. Hem pasta kati, hem de krema olarak kullanilabiliyor. Ilerki gunlerde denemek ve sizlerle paylasmak istedigim beze kremali bir pasta var yeni kitaplarimdan birinde.

Asliberry, rica ederim. Bundan bir sonraki (yani en son) tarifimde seftalilerin donmus olarak kullanildigi dikkatimi cekti. Gerci ben yaparken donmus degil konserve seftali kullandim ama sunu anlamis oldum ki bazi meyvalar daha iyi donuyor. Seftali de bunlardan biri olsa gerek, cunku tarifi aldigim kitaptaki resimde seftaliler konserve ya da taze seftali kadar diri ve guzel duruyordu.

2/20/2006 10:14:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

COk guzel gorunuyor. Elleriniza saglik

3/06/2009 09:13:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 08:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home