Friday, February 10, 2006

Yabanmersini ve Cevizli Kek

Oncelikle bu tarifte kullandigim meyvanin Turkcesi konusunda emin olmadigimi belirteyim: Ingilizcesi blueberry olan bu meyvanin Turkiye'de satildigini gormedim, ama Ozsut'un odullu pastasi Ozsut'un Aynasi'nda kullanildigini bildigimden Ozsut'un sitesinde arastirdim, yabanmersini olarak gectigini gordum. Sesli Sozluk'de de ayni sekilde cevrilmisti. Dolayisiyla ben de o sekilde kullaniyorum.

Amerikalilar cayin kahvenin yaninda ya da kahvaltida servis edilen ve malzemeleri arasinda meyva, meyvakurusu, findik fistik bulunan (mayali ya da mayasiz) hafif keklere "kahve keki" diyorlar. Kalibin dibine meyva konup uzerine kek hamuru dokulerek pisirilen, sonra da alt ust edilerek servis edilen keklerin adi ise tahmin edilebilecegi gibi "altust keki". Yukarda resmini gordugunuz de yabanmersinli bir kahve keki olmak uzere yola cikmisken fikir degistirip altust kekine donusen az yagli bir tatli denememdir. (Yagini 2 yumurta sarisindan ve unun bir kismi yerine kullanilan ince cekilmis cevizden aliyor.) Her ne kadar yabanmersinleri kek hamurunun icinde guzelce dagilmak yerine baslarina buyrukluk yapip hep beraber dibe cokmeyi secmis olsalar da, kekin tadi ev ahalisi tarafindan begenildi. Onun icin tekrar yapilmasi kacinilmaz, ama malzeme ayni tutulsa bile yapilis sekli degistirilecek. Yumurta sarilari ile sekerin buyuk kismi iyice koyulasincaya kadar cirpilacak, un ve ceviz karisimi bu asamada eklenecek, hatta meyva da... En son ise kalan sekerle cirpilip kopurtulmus yumurta aklari nazikce, kasikla karistirilacak. Umulur ki bu sekilde hazirlaninca kek hamuru daha yogun olacagindan icindeki meyvalarin dibe cokmesine imkan vermeyecek. Tabii bu henuz denenmis bir yontem olmadigindan, size tarifi buldugum ve yaptigim sekilde yazacagim. Bir dahaki sefer bu sekilde (ve kuru incirle) yaptigimda iyi sonuc alirsam burdaki tarifi de o sekilde degistiririm.

Tarifin Healthy Cooking dergisindeki asli Bakingsheet adli Ingilizce blog tarafindan uyarlanmis. Our Patisserie okuyucularindan Renne az yagli tariflerle ilgilendigimi gorunce linki bana yolladi ve ben de ordaki sekliyle yapip sizler icin cevirdim.
  • 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 bardak ince cekilmis firinlanmis ceviz
  • 1 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 2 yumurta aki
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak taze veya donmus yabanmersini
  • Arzu edilirse uzerine serpmek icin pudra sekeri
Firinin 190C ye isitin. 23 cmlik kek kalibini yaglayip unlayin. (Ben dortgen ekmek kalibimda yaptim.) Kucuk bir kaseye un, tuz ve kabartma tozunu eleyin. Daha buyuk bir kasede ceviz, seker ve bir yumurtayi cirpin, sonra buna diger yumurta ve yumurta aklarini da teker teker ilave edip, bir yandan cirparak karisimi puruzsuz hale getirin. Vanilyayi da ekledikten sonra karisim biraz koyulasincaya kadar 1-2 dakika cirpmaya devam edin. Mikserinizin devrini dusurun, unu dusuk hizda ekleyin.

Yabanmersinlerini bir tatli kasigi unla karistirin. Kek hamuruna katip, soyle bir karistirin. Hamuru onceden hazirladiginiz kek kalibina dokun. Uzerini duzleyip 40-45 dakika ya da ortasina sapladiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin. Kaliptan cikarmadan 10 15 dakika sogutun. Arzu ederseniz, uzerine pudra sekeri eleyerek servis yapabilirsiniz.

Yuvarlak kalipta yapildiginda bu kekten 12 dilim cikiyor. Healthy Cooking dergisinin iddiasina gore her dilimde 54 kalori ve 1 g yag varmis. Bakingsheet blogunun yazari cevizdeki yagdan oturu bu bilginin dogru olamayacagi kanisinda. Onun hesaplarina gore dilim basi 134 kalori ve 4-5 g yag ile, bu kek yine de oldukca zararsiz bir tatli.


6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hanim merhaba, elinize saglik pek leziz gorunuyor. yalniz benim bir maruzatim vardi, son 10 tarif kısmı yeni tariflerinizle guncellenmiyor. hala makaron denemesi girdilerinizin falan linkleri var. farkinda misin bilemiyorum gerci ama son tariflerinize bakmak istemistim de.

2/11/2006 02:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Farkindayim tabii, Secil. Acikcasi tembelligime geldi, guncellemek de, busbutun kaldirmak da. Kaldirmayi dusunuyordum ama madem ise yariyormus, bir gayret son 10 tarifi koyacagim en yakin zamanda :)

2/11/2006 03:18:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

cok güzel görünüyor ellerinize saglik. yanliz bi sorum olacakti ben cranberry i yaban mersini olarak biliyordum. cranberry ve blueberry ayni meyve mi? sevgiler nilay

8/04/2009 12:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nilay, Tijen'den ogrendigimden beri blueberry icin likapa Turkce karsiligi kullaniyorum. Karadeniz'de yabani olarak yetisip, bu adla anilirmis. Bu tarif eski oldugu icin yaban mersini demisim, dogrusu likapa olmaliydi, galiba mavi yemis de deniyormus.
Sevgiler.

8/04/2009 12:51:00 PM  
Anonymous kadınsan said...

Evet yaban mersini bizde pek bilinmeyen bir tat. Tarif çok güzel görünüyor. Tadı da çok güzeldir mutlaka.

7/11/2010 09:40:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 08:55:00 AM  

Post a Comment

<< Home