Thursday, December 22, 2005

Kutuk Pasta

Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabinda gordugum bu pastayi once Kestane-YE icin yapmayi dusunmustum. Sonradan Rana'nin dogumgunu icin de uygun olabilecegini dusunup etkinlik icin baska bir tarifte karar kildim. Rana gercekten "agac pastasini" cok sevdi, hatta suslemesinde bana yardimci oldu.

Ben kutuk pastayi simdiye kadar hep cikolatali kekten yapar, dolgusu icin cikolatali mus, uzerinin suslemesi icin ise yine cikolatali ganaj kullanirdim. Bu yil ilk defa denedigim bu kestaneli ve zencefilli kutuk pastanin lezzeti hepimizin cok hosumuza gitti. Yeni bir yilbasi gelenegi dogmus olabilir evimizde. Aslinda zencefili cok sevmeyen biri olarak tarifi uygularken sonuc konusunda biraz endiseliydim, ama bu ikili birbirine gercekten yakisti. Sanirim kestane cok belirgin olmayan tadiyla yaninda cikolata ya da zencefil gibi daha baskin bir lezzet ariyor.

Pastayi yaparken kitaptaki tarif yerine kendi pandispanya tarifimi kullandim. Sizin de oyle yapacaginizi dusunerek pandispanya tarifi vermeyecegim. Suslemeler icin de kitaptaki tarife pek uymadim. Bu pastanin ozelligi bu; yaraticiliginizi kullanip her seferinde farkli goruntude kutuk pastalar hazirlayabilirsiniz. Susleme icin malzeme olarak mereng mantarlarin yani sira, cikolata, marzipan ve seker hamuru kullanilabilir.
  • 33 cm x 45 cm olculerinde ince pandispanya kati
  • Kestaneli Krema (Tarifi asagida)
  • Catalla ezilmis 10 adet kestane sekeri
  • Zencefilli seker surubu (tarifi asagida)
  • Mereng mantarlar
  • Susleme icin beyaz ve aci cikolata bloklari, kakao ve pudra sekeri, kiraz ve/veya kestane sekerlemesi ve elinizin altindaki her turlu malzeme

Pandispanyanizi zencefilli surupla islatin. Kestaneli kremanizin 1 bardak kadarini pandispanyanizin uzerine yayin. Kisa kenar boyunca kestane sekeri kiriklarini sekilde goruldugu gibi dizin. Rulonuzu s1k1ca sarin ve servis tabaginiza alin. (Arzu ederseniz bu asamada rahat kesilmesi icin biraz dondurabilirsiniz.) Budak yapmak icin her iki ucundan egimli birer dilim kesin. Dilimlerin kalinligi, budaklari nereye koyacaginiz tamamen keyfinize kalmis. Ben bu sefer dilimlerin birini yana, digerini ise pastanin ustune ekledim. Kalan krema ile pastanizin dis yuzeylerini kaplayin. Rulonun kesiti bana agac kesitini hatirlattigindan budaklarin kesik yuzeylerini krema ile kaplamadim; eger siz onlari da kaplamak isterseniz sanirim kremanizi biraz arttirmanizda fayda var.

Simdi isin zevkli kismina geldik. Bir catalin dislerini kullanarak pastaniza bir kutuk goruntusu verin. Mantarlarinizi cesitli yerlerine serpistirin. Cikolata bloklarinizi fon makinesiyle yumusatip, keskin bir bicak yardimiyla cikolatali bukleler (agac kabuklari) elde edin. Arzu ederseniz beyaz cikolatayi eritip biraz gida boyasi ile renklendirerek yapraklar, cam igneleri vs yapabilirsiniz. Ya da file bademden yapilmis kozalaklara ne dersiniz? Pastanin cesitli yerlerine ince elekle kakao serpistirerek dogal bir goruntu verebilirsiniz. Neler yapabileceginiz konusunda tek sinir yaraticiliginiz...

Kestaneli Krema
  • 2/3 bardak (160 g) sut
  • 1/2 vanilya cubugu (Yoksa, toz vanilya ya da vanilya esansi kullanabilirsiniz.)
  • 2 buyuk yumurtanin sarilari
  • 1/4 bardak arti 2 yemek kasigi (75 g) seker
  • 2 yemek kasigi (15 g) misir nisastasi
  • 1/2 bardak (136 g) tatli kestane puresi
  • 1 yemek kasigi (14 g) rum (Ben kullanmadim.)
  • 1 bardak cig krema
Sutunuzu ufak bir sahana alin. Vanilya cubugunu bicakla boyunca cizin ve icindeki tohumlari bicakla siyirarak sute katin. Cubugu da sutun icine atip orta ateste sutu isitin ve kaynama noktasina gelince sahanin altini kapatin.

Yumurta sarilarini sekerle birlikte rengi acilincaya ve kivami koyulasincaya kadar cirpin. Nisastayi da buna ekleyip cirpmaya devam edin. Sutu iki defada yumurtali karisima ekleyin ve cirparak butunlesmesini saglayin. Sahani orta ateste ve devamli telle karistirarak, koyulasip kaynamaga baslayincaya kadar pisirin. Sonra altini kisip nisastanin iyice pismesi icin 1 dakika kaynamasina izin verin. Topaklanma olasiligi varsa ince bir suzgecten gecirin. Icine kestane puresi ve arzu ederseniz rumu katin. Vanilya cubugunu daha cikartmadiysaniz simdi cikarin. kabuk baglamamasi icin kremanin ustunu strecle ortup buzdolabinda 2 saat kadar sogutun.

Cig kremayi cirpin. Once ucte birini kestaneli kremaniza katip kivamini acin; sonra kalanini ekleyip tek renk alincaya kadar karistirin. Bu asamada ustunu kapatip pasta icin kullanincaya kadar buzdolabinda 1 gun bekletebilirsiniz.

Zencefilli Seker Surubu


Asagidaki miktarlarda malzemeyle yaptiginiz surup isinizi gormekle kalmayacak, epey de artacak. Buzdolabinda cok uzun zaman dayaniyor, kalani baska bir pastada kullanabilirsiniz. "Yok, istemem" diyorsaniz, belki yarisini (ya da daha azini) yapmakta fayda var.
  • 1 1/4 bardak (250 g) seker
  • 2 yemek kasigi (30 g) soyulmus ve kucuk parcalara kesilmis zencefil
  • 1 bardak (236 g) su
Seker, su ve zencefili ufak bir sahana alin ve orta ateste kaynama noktasina getirin. Altini kapatip tamamen sogutun. Suzgecten gecirip kullanin.


20 Comments:

Blogger Doruk said...

Ellerine sağlık, Zinnur'cuğum. Harika görünüyor. Ben de haftasonu kızlarla buluşmamıza kütük pasta sözü verdim. Fıstıklı-krokanlı düşünmüştüm ama kestaneli de iyi fikir. Ne yapsam acaba?

12/23/2005 12:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine sağlık. Çok güzel ve hakikaten ağaç kütüğü görünümünde olmuş pasta. Tabi etrafındaki detaylar da süper olmuş. Çok emek vermişsin. Tekrar ellerine sağlık...

12/23/2005 12:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, Harika ve çok detaylı bir kütük pasta yapmışsın.. Offf yaa haksızlık bu bende istiyorum bu pastadan. Görünüm olarak en çok sevdigim pasta :)

12/23/2005 03:47:00 AM  
Blogger iya said...

çok güzel bir pasta,
bende tam iş yerindeki yılbaşı partisi için kütük pasta tarifi arıyordum, keşke rulo pandişpanyanın tarifini de yazsaydın şu ana kadar yapmayanlar için benim gibi:), çok iyi olurdu doğrusu, ellerine sağlık, şimdiden mutlu yıllar dilerim..

12/23/2005 04:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu'cugum, bence sen de fistik krokanlisini yap, boylece denemek isteyenler icin secenek olur. Bayilirim krokanli pastaya!

Hatice, cok tesekkur ederim. Aslinda isin en eglenceli kismi suslemesi idi, onun icin zahmetli gibi gelmedi hic.

Summer, keske paylasabilsek! Ben pek yemeyince, kizim da evde olmayinca cogu buzdolabinda durup duruyor.

Ilknur, daha once de yazmistim, un farki nedeniyle kek tarifleri vermek istemiyorum pek. Benim Turkce tarifleri Amerikan unuyla bire bir yaptigimda kotu tecrubelerim oldu da. Ama diger Turkce yamek bloglarinda cok guzel pandispanya tarifleri var.

Cok tesekkur ederim dharma.

12/23/2005 07:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

MUKEMMEEEL! HARIKA BIR FIKIR.BUGUN BENIM DOGUNGUNUM VE ESIME COK GUZEL BIR PASTA YAPMAK ISTIYORUM.(DOGUMGUNU BENIM AMA PASTAYI DA BEN YAPIYORUM:) BU PASTAYI DA DENICEM.ELLERINE SAGLIK.

12/23/2005 08:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Harika bir goruntu. Zinnur ellerine saglik.

12/23/2005 09:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dogum gunun kutlu olsun Sumeyye. Bol agiz tadli bir yeni yas dilerim sana.

Tweety ve Alev, tesekkurler.

Sagolasin Ipek'cigim. Bu bezeleri firina koymadan toprakli mantar susu vermek icin uzerlerine kakao serpip sonra uflendigim icin renkleri distan bejimsi duruyor. Ama tepsiye degen yerleri ve icleri pistikten sonra da oldukca beyazdi. Su resimde gorebilirsin. Cok dusuk isida cok uzun sure pisiyorlar, sanirim rengi korurken bir yandan da pismelerini saglamak boyle mumkun oluyor.

12/23/2005 09:03:00 PM  
Blogger Sibel said...

Yine bir sanat eseri yaratmışsın Zinnur! Muhteşem! Vallahi ben de kıyamazdım bunu kesmeye..

12/24/2005 06:12:00 AM  
Blogger ZeYNeP said...

Rana'ya saglikli, basarili ve mutluluk dolu yillar diliyorum, bence sabir gerektiren bir tarif bu yine, ellerine saglik.
agiz tadiniz eksik olmasin.

zeynep

12/24/2005 07:31:00 PM  
Blogger L1 said...

harika gözüküyor Zinnur,mantarlara da bayıldım, yılbaşı için profiterollü pasta mı yoksa bunu mu yapsam kararsız kaldım. Rana'nın doğum günü de kutlu olsun. Bu arada seni yeni bir mime davet ettim, tabii kabul edersen.

12/26/2005 01:37:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Cidden super gorunuyor pasta Zinnur, ellerine saglik.

Tarfifi okurken fransizca bir yemek gunlugunde zencefil surubu ile ilgili okuduklarim aklima geldi. Senin verdigin tarifle hazirlanan zencefil surubunu (belki zencefil miktari daha fazla olabilir, kontrol etmem gerek) icip sarhos olma hikayeleri donmustu. Gercek anlamda sarhosluk oldugunu sanmiyorum (kandaki alkol oraninin arttigini) ama ilk icimde bogazda yanma, biraz daha icince neselenme vs gibi yan etkilerine yol actigi yaziyordu.

Dusununce, boyle bir surup kullanmak cok mantikli geliyor kutuk yapiminda, cunku genelde Rhum veya benzeri alkolle islatilir pandispanya, degil mi? Normalde icki icmeyen biri olarak, itiraf ediyorum ki kutuk pastanin hafif bogazimi yakip icimi isitmasi cok hosuma gider...

Sevgiler ve butun guzelliklerin sizinle oldugu mutlu bir 2006 dilerim.

12/26/2005 05:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Elvan, cok tesekkur ederim sana. Yilbasi pastan icin simdiden kolay gelsin. Mimini en kisa zamanda cevaplayacagim. Cogumuz yeni yil kararlari aliyoruz bu aralar. Boyle bir mimle bu kararlarin Internete malolmasi belki hayata gecirilis olasiliklarini arttirir. Iyi bir fikir!

12/26/2005 07:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Dilek...
Yazdiklarini okuyunca ben de arastirdim bu konuyu. Cocuklarin midesi bozulunca, soguk alginligi durumunda bol zencefilli cay yapiyoruz ya hemen... Gordugum kadariyla zencefil gercekten ufak bir capli mucize. Bircok baska faydasinin yanisira stres atmak icin de ise yariyormus. Senin bahsettigin bu etkisi olsa gerek. Ama bunun yanisira mide bulantisini onleyici etkisi de var. Yani alkolun tatsiz yan etkilerinin antidotu oldugu gibi, hosa giden bazi etkilerine sahip. Ne guzel!

Gerci benim kullandigim miktarlarda bu etkilerin herhangi birini gozleyebilecegimizden emin degilim. Notumda yazdigim gibi, o miktarlardan yapilan suruptan cok artti. (Bir bahaneyle kullanayim bari) Ustelik kullandigim kismi da cok porsiyonluk bir pastaya dagildigi icin bogazimizi filan yakamadi, sadece kestanenin yaninda hafif bir zencefil aromasi hissettik o kadar. Ama madem durum boyleymis, zencefili daha comertce kullanacagimiz bir zencefil pastasi yapip pazarlayalim istersen seninle, ne dersin? Yilbasi doneminde iyi gider ;)

12/26/2005 07:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

COk tesekkur ederim Sibel'cigim, biz bir guzel kiydik. Tadi goruntusunden de guzeldi aslinda, ne de olsa icinde bol kestane var :).

Sana da cok tesekkur ederim Zeynep'cigim. Senin cam agacin da cok guzel ve orijinal bir tatliydi dogrusu. Biraz ugrastirsa da boyle tatlilar, eglendiriyor ayni zamanda insani yaparken, degil mi?

12/26/2005 07:51:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine sağlık. Bu, sanırım hayatımdan gördüğüm en güzel görünümlü kütük pasta...:))

12/27/2005 06:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili, Zinnur,
cok güzel görünüşü olan bu pastadan ben de etkilenip yeni yıl pastası olarak yaptım. ama ben bazı degişiklikler yaptım. beyaz fırının balkanik pasta adında bir pastası var onu da ne zamandır yapmak istiyordum. ikisini biraz karıştırdım. kücük şu hamurlarının icine kestane kreması doldurdum.
kestane yerine onları kullandım. cok güzel oldu.
makaronu maalesef yapamadım , insallah bu hafta . o cok özel oldugu icin araya sıkıştırmadım
yapınca hemen sonucu yazacagım,
güzel olursa, gül mayasının tarifini de yazacagım.
size tüm sevdıklenizle birlikte mutlu yıllar diliyorum.
sevgiler.
meliha

12/31/2005 09:15:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Yeni yılını tebrik ederim. Umarım güzel bir sene olur. Dün senin pastanı denedim. Malzemeleri aynı kullanmadım ama görüntü ve süslemeyi senin gibi yapmaya çalıştım. Ne zamandır aklımdaydı bu tarif. Paylaştığın için çok teşekkürler. Gerçekten çok eğlenceli bir pasta :))

1/02/2009 04:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

tatlı kestane püresini kestane şekerinden mi yoksa normal kestaneden mi yapıyoruz? çok teşekkür ederim.ellerine sağlık..

2/20/2009 04:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ayse, Turkiye'de iseniz, Kafkas'in kestane purelerinden kullanabilirsiniz. Kestane sekerinden de yapilabilir, normal kestaneden sekerle pisirerek kendiniz de hazirlayabilirsiniz. Her halikarda kestane puresinin tatliligini dikkate alarak, pastaci kremasinin sekerini arzunuza gore azaltabilirsiniz.

2/20/2009 05:46:00 AM  

Post a Comment

<< Home