Bayram Tatlilari
Hepinizin bayramini kutlarim oncelikle. Son bir haftadir bircok blogda oyle hos bir bayram hazirligi ve telasi vardi ki, adetim olmadigi halde ozenip arife gunu ben de girdim mutfaga. Neden adetim olmadigini soracak olursaniz, bayramlasma isini biraz alafranga usul yapiyoruz biz burada da ondan. Cogu kisi bayramin ancak birinci gun izin alabiliyor isten. Eh, mesafeler de Turkiye'dekinden daha fazla oldugu icin, herkesin ayni yerde toplanmasi daha pratik oluyor. Bu nedenle, Paterson'daki Turk lokantalarindan birini kapatiyoruz cogunlukla ve aksam yemegi icin cumbur cemaat oraya gidiyoruz. Bayramlasma da orada oluyor. Gencler muzik esliginde cosarken biz de onlarin eglencesini seyrederek keyifleniyoruz. (Gerci ben yasitlarim gibi agirbasli bir sekilde oturmak yerine Rana hanimin pesinde kosuyor oluyorum cogunlukla...)
Tekrar konuya donecek olursak, bir hazirlik yapmam gerekmedigi halde, son bir haftadir Turk bloglarinda suregelen yogun mutfak faaliyetinden, el acmasi baklavalardan, sekerlemelerden, etkilenmemek mumkun degildi. Sonucta yaptiklarimi kime yedirecegimi bilmesem de icimde bir bayram heyecani ile mutfaga girdim. Baklava hamuru acmaya cesaret edemedim ama buzdolabinda epeydir bekleyen hazir baklava yufkasindan arasi krem patiserili (Rumeli isiymis galiba) baklava yaptim. Serbetini de hazirladim, ama sizlerden ogrendigim sekilde bayram sabahi koymak uzere ayri sakladim. Bununla da kalmadi, ne zamandir denemek istedigim makaronlari yapmaya giristim. Bu makaron olayi epeydir merak konusuydu benim icin. Elimin altindaki bircok saygideger tatli kitabinda makaron tarifleri gordugumden ve son zamanlarda Turk ve yabanci yemek bloglarinda epey konusu gectiginden mutlaka yapmak istiyordum. Ote yandan nihayet bir kurabiye cesidi olan makaronlar icin cikarilan bu kadar gurultuyu anlamsiz bulmuyor da degildim dogrusu.
Benim makaronlar tam olmasi gerektigi gibi olmadi. Sebebi kismen aceleyle malzemeleri dikkatsiz olcmus olmam olabilir, ama sanirim daha cok yumurta aki kopugunu gerekenden az cirpmamdi. Makaronlarin alt tarafinda olusmasi gereken karakteristik "ayak" denilen bogumdan eser yoktu benimkilerde. Tahmin ettigim kadar kabarmadilar ustelik. Ama basarisiz bir deneme olarak niteleyecek kadar kotu de degildi aldigim sonuc. Makaronlari ganajla yapistirip, kitabin tavsiye ettigi gibi geceleyin dinlenmek uzerine buzdolabina kaldirdim. Bayram sabahi tattigimda, azicik yumusayarak harika bir tat almislardi. Hele bir iki saat disarda kalinca agizda eriyen bir kivama geldiler ki, iste o zaman makaron adina koparilan bu firtinayi ben anlar oldum arkadaslar. En azindan benim yaptigim Pierre Herme'nin tarifi olan cikolatalisi, simdiye kadar yedigim cikolatali tatlilar arasinda seckin bir yere sahip artik. Icine giren bir suru pudra sekerine ragmen kesinlikle cok tatli degil lezzet olarak, adeta bir yetiskin tatlisi diyecegim ama diyemiyorum, cunku bizde buyukten kucuge herkes cok sevdi. Kesinlikle yine yapilacak, ve ilk seferki hatalar tekrarlanmayarak daha bile iyi bir sonuc alinacak tahminimce.
Bu bayramin kayda deger iki tatlisi daha vardi. Biri Polonya asilli arkadasim Margie'nin mayali hamurdan yaptigi ici elma, kuru uzum, cranberry (Turkcesi acaba neydi bunun?), badem ve peynirle doldurulmus nefis tatli, digeri ise Pakistanli arkadasimiz Haseen'in annesinin sicak sicak gonderdigi bizim zerdeye benzer icinde safran, sari kuru uzum, antep fistigi, tel sehriye ve gul suyu olan bir sutlu tatli cesidi... Margie'nin tatlisinin tarifini almak istedim, ama hersey goz karariymis. Yine de tahmin ettigim sekliyle ilerde yapmaga calisacagim. Haseen'inki sanirim Pakistan'in geleneksel bir bayram tatlisi, ben safran tadindan pek hoslanmadigim halde bu tatliyi severek yedim.
Tatlilarin tariflerini yarin ekleyebilecegim. Hepinize sevdiklerinizle birlikte gececek, bol agiz tadli bir bayram tatili diliyorum bir kere daha.
Tekrar konuya donecek olursak, bir hazirlik yapmam gerekmedigi halde, son bir haftadir Turk bloglarinda suregelen yogun mutfak faaliyetinden, el acmasi baklavalardan, sekerlemelerden, etkilenmemek mumkun degildi. Sonucta yaptiklarimi kime yedirecegimi bilmesem de icimde bir bayram heyecani ile mutfaga girdim. Baklava hamuru acmaya cesaret edemedim ama buzdolabinda epeydir bekleyen hazir baklava yufkasindan arasi krem patiserili (Rumeli isiymis galiba) baklava yaptim. Serbetini de hazirladim, ama sizlerden ogrendigim sekilde bayram sabahi koymak uzere ayri sakladim. Bununla da kalmadi, ne zamandir denemek istedigim makaronlari yapmaya giristim. Bu makaron olayi epeydir merak konusuydu benim icin. Elimin altindaki bircok saygideger tatli kitabinda makaron tarifleri gordugumden ve son zamanlarda Turk ve yabanci yemek bloglarinda epey konusu gectiginden mutlaka yapmak istiyordum. Ote yandan nihayet bir kurabiye cesidi olan makaronlar icin cikarilan bu kadar gurultuyu anlamsiz bulmuyor da degildim dogrusu.
Benim makaronlar tam olmasi gerektigi gibi olmadi. Sebebi kismen aceleyle malzemeleri dikkatsiz olcmus olmam olabilir, ama sanirim daha cok yumurta aki kopugunu gerekenden az cirpmamdi. Makaronlarin alt tarafinda olusmasi gereken karakteristik "ayak" denilen bogumdan eser yoktu benimkilerde. Tahmin ettigim kadar kabarmadilar ustelik. Ama basarisiz bir deneme olarak niteleyecek kadar kotu de degildi aldigim sonuc. Makaronlari ganajla yapistirip, kitabin tavsiye ettigi gibi geceleyin dinlenmek uzerine buzdolabina kaldirdim. Bayram sabahi tattigimda, azicik yumusayarak harika bir tat almislardi. Hele bir iki saat disarda kalinca agizda eriyen bir kivama geldiler ki, iste o zaman makaron adina koparilan bu firtinayi ben anlar oldum arkadaslar. En azindan benim yaptigim Pierre Herme'nin tarifi olan cikolatalisi, simdiye kadar yedigim cikolatali tatlilar arasinda seckin bir yere sahip artik. Icine giren bir suru pudra sekerine ragmen kesinlikle cok tatli degil lezzet olarak, adeta bir yetiskin tatlisi diyecegim ama diyemiyorum, cunku bizde buyukten kucuge herkes cok sevdi. Kesinlikle yine yapilacak, ve ilk seferki hatalar tekrarlanmayarak daha bile iyi bir sonuc alinacak tahminimce.
Bu bayramin kayda deger iki tatlisi daha vardi. Biri Polonya asilli arkadasim Margie'nin mayali hamurdan yaptigi ici elma, kuru uzum, cranberry (Turkcesi acaba neydi bunun?), badem ve peynirle doldurulmus nefis tatli, digeri ise Pakistanli arkadasimiz Haseen'in annesinin sicak sicak gonderdigi bizim zerdeye benzer icinde safran, sari kuru uzum, antep fistigi, tel sehriye ve gul suyu olan bir sutlu tatli cesidi... Margie'nin tatlisinin tarifini almak istedim, ama hersey goz karariymis. Yine de tahmin ettigim sekliyle ilerde yapmaga calisacagim. Haseen'inki sanirim Pakistan'in geleneksel bir bayram tatlisi, ben safran tadindan pek hoslanmadigim halde bu tatliyi severek yedim.
Tatlilarin tariflerini yarin ekleyebilecegim. Hepinize sevdiklerinizle birlikte gececek, bol agiz tadli bir bayram tatili diliyorum bir kere daha.
29 Comments:
zinnur'cugum harikasin!
ellerine saglik.. bu telaslar insani etkiliyor degil mi?
biz de küçücük (annemle ben) bir aile oldugumuz için pek bir bayram telasimiz olmaz, onun hazir aldigi çikolatalar ve ille de her bayram yaptigi (tabii hazir aldigi kurularla yapiyor) kemalpasa tatlisi disinda bir sey yoktur ama dün bayram kahvaltisina gittik, uzuuuun yillardir ilk kez kalabalik bir bayram kahvaltisinda bulundum, degisik bir durum yani!
iyi bayramlar dileyeyim bu vesileyle..
tijen
zinnurcum,bayramın kutlu olsun :)
umarım tüm ailenle ve sevdiklerinle birlikte daha çok güzel bayramlar yaşarsınız :)
bu arada yaptıkların süper!
ellerine sağlık :) keşke tadabilseydim..
sevgilerimle..
Zinnur, cok hos gorunuyor hersey. Ellerine saglik. Bizde burada sizin anlattigin usul bayramlasiyoruz. Tek fark, herkes imece usulu birseyler getiriyor. Kendi kendime "ah, Zinnur burada olsa baklavasini getirirdi" dedim :) Creme patissiere'li baklavan cok ilgimi cekmis gordugun gibi:) Laz boregi de deniyor galiba buna. Mutfaktakiler blog'undan Mine vermisti gecenlerde.
Sevgiler.
Ooops, link koymaya calismistim...
Mutfaktakiler
Bayramınız kutlu olsun.
Sevgili Tijen, tesekkur ederim iyi bayramlar dilegine.. Arife gunu telasi, dunku kalabalik bayramlasma derken bizim bayramimiz bitti. Amerika'da 1 gunden fazla bayram yapilamiyor is guc dolayisiyla, sen de bilirsin. Ama kisa olsa da arkadaslarimizi gormek cok guzeldi.
Burcu'cugum, senin de bayramin kutlu olsun. Ailenle birlikte guzel, zevkli ve huzurlu bir bayram diliyorum sana. Tatil filan demedin blogunu s1kca guncelledin bayramda bile. Birbirinden guzel tatlilarla hem de. O son yaptiklarindan cikolatali patede aklim kaldi. Nerdeyse tadini bile tahmin edebiliyorum. Bana epeydir yapmak istedigim cikolatali mendiantlari hatirlatti. Yakinda geliyor tarifi.
Dilek, sizin usul de iyiymis. Hanimlarin arife sendromunun kanalize edilebilecegi bir ortam sart Amerika'da. Ben baklavalarin sonunu da bugun dagittim neyse ki. Link icin tesekkurler. Mine'nin kullandigi ic unla benimkisi ise yumurta sarisi ile koyulastiriliyor. Kolestrole hic ihtiyacimiz olmadigindan bir daha yaparsam onun tarifini deneyecegim.
Senin de Tuhfe'cigim.
Cok tesekkur ederim Yasemin. Keske sizlere ikram edebilseydim butun yaptiklarimi... O zaman paylasmaktan duydugum mutluluk tam olurdu.
Zinnur herşey çok güzel görünüyor,özellikle makaronlara bayıldım,ellerine sağlık ve iyi bayramlar...
Sevgil Zinnur,Bayram telaşı nedeniyle ancak bu gün bilgisayarı kullanabildim. RAmazan bayramını kutlar , sağlık ve mutlulukla dolu nice bayramlar dilerin.
sağlık ve mutlulukla kal.
Canan
Sevgili Yesim, tesekkurler. Makaron denemem gercekten cok lezzetliydi. Aslinda basarili olmamasina ragmen hem de... Gercek makaronun daha kabarmis olmasi gerekiyor ve altinda "ayak" tabir edilen (adeta basarili bir makaronun imzasi olan) bir yuzey olmasi lazim. Benimkilerde bunlar olmadigi gibi, fazladan olmamasi gereken bir catlama vardi ustlerinde. Istek uzerine ikinci yapisimda daha az catlattik ama diger iki problem hala hallolmamisti. Makaron denemelerine devam edecegim, cunku ailecek pek sevdik.
Sevgili Canan, ben de senin gecmis bayramini kutlar, saglik ve afiyet dolu gunler dilerim sevdiklerinle.
Geçmiş bayramın kutlu olsun. Bayram sebebiyle bir şekilde bir araya gelebilmeniz çok güzel.
Sevgili Nurdan, ben de senin gecmis bayramini kutlarim. Burda maalesef bayramlar kisa suruyor. Onun icin geleneksel bayram ziyareti disinda yollara basvuruyoruz bayramlasmak icin. Tabii o da guzel, ama ev ziyaretlerinin de yeri baska.
Zinnur elerine saglık ne hos gorunuyorlar hepsi.Bloglrdaki heyacanın yansıması ne guzel olmus. Bundan sonrada boyle guzel denemeler bekliyoruz harikasın...
Sevgilerimle
Figen
merhaba zinnur;
ben de bayram diye kendimi tutamayip bir suru tatli telasina girdim ama Amerikada malum gelen giden cok fazla olmuyor.Turk arakadaslara dagittiktan sonra bir de apartmanimdaki hintli ve amerikali arkadaslara da baklava goturdum. Hem onlarla tanismis oldum hem de kucuk bir soylesiyle Ramazan bayramimiz ve adetlerimizden bahsettim. Tabi cok sasirdilar ama hoslarina da gitti.
Ne guzel adetlerimiz var :)
Bu blogdaki herkese selamlar..
Merhaba Zinnur
Uzun süredir senin sessiz izleyicilerindenim. Makaronlara bende bayıldım. Başarısız olan buysa başarılısını merak ediyorum doğrusu. Sabırsızlıkla tarifini bekliyorum. Başarısız olmaya da razıyım ayrıca.
FATOŞ
Cok tesekkur ederim Figen'cigim. Makaron denemeleri son hiz devam ediyor, basarili olur olmaz tarifi sizlerle paylasacagim.
Nazan, ne iyi etmissin! Amerikalilarin boyle adetleri olmadigindan sasirmis olabilirler tabii, ama komsuluk iliskilerini gelistirmek icin elde bir tabakla kapiyi calmaktan daha guzel bir usul bilmiyorum ben.
Sevgili Fatos, sessizligini bozduguna sevindim. Makaronlarin tadi guzeldi ama aslinda dislari citir bir tabaka ile kapli, icleri ise yumusacik olmali. Yuzeyi catlaksiz, parlak ve duz, altlarinda ise firfirli gorunuslu ayak tabir edilen bir bogumlari oluyor. Ve genelde cok daha fazla kabariyorlar. Dogrusu gorunusu tutturunca, tadin da cok daha iyi olacagini dusundugumden denemelere devam ediyorum. Basarili makaron resimleri burda.
Bayrama yakisir bir bayram ziyafeti olmus. Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor. Ellerine saglik!
Burcu, hazir baklava hamuruyla yaptigim baklavalari esime begendiremedigimden boyle yalanci baklavalar yapiyorum ben. Bunlari baklava gibi degil de, baska bir serbetli tatli niyetine yediginden sikayet etmiyor :) Makaronlara gelince 6. denemeyi yaptim, hala istedigim goruntuyu elde edemedim. Bu isin tariflerde olmayan bir puf noktasi oldugundan fena halde suphelenmege basladim. Bu arada bedem tozum da bitti zaten. Simdilik mola aliyorum. Ama bu isi becerenleri ciddi ciddi kiskanmaga basladim :)Acaba evcini Beyaz Pastane'ye bir ugrasa bu isin puf noktasini ogrenebilir mi dersin?
Gulsen'cigim, sizin bayram tatlilarinizin yaninda lafi bile olmaz inan. Dilekce'de gorunce gozlerim bayram etti o guzellikler karsisinda.
Burcu, yazdiktan sonra farkettim: Beyaz Pastane diye bir sey yok, degil mi? Dogrusu Beyaz Firin olacakti sanirim :)
resimler cok mukemmel:)eminim tatlar da oyledir, ellerine saglik...
Cok tesekkur ederim asistente.
merhaba. sitenizle yeni tanisiyorum. genelde yemek sitelerinde baya gezinirim ve hayatimda macaronu bu kadar guzel tutturan birini daha gormedim. cok tebrik ediyorum. Esimle ben macarona bayiliyoruz hele de hindistan cevizlisine. onu da bir ara denerseniz cok sevinirim:)
merhaba arkadasalar,
ben siteye yeni katilan bir kisiyim ve cok begendim (klasik kelimeler olsa da gercek) sizden bu kremalai hazir baklava hamuru ile yapilmis olan tatlinin tarifini ariyorum... lutfen bana gonderirmisiniz... emailim zuleyha72@live.nl... tessekur ederim....
Sevgili Zuleyha, begendigine cok memnun oldum. Kusuruma bakmazsin umarim, bu ara islerim uzun tarifler yazmama izin vermiyor. Hele bu tatlinin tarifi Ingilizce bir Turk yemegi kitabindan, bir de Turkceye cevirmem gerekir ki su anda yapmam mumkun degil maalesef. Ingilizcesinden faydalanabilirsen tarifi burada. Bildigin hazir yufkadan baklava tarifinden farki su ki, arasi icin cekilmis ceviz yerine yumurta sarisi, seker, sut ve vanilyayla yapilmis, oldukca koyu pastaci kremasi kullaniliyor. Kremayi koyu tutmazsan, ust yufkalari yerlestirirken, ya da pisirirken tasar gider yanlardan ve aralardan. Ingilizce tarifteki miktarlar sana yardimci olabilir bu konuda.
Sevgiler,
Post a Comment
<< Home