Bir Asure de Bizim Pastane'den...
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/400/IMG_3868.jpg)
Ben tarifi yayinladiktan sonra Munevver'in gonderdigi ve faydali bilgiler iceren yorumu herkesin gorebilmesi icin buraya aliyorum:
"Buğdayı birgün önce sabah ıslatıyoruz. O suyu gece döküyoruz. Yeni su ile sadece birkaç taşım kaynatıp battaniye ile sarıp sarmalıyoruz. Ertesi gün diğer malzemeler hazır olduktan sonra açıyoruz. Böylece buğdaylar helmeleşmiş olup yaprak gibi açılıyorlar.İlave nişastaya gerek kalmıyor. Diğer malzemeleri katıp biraz daha haşlıyoruz. Şekeri koyup bir iki taşım sonra kapatıyoruz. Bu aşamada süt ilave ediyoruz, rengi beyaz oluyor ve gerekirse koyulugu ayarlanabiliyor. İnciri ve cevizi süslemede kullanırsak da rengi kararmıyor. Bu usulde buğdaylar şekerden sonra sertleşmiyor, birkac gun beklese bile yumusak kaliyor. Afiyet olsun."
- 1 1/2 bardak asurelik bugday
- 1/2 bardak pirinc
- 1/4 bardak nohut
- 1/4 bardak fasulye
- 3/4 bardak kabuksuz ceviz (Bunun yerine pikan kullandim.)
- 15 bardak ya da gerekirse daha fazla su
- 1/2 portakalin kabugu
- 3 bardak seker (Ben yarim olcu icin 1 bardaktan azicik daha fazla kullandim)
- 1 bardak kabugu cikarilmis butun badem
- 1 bardak kuru uzum (Iri sari cinsinden kullandim)
- 1/2 bardak pirinc unu
- 10-15 findik
- 1/2 bardak kuru kayisi
- 1/4 bardak kuru incir
- 1/3 bardak gul suyu
- 1 bardak nar tanesi
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/200/IMG_3837.jpg)
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/200/IMG_3853.jpg)
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/400/IMG_3861.jpg)
8 Comments:
Zinnur'cum,
ellerine sağlık...
Bugün ben de aşure yaptım ve komşularıma dağıtım. Hayatımda 2.kez aşure yapıyorum. İlk denemem hüsran olunca uzun bir süre denememiştim. Bugün gözümü kararttım ve yaptım, fena da olmadı hani....
Allah kabul etsin,
ama su kismi anlamadim ?
" Pirinc ununu 34 bardak suda eritin"
pirinc unu icin bu kadar su ?
sevgilerimle.
Zeynep
Damla, ellerine saglik. Ben de bir arkadasima verdim, bir digerinden de aldim bu yil :)
Zeynep, dikkatli okuyup hatami gordugun ve dikkatimi cektigin icin cok tesekkur ederim. 34 degil 3/4 olacakti. / tusu bazen basmiyor bende. Simdi duzeltiyorum.
Zinnur.eline sağlık.Bir daha yaparsan
bazı önerilerim olacak.(ben birkaç kez yapıyorum da)Buğrdayı birgün önce sabah ıslatıyoruz.O suyu gece döküyoruz.Yeni su ile sadece birkaç taşım kaynatıp battaniye ile sarıp sarmalıyoruz.Ertesi gün diğer malzemeler hazır olduktan sonra açıyoruz.Böylece buğdaylar helmeleşmiş olup yaprak gibi açılıyorlar.İlave nişastaya gerek kalmıyor.Diğer malzemeleri katıp biraz daha haşlıyoruz.Şekeri koyup bir iki taşım sonra kapatıyoruz.Bu aşamada süt ilave ediyoruz, rengi beyaz oluyor.İnciri ve cevizi süslemede kullanırsak da rengi kararmıyor.Bu usulde buğdaylar şekerden sonra sertleşmiyor.Afiyet olsun.
Munevver, cok tesekkur ederim verdigin bilgiler icin. Bugday konusundaki ozellikle makbule gecti, cunku bugdaylarim gercekten agza gelecek sekilde kaldi. Gerci yerken benim hosuma gitti bu halleri, fakat hazmi ayri bir mesele tabii :) Bir dahaki sefere senin dedigin gibi yapacagim, bu sekilde yapilinca nisastaya gerek kalmamasi da ayri bir kazanc. Ceviz ve incirin asureyi kararttigini biliyorum ama onlarin asurenin sicagiyla hafif yumusamis halleri ve kasigini atarken sansina ne gelecegini bilmemem benim hosuma idiyor. Onun icin bircok kisinin susleme olarak kullandigi malzemeyi ben asurenin icinde tercih ediyorum. Fakat bilgi olarak burda bulundugu iyi oldu. Hatta iznin olursa yorumunu iletiye alayim, herkes faydalanabilsin.
Zinnurcuğum,memnuniyetle.Herkes
yararlansın.Bu usuülde birkaç gün sonra bile sertleşmiyor. Koyulaşınca da sütle kıvamını ayarlıyorum..
Herkese afiyet olsun.
Sevgili Zinnur ellerine sağlık. Sunumun ve resimlerin çok hoş:)
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home