Wednesday, December 28, 2016

Kahveli Kutuk Pasta 2016



Buraya ugramayali cok oldu. Sebeplerden biri de gectigimiz yillarda pek yeni tarif denememis olmam. Rana'nin son dogum gunu icin Tartine pastanesinin kutuk pastasini deneyince, artik benim icin degerli bir arsiv haline gelen Bizim Pastane'de tarifi olsun istedim. Gercekten de, tarif aradigimda cogu kere, kitap yerine Bizim Pastane arsivine gidiyor elim. Zira burda benim icin onemli olan puf noktalari yanisira tatli anilar da var. Umuyorum ki, ilerde cocuklarim icin de bir kaynak olur.

Bu kutuk pasta, biraz Opera kekine benziyor. Kahveli buttercream, kahveli surup, cikolatali ganas, hep Opera ile ortak temel taslari. Opera'nin dakuazindaki bademler, bu pastada dis kaplamasina kutuk goruntusu vermek icin ganasa transfer olmus sadece, Kahveseverler icin arsivde buna benzer kahveli bir pasta daha var: Karyoka. Karyoka muhtesem bir tatli ama bu kutuk pastanin yapimi, ona kiyasla cok daha kolay. Tadi da kahveseverlerin yuzunu guldurecek kadar guzel. Yilbasi pastasi  icin iyi bir secenek olabilir.

Ben Tartine'deki pandispanya yerine kendi pandispanyami kullandim. Ana susleme ogesi mereng mantarlardi. Aklimda badem ezmesi ile  kozalak fikri de vardi ama yetismedi. Yaraticiliginizi ozgurce kullanabilirsiniz burada. Onemli olan, pastanin kutuge benzemesi degil, zihinde onu cagristirmasi sadece.

Blogla ugrasmayali, yemek fotografi cekmenin ne kadar zaman alici bir is oldugunu unutmusum. O disiplinden bir cikinca da, geriye donmek cok zor. Onun icin resimler cep kamrasi urunu ve ozensiz oldu. Buralara yolu dusenleriniz olursa, bunun icin simdiden ozur dilerim. 

Sizin icin 2016 nasildi bilmem ama benim icin cetin bir yildi. Her ne kadar takvim kavrami realiteden ziyade, hayati kolaylastirmak icin bir arac bile olsa, insan yeni yilla bir seylerin degisecegine inanmak istiyor. Ben de yeni yilinizi kutlamak isterim bu tarif vesilesiyle, 2017 guzelliklerle gelsin ve yuzunuzu guldursun.



  • Pandispanya
  • Kahveli Buttercream (tarifi asagida)
  • Kahveli surup (tarifi asagida)
  • Bademli Ganas (tarifi asagida)
  • Mereng mantarlar
  • Yosun efekti icin ince cekilmis fistik
  • Kar efekti icin elenmis pudra sekeri ya da rende beyaz cikolata
Pastanizin ganas disindaki butun yapi taslarini, hatta kendisini servisten birka gun once hazirlayabilirsiniz. Sadece dis kremasini ve suslemesini servis gunune, ya da en erken bir onceki gunun gecesine birakin. Pandispanyanizi kahveli surup ile islatin. Miktar pandispanyaya gore cok fazlaymis gibi geliyorsa da, oyle degil. Resimde de goruldugu gibi, pandispanya nerdeyse kakoluymus gibi gorunecek kadar surupla islanmali. Sonra buttercreami pandispanya uzerine esit kalinlikta yayin. Sadece uzun kenarda 2 cm lik kremasiz bir serit birakin. Yayma islemi sirasinda dikkat edilecek olan, bu islem icin kullandiginiz spatula ya da bicagi, islandigi icin cabuk parcalanma potansiyeli olan pandispanyaya degdirmeden, sadece krema uzerinde kaydirarak yapmak bu isi. Miktar olarak krema biraz fazla geldi bana. Artani 5 gun buzdolabinda, daha uzun sure icinde kullanilacaksa buzlukta saklayabilirsiniz. Pandispanyanizi, boyuna sikica sararak rulo haline getirin. Saran ile paketleyerek, servis gunune kadar buzdolabinda dinlenmeye alin.

Pastanin servis gunu cikolatali ganasi hazirlayin. Onceden hazirlanmis ve sertlesmis ise, ben mari duzeneginde tahta kasikla karistirarak, surulebilir kivama getirebilirsiniz. Pandispanya kutugunuzun duzensiz gorunen uclarindan keskin bir bicakla keserek duzeltin. Sonra yine iki ucundan verevine daha kalin iki parca kesin. Kutugu kesilen iki ucu ciplak kalacak sekilde cikolatali ganas ile kaplayin. Kestiginiz parcalari, ganasi yapistirici olarak kullanarak, ana kutugun istediginiz yerlerine monte edin. Bu parcalari da cikolatali ganas ile kaplayin.

Montaj islemini yaparken, genassiz kalan yuzlerin duzgun kesilmis taraflarinin disarda kalmasina dikkat etmemiz lazim. Asagidaki resimde goruluyor, ben dikkatsizlikle, duzgun kesilmemis bir yuzu kutugun ustune gorulecek sekilde monte etmisim. Siz dedigimi yapin, yaptigimi yapmayin. Duzgun bir kesim yuzeyi elde tmek icin, isitilmis bicak kullanabilirsiniz. 

 Kutugunuzu, mantarlar, elenmis fistik ve pudra sekeri ile susleyin. Servise kadar bekleyecekse, pandispanyanin ganasla kaplanmamis kisimlarini, kurumamasi icin, saran ile kapatin. 


Kahveli Buttercream
  • 285 g tuzsuz tereyagi, oda sicakliginda ve kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 1 bardak (225 g) seker
  • 1/2 bardak (125 ml veya yaklasik 3 1/2 yumurtadan) yumurta aki
  • 1/4 cay kasigi tuz
  • 1/4 bardak (60 ml) espresso kahve, oda sicakliginda olacak
Seker, yumurta aklari ve tuzu mikserinizin kasesine alin. Icinde az miktar su kaynayan bir tencerenin uzerine, kasenin alti, kaynayan suya degmeyecek sekilde oturtun. Devamli cirparak, yumurta aklarini 49C ye kadar isitin. Bu islem yaklasik 5 dakikanizi alacak. Bu sicakliga ulasinca, yumurta aklarini, parlak ve sert hale gelinceye kadar, mikserinizin yuksek hizinda cirpin. Bu da 5 ila 7 dakika alacak. Bu arada da yumurta aki kopugunuz oda isisina ilinmis olacak.

Mikseriniz orta-yuksek hizda calismaya devam ederken, tereyagi parcalarini birer ikiser yumurta aki kopugune eklemeye baslayin. Yeni parca eklemeden, bir oncekinin kremayla butunlesmesine dikkat edin. Butun tereyagi eklendikten sonra, oda sicakligindaki espressoyu da kremaya ekleyin ve once dusuk hizda, sonra orta hizda cirparak, krema ile butunlestirin. Bu sirada kremaniz once ayrisir gibi gorunse de, cirpmaya devam edince, yine butunlesiyor. Kahveli Buttercream iniz artik kullanilmaya hazir.

Kahveli Surup
  • 1/2 bardak (125 ml) espresso
  • 1/3 bardak (70 g) seker
Kahveyi yeni demlemisseniz, sadece sekeri icine ekleyip, eriyinceye kadar karistirmaniz yeterli. Kahve sogumussa, ufak bir sahanda sekerle birlestirip, seker eriyinceye kadar isitin ve yine soguttuktan sonra kullanin.
 
Bademli Ganas
  • 1 bardak (100 g) file badem
  • 170 g bitter cikolata, ince parcalara kesilmis olacak
  • 1/4 bardak (175 ml) sut kremasi
Firininizi 175 C ye isitin. Bademleri bir firin tepsisine yayin ve 5 dakika kadar, ya da guzelce renkleninceye kadar firinlayin. (Ben benimkileri dikkatsizlikle nerdeyse yaktim. Fakat ganasin icinde yin de guzel oldular.) Ganasa katmadan once, oda sicakligina sogumalarini saglayin.

Sut kremasini kaynama noktasina getirin. Isiya dayanikli bir kaba koydugunuz cikolatanin uzerine dokun. Birkac dakika boyle beklettikten sonra, bir spatula ile yavasca karistirarak, cikolatanin erimesini ve krema ile butunlesmesini saglayin. Sogumus bademleri de  ekleyip, yavasca karistirin. Surulme kivamina gelinceye kadar (15 dakika civari) buzdolabinda bekletebilirsiniz. Eger cok katilasirsa, ben mari duzeneginde surulebilir kivama getirebilirsiniz.