Friday, October 12, 2012

Bal Glazurlu Incirli Tart


Bizim Pastane'ye geri donebilmem tahminimden cok daha uzun surdu. Bunda elde olmayan bazi nedenler kadar, eskisinden az tatli tuketmemizin de etkisi var. Tatli yapmasina yaptim tabii; ozellikle arkadas ve tanidiklarinizin arasinda bu yonunuzle biliniyorsaniz, aksi cok zor oluyor. Fakat arkadas toplantilari, misafirler, hafta sonlari okuldan geldiginde kizim icin hazirladiklarim hep bilinenlerden oldu. Zeynep'in eve gelirken getirdigi organik incirleri de arsivdeki bir tatli icin kullanacaktim ki, mutfakta benden cok daha yenilikci olan kizim itiraz etti. Tatli bir cekisme sonucunda incirlerin cogunu ben aldim, birkac tanesiyle de Zeynep, cok sevdigi Ingilizce bloglardan birinden, tarifini sizinle paylasacagim bu tarti yapti. Denemek konusunda daha cok motive olmak icin, benim fotograflarla yetinmeyip, Tartelette'deki sahane fotograflara bakmanizi tavsiye ederim.

Once kendi secimimden bahsedeyim: Francois Payard'in incirli ve franjipanli tartini yapmak istemistim. Bir dikkatsizlik hatasi sonucunda, benim incirler gereginden fazla kullandigim bademli franjipan icinde bogulup gittiler. Badem bollugunda tartin tadina diyecek yoktu ama goruntuden sinifta kaldi. Onun icin firinlama oncesi resmini paylasacagim sadece:


Dogru durust yapildiginda, goruntu asagidakine benzer oluyor.


Ilgilenirseniz, burdaki tarifi findik yerine badem, findikli tart hamuru yerine sade tart hamuru kullanarak ve  daha buyuk kalipta uygulayabilirsiniz.

Gelelim Zeynep'in beni sasirtarak daha iyi sonuc veren secimine... Bir kere, incirler pisirilmeden kullanildigi icin renkli ve guzel gorunuslu bir tatli bu. Keci peynirinin hafif tuzlulugu ve kullanilan sekerin azligi balla glazurlemeden once bu tarti adeta tuzlu olarak yenebilecek bir lezzette kiliyor. Karamelize cevizler asil tarifte olmadigi halde, elimizde kalan incir az oldugu icin devreye sokuldular. Bunlarin kattigi citir faktoru tadanlarin begenisini kazandi ama tarife sadik kalarak sadece incirle de yapabilirsiniz. Bali tatlinin uzerinde degil de yaninda servis ederseniz, herkes seker miktarini kendi agiz tadina gore ayarlayabilir. Bu lezzetli ve alisilagelmisin disinda peykeki hararetle tavsiye ediyoruz.

  • 170 g keci peyniri, oda sicakliginda olacak
  • 2 yemek kasigi pudra sekeri
  • 1 ufak limonun kabugunun rendesi ve suyu
  • 1 yumurta, hafifce cirpilmis olacak
  • 1/2 bardak sut kremasi
  • 8 ila 10 kucuk incir, dorde bolunmus olacak
  • 3-4 kasik ya da arzuya gore daha fazla bal
  • Arzu edilirse 15-20 adet karamelize pikan ya da ceviz (tarifi burada)
  • 25 cm lik tart kalibi icin hazirlanmis tart hamuru
Firininizi 175 C ye on isitin. Tart kalibinizi, tart hamuru ile kaplayin. Orta boy kasede keci peyniri ve pudra sekerini puruzsuz olana kadar cirpin. Limon kabugu rendesi ve suyunu, yumurta ve kremayi da ekleyip, karisimi tekrar puruzsuz hal alincaya kadar cirpin. Peynirli harci, tart hamuruyla kapli kaliba dokun ve on isitilmis firina verip, 20 ila 25 dakika pisirin. Firindan cikardiktan sonra, 20 dakika kadar ilinmaga birakin. Servisten once, kullaniyorsaniz karamelize pikanlar ve dorde bolunmus incirlerle tartinizin uzerini susleyin. Arzu ettiginiz miktarda bal ile glazurleyip, ikram edin.

Bu malzeme ile, bizim yaptigimiz gibi buyuk bir tart yerine, 8 adet 10 cm lik mini tart da yapabilirsiniz.