Friday, November 25, 2011

Cikolatali ve Kuru Uzumlu Ekmek Pudingi

Gecenlerde ikili posette Challah (Sebt) ekmegi aldim. Biri yendi, digeri kaldi. Hazir bayatlamisken, guzel bir ekmek tatlisi yapayim istedim. Bu tip tatlilari daha once de denemistim, belki hatirlayaniniz olur. Bu seferki farkli olsun ve Bizim Pastane'ye malzeme ciksin diye Internette dolandim ve Food Network'de bu gordugunuz cikolatali cesitlemeyi buldum. Hazir malzeme kurtarmayi amaclamisken, tariften biraz sapmak pahasina, buzdolabindaki Dulce de Lecheyi de kattim cikolatali katmana.  Sonuc guzeldi ve tahminimden daha cok bereketliydi. Bitirebilecegimizi gozumuz kesmeyince, nerdeyse yarisini komsularimiza yolladim. Begenmisler; karsiliginda bir tesekkur karti geldi. Biraz ilitilarak, yaninda dondurma ile servis edilince, ozellikle lezzetli oluyor.


  • 4 bardak ilik sut
  • 1 1/2 bardak seker
  • 6 yumurta
  • 1 somun Challah ekmegi, 3-4 cm lik kuplere kesilmis olacak
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 114 g eritilmis tereyagi
  • 1/2 bardak kuru uzum
  • 1 bardak damla cikolata
  • Cikolatali glazur (tarifi asagida)

Firininizi 163 C ye on isitin. Ilik sut, seker, yumurta ve vanilyayi bir kaseye alip, malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Tatliyi yapacaginiz buyukce kalibin icine ekmek kuplerinin yaridan fazlasini dizin. (Ben bu asamada ekmekleri sutlu karisimin bir kismiyla islattim.) Damla cikolata ve kuru uzumun yarisini ekmek katinin uzerine dagitin. Sonra geri kalan malzeme ile ayni islemi tekrarlayin. (Ben tarifi dikkatsiz okudugum icin butun cikolata ve kuru uzumu bir defada, ortada kullandim. Dulce de Lecheyi de bu asamada kasik kasik koydum) Sutlu karisimi yavasca, her yeri islatmasina ozen gostererek, ekmek dilimlerinin uzerine dokun. Tarifte bu islemi 5 ila 10 dakikada yapmak tavsiye ediliyorsa, da ben bu isi cok daha hizli yaptim. Ilk yariyi onden islatmis olmanin rahatligiyla herhalde 1-2 dakikada bitirdim ekmekleri islatma olayini. Fazla abartmaya gerek yok, yalniz elinizden geldigince ekmeklerin her yaninin islanmis olmasina gayret gosterin yeter.

Kalibinizi s1k1ca folyo ile kapladiktan sonra, onden isitilmis firinda 50 dakika kadar pisirin. Sonra folyoyu kaldirip 10 ila 15 dakika daha, ortasi oturmus gorununceye ve ustu hafifce kizarincaya kadar pisirmege devam edin. Firindan alip sogutun ve servisten once cikolatali glazurle uzerini kaplayin.

 Cikolatali Glazur

  • 1 bardak sut kremasi
  • 1 bardak damla cikolata (arzu ederseniz, yerine 173 g kucuk parcalara kesilmis kuvertur cikolata kullanabilirsiniz.

Sut kremasini ufak bir sahanda kaynama noktasina getirin ve atesten alin. Cikolatayi ekleyip, devamli karistirarark puruzsuzce erimesini saglayin. Damla cikolata, adeta zor eriyecek sekilde imal edildigi icin, bu surec kolay olmuyor. Ben puruzsuz olmasi icin, glazuru ince bir suzgecten gecirmek zorunda kaldim. Eger iyi cins kuvertur kullanirsaniz, daha masrafli, fakat daha lezzetli ve zahmetsiz yapimli bir glazurunuz olur. Glazuru rahatca dokulebilecek/surulebilecek kivama gelinceye kadar ilitin. Sonra tatlinizin uzerine ya da yaninda servis yapin. Eger onceden yapar ve buzdolabinda bekletirseniz katilasacagindan, kullanmadan yavas yavas eritip, olayi bastan almaniz gerekir.

Afiyet olsun.

Thursday, November 03, 2011

Armutlu Cevizli Kolay Kek


Bu ay ucuncu defa hala oldum. Ilk iki yegenim erkekti, bu seferki bir kiz. Onun dunyaya gelisini daha yakindan izleyebilmek icin Amerika'nin bir ucundan uctum, diger ucuna kondum. Son iki haftadir, o mucizevi bebek kokusu, yumusakligi ve sesleriyle sarmalanmis vaziyetteyiz. Memleketimden gelen haberlerin acisini bile tatliligiyla kusatiyor, yumusatip oyle sunuyor sanki bize. Dilerim ki onun da yasami bize yasattigi mutluluklarla dolu olur.


Yukardaki resimde gordugunuz, bebegimizin annesinin arkadasi Nejla'dan gelen guzel kurabiyelerden biri. Cok sik, kiz bebek temali bir ambalajda geldi kurabiyeler. Ben de bu vesileyle ilk defa seker hamuru onyargimi bir kenara koyup, bu yenmeye kolay kolay kiyilamayacak kurabiyelerden tattim. Sonuc mu? Gercekten lezzetliydi.

Bu iletinin ilham kaynagi bebegimizin telasiyla meyva tabaginda yenmeden unutulup asiri olgunlasan bir armuttu. Ziyan olmasin deyip, mubarek Google'a basvurdum. Karsima ilk cikan tarif Smitten Kitchen'dandi. Guvendigim bir kaynak oldugu icin baskasini aramaya gerek duymadan hemen uygulamaga koyuldum. Amerikalilarin tabiriyle "ekmek" oldugu icin yapimi cok kolaymis; miksere bile gerek olmadi. Bir, iki, uc derken firindaydi. Sonuc olaganustu bir sey degil, fakat armutun lezzetini tasiyan, cevizli, arzu ederseniz tereyagi yerine zeytinyagi ile yapabileceginiz hos bir cay/kahve eslikcisi. Eh, armutu da kurtardigina gore arsivde yer almaga hak kazanmis demektir. Asagidaki malzemeden bir buyuk (ortasi delik) kek ya da iki kucuk baton kek cikiyor. Ben malzemenin yarisi ile bir baton kek yaptim.

  • 3 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tuz 
  • 1 yemek kasigi tarcin
  • 1 bardak iri cekilmis ceviz (arzu edilmezse kullanilmiyabilir)
  • 3/4 bardak siviyag veya 170 g yumusak tereyagi
  • 3 yumurta, hafifce cirpilmis olacak
  • 2 bardak seker
  • 2 ila 4 armut, kabuklari soyulmus, cekirdekleri temizlenmis ve rendelenmis olacak (2 bardak rende armut gerekiyor tarif icin, bu malzemeyi hazirlama isini en sona birakin ki rende armutlar kararmasin)
  • 2 tatli kasigi vanilya esansi
Firininizi 175 C ye on isitin. 25 cm lik tup kek kalibinizi ya da 23 cmx13 cm lik iki baton kek kalibini yaglayin ve unlayin. Un, kabartma tozu ve sodasi, tuz ve tarcini buyuk bir kaseye alin ve catalla karistirin. Eger ceviz kullanacaksaniz, bu karisimin 1/4 bardagini ayirin ve cevizlere katip, karistirin. Bu piserken cevizlerin dibe cokmesini engelleyecek.

Orta boy bir kasede tereyagi ya da siviyagi, yumurtalari, sekeri ve vanilyayi karistirin. Armutlari ayiklayip rendeledikten sonra, yag-yumurta ve seker karisimina ekleyin. Kullaniyorsaniz cevizleri de buna katin ve iyice karistirin. Karisiminizi unlu malzemenin icinde oldugu kaseye aktarin ve sadece malzeme butunlesinceye kadar karistirin.

Hamuru hazirladiginiz kaliplara aktarin ve 60 ila 70 dakika, ya da ekmeklerin uzeri kizarip sertlesinceye ve ortaya batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Izgara uzerinde 10 dakika beklettikten sonra kaliptan cikarin ve tamamen sogutun. Boylece ya da uzerine pudra sekeri eleyerek servis edebileceginiz gibi, 3 yemek kasigi sut, 2 bardak pudra sekeri ve 1 tatli kasigi vanilyayi cirparak elde edeceginiz glazurle de susleyebilirsiniz.